Bir bakışta tüp mide ameliyatı

Bir bakışta tüp mide ameliyatı

Tüp Mide Ameliyatı Nedir?

Tüp mide ameliyatı obezite cerrahisinde özellikle son yıllarda artan oranda kullanılan yöntemlerden biridir. Yıllardır daha komplike bir ameliyatın ilk aşaması olarak kullanılan bu yöntem son yıllarda tek başına da etkili bir obezite ameliyatı olarak kabul edilmiş ve kullanılmaya başlanmıştır. Bu ameliyatta mide hacmini daraltmak için midenin yaklaşık üçte ikisi dikey olarak kesilip çıkarılır. Bırakılan midenin hacmi 100 ml kadar olup, kabaca tüp şeklindedir.

Bu ameliyat esas olarak mide hacmini azaltmak yoluyla alınan gıda miktarını düşürür. Ayrıca midenin çıkarılan kısmından salgılanan Ghrelin adı verilen hormon nedeniyle de iştah kontrolü ve doyma hissi üzerinde çok etkili bir ameliyattır.

Tüp Mide Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Tüp mide ameliyatı laparoskopik, yani kapalı yöntemle yapılabilir. Yani karın açılmaz, sadece 4 adet, en büyüğü 12 mm, en küçüğü 5 mm olan kesiden girilen aletlerle yapılır. Bu sayede ameliyat sonrası toparlanma çok daha hızlı, ağrı ve yara yeri sorunları ise çok daha az olmaktadır. Ameliyat hakkında bilinmesi gereken en önemli konu ise geri dönüşsüz olduğudur. Yani kesilen mide kısmı çıkarılmaktadır ve bu işlem geri dönüşsüzdür.

Sleeve Gastrektomi Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Tüm laparoskopik ameliyatlar için geçerli olan kanama, organ yaralanması, solunum problemleri, emboli gibi çok düşük oranlarda komplikasyonlar burada da geçerlidir. Tüp mide ameliyatına özel komplikasyon ise midenin kesilip dikilen kısmından gerçekleşebilen kaçaklardır. Bunun oranı da çok düşüktür (% 1'den az), ancak bazen ikinci bir müdahale gerektirebilir.

Tüp Mide Ameliyatından Sonra Başarı Garanti midir? Tekrar Kilo Alınır mı?

Tüp mide ameliyatının esas etkisi kısıtlayıcı etkidir. Yani gıda alımının azaltılması temeldir. Ancak sıvı ve yüksek kalorili gıdalarla beslenme durumunda etkisiz kalabilir. Normalde fazla kilonun % 60'ının ilk 1.5 yılda kaybedilmesi mümkündür. Ancak 3. yıldan sonra beslenme alışkanlıklarının oturtulamaması durumunda tekrar kilo alımı görülebilir. Bu durumda sleeve gastrektomiden gastrik bypass gibi bir başka obezite ameliyatına geçiş yapılması mümkündür. Bu ikinci girişim de gene laparoskopik olarak yapılabilir.

Tüp Mide Ameliyatında Kilo Kaybı Nasıldır?

Hastanın beslenme alışkanlıklarını değiştirmesine bağlı olarak değişse de genelde ilk 1-1.5 yılda fazla kilonun % 60'ı verilebilmektedir.

Tüp Mide Ameliyatının Faydaları Nelerdir?

345 hastalık bir seride sleeve gastrektomiden sonra yandaş hastalıklarda belirgin düzelme bildirilmiştir. Hastaların Tip 2 diabet, hipertansiyon, yüksek kolesterol ve uyku apnesi gibi yandaş hastalıkları, gastrik band gibi diğer kısıtlayıcı girişimlerdekine benzer oranlarda düzelmektedir.

Tüp Mide Ameliyatı Kimler İçin Uygundur?

Tüm diğer obezite ameliyatları gibi burada da IFSO (Uluslararası Obezite ve Metabolizma Cerrahisi Derneği) standartları geçerlidir. Yani vücut kitle indeksi 40'ın üzerinde olan veya 35 olup, bir yandaş hastalığı (şeker hastalığı, hipertansiyon, eklem problemleri, uyku apnesi gibi..) olan hastalar bu ameliyata uygundur.

Kimlere Tüp Mide Amleiyatı Önerilmez?

Kozmetik amaçlı kilo kaybı taleplerinde, 18-60 yaş sınırı dışındaki hastalarda, alkol ya da madde bağımlılarında, çok ciddi kalp ya da akciğer hastalığı olanlarda tüp mide ameliyatı yapılamaz.

Gastrik Sleeve Ameliyatından Sonra Vitamin Kullanılması Zorunlu mudur?

Gastrik sleeve geçiren hastalarda besin emiliminde bir problemle karşılaşılmaz. Dolayısıyla hastalara ameliyat sonrasında rutin vitamin ve mineral takviyesi gerekmemektedir. Zorunlu olmamakla birlikte ameliyattan sonra folik asit içeren bir multivitamin tableti kullanılabilir.

Tüp Mide Ameliyatı Olanlar Beslenmede Nelere Dikkat Etmelidir?

Gastrik sleeve ameliyatından sonra hasta 7 gün berrak sıvı diyet almalıdır. Bu dönemde yumuşak veya katı gıdaların alınması stapler hattının açılmasına ve batın içine kaçağa neden olabilir. Aynı şekilde ameliyattan 1 ay sonrasına kadar gazlı içeceklerden kesinlikle kaçınılmalıdır. Tatlandırıcı veya düşük yağlı krema ile kafeine izin vardır. Kramplara ve ishale neden olabileceğinden konsantre meyve suları ve şekerli sıvılardan kaçınılmalıdır.

Sleeve ameliyatından sonraki 7 gün ile 1 ay arasında hastalara düşük kalorili yumuşak diyet önerilir. Gıdaların genellikle çatalla ezilebilecek kıvamda olması ve yağdan, şekerden fakir olması önerilir.

Tüp Mide Ameliyatından Sonra Normal Yaşama ve Çalışmaya Dönme Nasıldır?

Hastanın aktivite seviyesi kademeli olarak arttırılmalıdır. 3. Haftadan sonra ağırlık kaldırma ve germe egzersizleri dahil tüm egzersizlere izin verilir. Hasta yeterince konforlu hissettiği anda normal seksüel aktiviteye izin verilir.

Masa başı veya sedanter bir işi olanlar ameliyattan sonra 7-10 gün içerisinde işlerine dönebilirler. Ağır işi olanlarda kısıtlama ameliyattan sonraki 3. Haftaya kadar sürer. 7 günden sonra işe dönenler de karın duvarını zorlayacak hareketlerden kaçınmalıdır.

Tüp Mide Ameliyatında Kesin Yasaklar Nelerdir?

Gastrik sleeve ameliyatından sonra AŞIRI MİKTARDA YEMEMEK KESİNLİKLE ZORUNLUDUR! Ameliyat sonrası erken dönemde (ilk 6 hafta), midenin büyük bölümünün çıkarıldığı stapler hattı boyunca, stapler hattı yırtılması ve kaçak riski vardır.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Murat Üstün

Op. Dr. Murat ÜSTÜN, 1969 yılında İstanbul’da doğmuştur. Tıp Fakültesi eğitimini 1992 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise SSK Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 1996 yılında Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. Bu dönemde Türkiye’de yeni yeni başlayan laparoskopik cerrahi konusunda alanında uzman doktorlarla çalışması bu alandaki ilgisini arttırmıştır. 1996-1999 yılları arasında SSK Ankara İhtisas Hastanesi'nde transplantasyon kliniğinin kurulmasında aktif rol almış ve özellikle renal transplantasyon ve laparoskopik cerrahi alanında çalışmalar yürütmüştür. 1999-2001 yılları arasında SSK Zonguldak Bölge Hastanesi'nde çalışmış ve burada ilk laparoskopik cerrahi ünitesini kurararak ameliyathane modernizasyonu ve sterilizasyon prensiplerini çalışmalarında da uygulamıştı ...

Etiketler
Tüp mide ameliyatı
Op. Dr. Murat Üstün
Op. Dr. Murat Üstün
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube