Bleaching diş beyazlatma

Bleaching diş beyazlatma

Bleaching dişlerin içindeki pigmentlerin kimyasal ajanlarla açığa çıkartılıp yerine su koyma esasına dayanan bir işlemdir.

Genetik, sigara, çay, kahve, şarap gibi boyar maddelerin sık kullanımı, çocukluk çağında sık antibiyotik kullanımı, dişlerde aşırı flor birikimi, yaşlanma, dişlerin canlılığını kaybetmesi (nekroz) gibi nedenlerle dişlerde renklenmeler olur.
Bleaching iki yöntemle yapılabilir:

Office Bleachig

Hekim tarafından yaklaşık 1 saatte muayenehanede yapılan beyazlatma işlemidir. Dişlerde yaklaşık 2-3 ton beyazlama görülür. Office Bleaching yapılırken hidrojen peroksit etken maddeli beyazlatıcı ajanlar kullanılır.

Home Bleaching

Hastadan alınan ölçüye göre hekimin hazırladığı şeffaf kılıflara carbamid peroksit esaslı beyazlatıcı ajanın konularak ağızda birkaç saat bekletilerek ve yaklaşık bir hafta-on gün süreyle tekrarlanan beyazlatma işlemidir.

-Hamilelerde ve emziren annelerde kullanılması sakıncalı olabilir.
-Beyazlatma sonrası bazı kişilerin dişlerinde hassasiyet oluşabilmesine rağmen eğer bir hekim tarafından kontrollü yapılmışsa bu hassasiyet geçicidir.
-Dişeti çekilmiş, aşırı mine çatlağı olan, kesik dişlere sahip olan kişilerde uygulanmaması gerektiğinden bleaching hekim kontrolünde yapılması gerekmektir.
Her kişide ulaşılacak beyazlık miktarı farklı olabileceği gibi beyazlığın kalıcılığı da kişiye göre değişir. Boyar maddeleri ve asitli içecekleri sık kullanan kişilerde beyazlığın geri dönmesi daha hızlı olmasına rağmen her sene 15 dk. Bleaching tekrarıyla uzun yıllar kalıcılık sağlanabilir.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Laçin Berber

Dr. Dt. Laçin BERBER, lisans öncesi  öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi’nde başladığı lisans eğitimini 1996 yılında tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır. 1997-2004 yılları arasında yine aynı üniversitede “Kronik periodontitisli bireylerde periodontal başlangıç tedavisine ek olarak sistemik minosiklin-HCL uygulamasının klinik ve biyokimyasal sonuçlarının karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi” başlıklı tezi ile doktora derecesini ve Dr. Med. Dent unvanını almıştır. 2007 yılında Newyork’da American Board of Periodontology’nin başkanının davetlisi olarak, çalışmalar yapmış olan Dr. Dt. Laçin BERBER'in Hamilelik, ergenlik, menapoz, sistemik ve lokal antibiyotik kullanımı, periimplant sağlık ve implantlar, implant ve dişler etrafında papil rekonstrüksiyonu, ileri periodontitisli hastalarda implant uygu ...

Dr. Dt. Laçin Berber
Dr. Dt. Laçin Berber
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube