Botox!!!!!

Botox!!!!!

Botoks yönteminde, Clostridium botulinum adlı bakteriden elde edilen botilinum toksin adlı madde kullanılır. Belli dozlarda güvenle botulinum toksin A tipi kırışıklık tedavisi, koltukaltı aşırı terleme tedavisi ve bazı dirençli gerilim tipi baş ağrılarında başka nedeni yoksa kullanılabilir. 

Botoks kasları felç mi ediyor?

Botoks, sadece uygulama yapılan bölgedeki kasların daha az çalışmasını sağlayarak etkili olur. Yapıldığı bölge dışında vücudun diğer alanlarındaki kaslara genellikle etkili olmamaktadır. Allerjik reaksiyonlar çok nadir olmakla beraber beklenmedik durumlarda doktorunuzda temasa geçmelisiniz.

Botoksla kaşlarım çok kalkar mı?

Botoks sonrası kaş kalkması kişinin kas yapısıyla alakalıdır. Kaş üstündeki alın kaslarının kuvvetli olması ile ilgilidir. Botoks uygularken alın kasının bu fazla çalışan kısmına uygulama yapılması kaşların aşırı kalkmasını engeller. 

Botoks sonrası yüzümde donuk, ifadesiz ve garip bir görünüm olur mu?

Botoks tedavisi yüz bölgesinde fazla çalışarak kırışıklığa neden olan kasları durdurur. Kaşını çatarak sinirli gözüken kişilerin kaş çatmasına mani olarak kişinin iyi gözükmesini sağlar. Göz etrafındaki kırışıklığı azaltarak yorgun ve yaşlı yüz ifadesini engeller. Yaşa bağlı olarak ve yerçekimi etkisiyle, yüzü aşağı çeken kaslarda kuvvetlenme, yukarı çeken kaslarda zayıflama olmaktadır. Botoks yüzü aşağı çeken kasları zayıflatarak yüz ve kaş sarkmasına engel olabilir. Bütün bunları yapmak için yüzdeki belli kaslara belli oranlarda botoks uygulaması yapılır. Bu konuda iyi eğitim almış ve tecrübeli bir doktor yüzdeki doğal ifadeyi bozmadan kırışıklıkları engeller, sarkmaları düzeltir.

Botoks etki mekanizması nedir?

Botoks sinir-kas iletim siteminde proteinleri bağlayarak asetilkolin maddesinin salınımı engeller. Böylece botoks, çizgili kaslarda geçici olarak zayıflama yapmaktadır. Bu etki ortalama 3-6 ay sürer.

Botoks uygulama yerleri nelerdir?
 

Göz çevresi kırışıklıkları

Alın ve kaş arası mimik kırışıklıkları

Dudak çevresi kırışıklıkları

Boyun bölgesi kırışıklıkları

Burundan ağıza doğru inen nazolabial çizgi

Dudak kenarından çeneye doğru inen çizgiler

Koltuk altı, avuç içi ve ayak tabanı terlemeleri


Botoks ne zaman ve niye yaptırmalıyım?

Eğer göz çevreniz genç yaşlardan itibaren gülerken aşırı kırışıyorsa, konuşurken veya bir şey okurken sürekli kaş çatma hareketi yapıyorsanız, alın çizgileriniz çok belirginse, kaşınız düşükse, yüzünüzde sarkmalar yeni başladıysa botoks yaptırabilirsiniz.

Botoks tedavisi için uygun bir aday mıyım?

Botoks uygulaması 18-65 yaş arası yapılabilir. Botox uygulamasında amaç kırışıklıkların oluşmasını ve derinleşmesini engellemektir. Bu nedenle tedaviye erken başlanırsa etkinliği ve sonuçları daha iyi olacaktır. Uygulanacak alanın yaygınlığı ve derinliğine göre kullanılması gereken ilaç miktarı değişkenlik gösterecektir, bu nedenle kullanılan ilaç miktarına göre Botox uygulama fiyatları değişkenlik gösterir.

Botoks  tedavisi nasıl uygulanır?

Çok küçük miktarda botoks çok ince ve küçük iğnelerle kırışıklıkların giderileceği alana uygulanır. Çok küçük miktarda ilaçlar çok küçük iğnelerle verildiğinden rahatsızlık hissi çok az olur. Pek çok hasta çok küçük bir acı hisseder. Anestezi gerektirmez. Botoks uygulamasından hemen sonra günlük yaşama geri dönülebilir. Nadiren geçici olarak morarma ve kızarıklık görülebilir.

Botoks tedavisinin etkinliğini ne zaman fark ederim ve ne kadar sürer?

Botoks tedavisinin sonuçları 3-15 gün sonra ortaya çıkar. Tedavi etkinliği 3-6 ay devam edebilir. Tekrar edilen uygulamalar ile tedavinin etkinlik süresi uzar. Botoks etkinliği tedavi için uygulandığı alanlarda ortaya çıkar.

Botoks tedavi etkinliği biterken neler olur?

Botoks etkisi azalırken çizgiler daha az belirgin olarak ortaya çıkar. Eskisi kadar derin ve belirgin olmaz. Bu düzgün ve genç görünümü devam ettirmek ve kalıcı kılmak için en az 4-5 botoks uygulaması gerekir. Tekrarlayan uygulamalar ile daha sonraları daha az tedaviler gerekir. Ayrıca tekrar edilmezse dahi ilk uygulama öncesi halinizden daha kötü bir görüntü olmaz, yani tek seans dahi belirli bir fayda sağlar. Elbette yıllar içinde yaşlanmanın devam ettiği gerçeği de göz ardı edilmemelidir.

Botoks uygulama öncesi nelere dikkat edilmelidir?

Aspirin ve ağrı kesicileri, gingko, sarımsak veya ginseng, C vitamini kullananlarda morarma riski yüksektir. Eğer mümkünse tedaviden 5-7 gün önce bu ilaçların alınmamasında fayda vardır.

Botoks uygulama sonrası nelere dikkat edilmelidir?

Uygulama sonrası 1-2 saat için botoks uygulanan kaslarınızı çalıştırın. Örneğin kaşlarınızı yukarı kaldırın, kızar gibi yapın veya gözlerinizi kısın. Bu işlem botoksun kaslardaki aktivitesini kolaylaştırır.  24 saat uygulama bölgesi ovuşturmayın veya masaj yapmayın. 4 saat makyaj yapmayın. 4 saat boyunca yatmayın,başınızı eğersek kitap okumayın veya ağır egzersiz yapmayın. Duş alabilir ve birçok günlük aktivitenizi yapabilirsiniz. Uygulama sonrası küçük bombe ve noktalar kısa sürede kaybolacaktır.

Botoks diğer cilt yenileme yöntemleriyle bir arada uygulanabilir mi?

Dolgu ile aynı günlerde botoks yapılabilir. Sadece gözaltı dolgusuyla göz çevresi botoksu aynı gün yapılmamalıdır.

Botoksun yan etkileri nelerdir?

Botoks çok fazla yan etkisi olan bir yöntem değildir. Genel olarak yapıldıktan sonra çok kısa süreli kızarıklık ve ödem olabilir. Bazen yapılan bölgede birkaç gün sürebilen geçici morluklar olabilir. Çok nadiren botoksun komşu kasları etkilemesine bağlı geçici asimetri veya göz kapağı düşüklükleri olabilir. Bu tür yan etkiler 1ay içersinde gerilemektedir. Çok nadir olmakla beraber prospektüs bilgisi olarak alerjik reaksiyonlar bildirildiğinden beklenmedik durumlarda doktorunuzla kısa sürede temasa geçiniz.

Botoks kimlere uygulanmaz?

Botoks hamilelere, emzirenlere, 10 gün öncesinde kan sulandırıcı ilaç alanlara, Myastenia gravis gibi kas hastalığı olanlara uygulanmaz. Bunun dışında herkese uygulanabilir.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Ahu Özbilen

Uzm.Dr. Ahu ÖZBİLEN, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden 2000 yılında mezun olmuştur. Ardından 2007 yılında Çukurova Üniversitesinde Dermatoloji ihtisası tamamlamıştır.

Uzm.Dr. Ahu ÖZBİLEN, 6 yıldan bu yana  dermatolojik hastalıklar ve kozmetik uygulamalar alanlarında uzman dermatolog olarak çalışmaktadır. Birçok dermatolojik ve dermatokozmetoloji çalışma gruplarında aktif olaak rol almaktadır.

Özel muayenehanesinde hasta kabulüne devam etmektedir.

Etiketler
Botoks kimlere uygulanmaz?
Uzm. Dr. Ahu Özbilen
Uzm. Dr. Ahu Özbilen
Adana - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube