Beta [hcg] diyetleri

Beta [hcg] diyetleri

Kilo problemi toplumun büyük çoğunluğunun zaman zaman uğraştığı ve kurtulmak için çeşitli yöntemleri denediği bir sorun. Bu kadar sık görülmesi ve insanların kolay ve hızlı çözümler bulmak için yüksek miktarda paralar ödemeyi göze alması bir takım sahtekarlıklara da kapı aralıyor. Hepimizin gayet iyi hatırlayacağı gibi, tıbbi olarak izin verilenin üç-dört katı etken madde içeren sahte ilaçlar yüzünden birçok kişi hayatını kaybetti. Bu kar hırsı yüzünden Lida’dan altın çileğe, biber hapından çörekotu yağına gün geçmiyor ki, piyasaya hızlı, kolay ve güvenli kilo verdireceğini ileri süren maddeler sürülmesin..

İşte son günlerde giderek daha fazla şekilde adını duymaya başladığımız çok tartışmalı bir uygulama da HCG iğneleri ile zayıflama. Maalesef birçok doktor ve diyetisyenin de bu yöntemi hastalarına önerdiğini duymaktayız. Kullanılan madde bir hormon olduğundan ve çok ciddi riskler içerdiğinden konuya açıklık getirmek istedik. Bu tedaviyi savunan bazı sitelerden alıntıladığımız iddialara bilimsel gerçekler ışığında yanıt vereceğiz. 

Soru 1: B-hcG iğneleri ile kilo vermek yeterince güvenli mi? 

İddia Edilen: Bu iğneler hazırlanırken uzman doktorumuz özellikle doz ayarlamasına ve hijyene maksimum özen gösteriyor.Uygun dozda uygun iğnelerle hazırlanması çok önemli. Gereken dozajda verilen hormonlar istenilen etkiyi yaratır ve yan etki görülmez. Bizim kullandığımız B-hcG hormonunun dozu (125 Ü) hamile bir kişide üretilen günlük miktarın (200.000 Ü) 1500 de 1’i kadardır. Bu dozajdaki hormon hiç bir yan etki göstermez. Kısırlık tedavisinde kişiye günde 5000 Ü B-hcG hormonu verilir. Ve burada da hiçbir yan etki gözlenmez.

BİLİMSEL YANIT: FDA HCG’nin hiçbir formunun kilo kaybı için kullanılmasına onay vermemiştir. HCG diyet ürünlerinin tümü yasadışıdır. FDA ve ABD Ulusal Ticaret Komisyonu tezgah altı HCG ürünü satan pek çok işletmeye ağır cezalar vermiştir.

HCG ile 30 günde fit bir vücuda sahip olmak ve bunu uzun süreli korumayı vaadeden bütün reklamlar illegaldir. Mart 2014’de ABD’de Chicago kentinde Kevin Trudeau halkı yanıltan reklamlarla HCG sunumu yaptığı için 10 yıl hapis cezasına çarptırılmıştır.

Soru 2: Düşük kalorili bir diyet ile şüphesiz herkes kilo verir. B- hcG kürünün bize ne faydası var?

 İddia Edilen: İncelme iki şekilde olur. Birincisi; kişinin kilo alması engellenir. Bu, diyetin görevidir. Diyet ile amaçlanan öncelikle kilo alımını engellemektir. İkincisi; kilo vermeyi teşvik etmektedir. Spor yaparak kalorileri harcamak ve bazal metabolizmayı artırmaktadır. 

Yağ hücrelerinin yıkımı çok zordur. Burada B-hcG' nin görevi başlar. Yağlı ve yağsız dokuda yağ depolarının boşalmasını sağlar. Düşük kalorili bir diyet ile kilo verilebilir; ancak diyet yapan kişinin çalışması, ailesi ile ilgilenmesi ve sosyal ilişkilerine devam etmesi gerekmektedir. Kadın plasentası, hamilelik süresince (6.haftadan 16. haftaya kadar) B-hcG üretir. B-hcG tedavi sırasında, gereken enerji, özellikle karın ve kalça bölgesindeki yağ depolarının çözülmesi ile sağlanır. Düşük kalorili diyet ise yeni boşalan yağ hücrelerinin tekrardan dolmasını engeller. Uygulanan diyette protein, mineral ve lifler vardır.

BİLİMSEL YANIT: İleri sürülen vücudun gebelik sırasında ürettiği  “doğal” bir hormonun hiçbir yan etkisi olmadan kilo kaybı için de kullanılabileceğidir. Yine iddiaya göre HCG metabolizmanızı resetlemektedir, böylece açlık hissetmeden daha fazla kilo vermeniz mümkün olacaktır. Bilimsel araştırmalar ise şunu gösteriyor: Çok düşük kalorili tüm diyetler kilo kaybı sağlarlar. Araştırmalara göre HCG’nin buna hiçbir katkısı olmamaktadır. HCG diyeti size bir yandan HCG alırken, bir yandan da 8 gün boyunca 500 kalorilik diyetle kısıtlar. Kalorideki bu dramatic düşüş kilo kaybını açıklar, HCG’nin etkisi değil. Sahtekarların iddialarının aksine, FDA’in de bildirdiği gibi araştırmalarda HCG’nin hiçbir ek katkısının olmadığı kanıtlanmıştır.

Kilo kaybı için sunulan HCG ürünlerinin tamamı yasadışıdır. Bunlar sadece gebelik oluşturmak ve fertiliteyi arttırmak için reçeteli olarak kullanılabilecek ürünlerdir. Ancak, tezgah altı ve yasadışı yollarla sunulan ürünler bunun dışındadır. Bütün hormonal tedaviler gibi, HCG’de vücudun hormonal dengesini bozma riski taşır.

Soru 3: Uygulanan diyet yeterince düşük kalorili. Acıkmaz mıyım? 

İddia Edilen: B-hcG ile yağ hücrelerinden yağların çözülmesi ile yeterli kalori sağlanır. Bu da günlük aktivite için kişiye yeterli enerji sağlar. Ayrıca kişi B-hcG sayesinde acıkmaz, ancak alışkanlıktan ötürü bir şeyler yemek isteyebilir veya çiğneme isteği duyabilir. Bazı kişiler alışkanlıkları gereği fazla yemek isterler ve aç olduklarını sanırlar. Oysa aç olmak ve yemek isteği farklıdır.

B-hcG kullanmadan diyet yapanlarda kas dokusu kaybedilirken,B-hcG kullanan hastalarda yağ doku kaybı sağlanır.

BİLİMSEL YANIT: Düşük kalorili diyetlerin tümü yetkili diyetisyenlerin kontrolünde yapılmalıdır. Çünkü vücudun ihtiyacı olan kalori miktarı çok azaldığı gibi, ek protein, vitamin ve mineral destekleri de almanız gerekir. Bu iddialara inanarak düşük kalorili diyette HCG’nin kas kaybını önleyeceğine inanırsanız ağır besin yetersizlikleri ile karşılaşabilir ve ciddi sağlık sorunları yaşayabilirsiniz. HCG sayesinde kişinin acıkmayacağını iddia etmek ise başka bir saçmalıktır. Kilo kaybı bir diyetisyen ve psikolog denetiminde yapılırsa, yeme bozukluğunun yol açtığı sorunlar en aza indirilecektir. FDA bu tarz ürünleri kullananlara derhal bırakmalarını ve diyetisyenlerinin önerilerine uymalarını defalarca hatırlatmış ve insanları bu konuda uyarmıştır.

Peki, bunu diyetisyeniniz öneriyorsa ne demeli? Tıp otoriteleri tarafından yasaklandığı bilinen bir üründen medet uman bir diyetisyenden derhal uzaklaşmalı, hatta meslek örgütü ile bağlantı kurarak bu davranışının doğruluğunu sorgulamalısınız. Bir doktor ya da diyetisyenin HCG’yi kilo kontrolünde kullanmaya kalkması sadece para hırsı ve fark yaratma çabası ile açıklanabilir, hiçbir bilimsel açıklaması yoktur.

Soru 4: Hamilelerde kilo vermek için B-hcG tedavisi uygun olur mu? 

İddia Edilen: Hamile hastalarda B-hcG tedavisi önerilmemektedir.

BİLİMSEL CEVAP: Bilimsel havası vermek için arada bir de olsa doğru yanıt veriyorlar J

Soru 5: B-hcG kürü ile ne kadar kalori yakılmaktadır? Daha fazla doz B-hcG enjekte edilirse, yağ yakma miktarı artar mı? 

İddia Edilen: Depolanan yağ miktarına göre tüketilen yağ miktarı değişir. Genel olarak 23 günlük kür sonunda vücut ağırlığının %6-10 arası azaldığı tespit edilmiştir. Daha fazla doz B-hcG enjekte edilmesinin bir etkisi bulunmamaktadır. (Doz artırmanın tedavide faydası yoktur.)

BİLİMSEL YANIT: Tekrarlamak gerekirse, 1995’de yapılan ve o güne kadarki çalışmaları değerlendiren bir bilimsel taramada, HCG’nin hiçbir şekilde kilo kaybına etkisi olmadığı saptanmıştır. Burada ilacın olası tek etkisi placebo etkisi dediğimiz, ilacın faydaı olacağına olan inançtır. Öte yandan uygulanan düşük kalorili diyet zaten kilo kaybını sağlayacaktır.

Soru 6: B-hcG tedavisinin yan etkileri nelerdir veya kullanılmaması gereken durumlar var mıdır?

İddia Edilen: Hamilelerde, emziren annelerde prensip olarak önerilmiyor. Ayrıca kronik akciğer hastalığı olanlarda,kanser tedavisi gören hastalarda,insülin kullanan şeker hastalarında kronik böbrek hastalarında yapılmıyor.

Bu tedaviyi düşünen hastalar zaten önce doktorumuz tarafından değerlendiriliyor ve tedaviye engel bir durum yoksa tedaviye başlanıyor.

Öncelikle bilinmesi gereken şu; hamilelerde günde 200 bin ünite B-hcG üretilmektedir. Bu tedavide ise günde 125-150 ünite verilmektedir. Yani tamamıyla güvenli bir tedavidir.

BİLİMSEL YANIT: Kesinlikle yalan! Gerçekte FDA tüm tedarikçilere HCG içeren tüm zayıflama ürünlerini derhal yok etmesi talimatını vermiştir. ABD’de yasaklanan bu ürünler, bir takım şarlatanlar tarafından ülkemizde piyasaya sürülmek istenmektedir. ABD’de hala HCG ürünü satan işletmeler yasadışı ilan edilmiş ve ağır cezalara çarptırılmıştır.

Soru 7: Adet düzenim değişti, ilgisi olabilir mi? 

İddia Edilen: Bu tedavinin adet düzenine herhangi  bir etkisi yoktur. Tedavi esnasında adet gören hastalarımıza adet bitene kadar iğneleri yapmamalarını öneriyoruz.

BİLİMSEL YANIT: Bu tedavi gebelik sırasında salgılanan bir hormon olduğundan hormonal düzeni etkilememesi düşünülemez. Yan etkileri arsaında kadınlarda memelerde gerginlik, dolgunluk, ödem, erkeklerde jinekomasti (meme büyümesi) ve oral kontraseptiflere benzer şekilde pıhtılaşma riskini arttırması hormonal etkilerinden kaynaklanır.

Soru 8: Sadece bayan hastalar mı yoksa erkek hastalarda bu tedaviyi uygulayabilir mi? 

İddia Edilen: B-hcG hormonu, kan gibi doğal bir maddedir. Erkek hastalarda da güvenli kullanılabilir. İlacın temel etkilerinden biri de  erkek yada kadın farketmeden her hastada hipotalamustaki iştah merkezini etkileyip iştahı azaltmasıdır.

BİLİMSEL YANIT: Külliyen yalan! Nedense, tıbbi geçerliliği olmayan ve sağlık riskleri içeren bu tip şarlatanlıkları pazarlayanların en çok sığındığı iki kelime “doğal” ve “bitkisel”dir. Oysa zehirlerin bir çoğu da doğaldır ve insan sağlığına ölümcül zararlar verebilecek bir çok bitkisel ürün vardır. Hipotalamus ve iştah üzerindeki etki kısmı ise, yalanı bilimsel kılıflarla süslemekten başka birşey değildir. Yapılan literature taramalarında HCG’nin kilo kaybına hiçbir etkisi olmadığı kanıtlanmıştır.

Soru 9: İki haftadır B-hcG kürü yapıyorum, beklediğim kadar kilo veremedim? Neden? 

İddia Edilen: 1. Her gün yeterli su içildi mi? (Çay içerken şeker, kahve içerken yağlı süt ve süttozu kullanılmamalı.)

2. Diyete harfiyen uyuldu mu? (Küçük bir değişiklik bile yapılmamalı.)

3. Krem, vücut losyonu,duş jeli  kullanıldıysa ilacın etkisi azalabileceğinden bunların kullanılmaması öneriliyor.

BİLİMSEL YANIT: Dİkkat edilirse hastanın diyete tam uyumu isteniyor. Bunları yapan hasta zaten kilo verecektir. Her hastanın mutlaka kullanacağı ürünlerin ilacın etkisini azaltacağı iddiası da, başarısızlığa kılıf hazırlama çabası olsa gerek.

Soru 10: B-hcG’nin göğüs kanserini önlediği doğru mu? 

İddia Edilen: B-hcG’nin kadınlarda göğüs kanserini önlediği çalışmalar bulunmaktadır.

BİLİMSEL YANIT: Bilimsel çalışmaların birbirinden farklı sonuçlar vermesi normaldir. Zaten bilim bu tip çalışmaların hatalardan arındırılarak ve daha yüksek hasta sayılarıyla tekrarlanmasından elde edilen sonuçların süzülmesiyle ilerler. Ancak her zaman olduğu gibi bu pazarlamacılar işlerine gelen yanlarını kullandıkları bilimsel çalışmaların digger gerçeklerini görmezden gelmektedir. Doğrusu şöyle olacaktır: HCG’nin meme dokusunun dansitesini düşürerek mammografinin doğruluğunu arttırdığı ve meme kanserli vakalarda tümörün büyümesine yol açmadığını ileri süren çalışmalar vardır. Fakat aynı zamanda, menopoz öncesi kadınlarda yumurtalıklardan östrojen salınımını uyardığı için HCG’nin tumor nüksüne yol açtığını bildiren çalışmalar da vardır. Zaten, konumuz kilo kaybında HCG iken, bunu aynı zamanda meme kanserinden koruyan “çok faydalı” bir ürün halinde sunmanın bilimsellikle uzaktan yakından ilgisi yoktur.

Soru 11:B-hcG hormonu ayrıca hangi tıbbi durumlarda kullanılabilir?

Cevap: Tüp bebek yöntemi ile çocuk sahibi olmak isteyen kadınlarda 3 ay boyunca çok daha yüksek dozda B-hcG (5000 IU/gün 3 ay) kullanılmaktadır. Bu hastalarda da herhangi bir yan etki izlenmemektedir.

BİLİMSEL YANIT: “Başka hangi tıbbi durumlarda kullanılabilir” denerek, sanki HCG’nin esas kullanımı kilo kaybıymış etkisi yaratılmaktadır. Oysa, HCG’nin tek tıbbi kullanım alanı burada “başka” diye bahsedilendir. Yan etki izlenmediği de tam bir yalandır. Yan etkiler aşağıda özetlenmiştir.

Soru12: Halk arasında kemik erimesi yaptığı söyleniyor...Doğru mu?

İDDİA EDİLEN: Sadece aşırı hipertiroidi durumu olan  yani tiroid hormonları aşırı çalışan hastalarda dikkatli kullanılması gerektiği belirtiliyor. Onun dışında kemik erimesi yapsaydı tüm gebe kadınların  kemik erime hastalığına yakalanmaları gerekirdi zira hamilelikte salgılanan doğal bir hormondur.

BİLİMSEL YANIT: Yol açtığı kesinleşmemiş bir yan etki üzerinden aklama çabası, yol açtığı diğer birçok yan etkiyi görmezden gelmenin bir yolu. Yan etkiler aşağıda özetlenmiştir.

Kısaca özetlemek gerekirse;

-iştahı azaltan,    
-
metabolizmayı hızlandıran,
-hızlı kilo verdiren,
-kadınlarda meme kanserini önleyen,
-yağların yıkımını arttıran
-doğal,sağlıklı bir ürünün kullanıldığı       bir kilo verme yöntemidir.

BİLİMSEL YANIT: Üstlerde meme kanseri hakkında ürkekçe değinilen konu, özette “meme kanserini önleyen” denecek kadar cüretkarca savunulmuş. Asıl kısaca özetlemek gerekirse, FDA tarafından binlerce çalışmanın taranmasıyla elde edilen verilere göre, HCG’nin iştah, metabolizma veya kilo kaybı üzerinde herhangi bir etkisi yoktur. Doğal olduğu doğrudur, ama doğal bir hormonun dışarıdan vücuda verilmesi tüm hormonal sistemi ve dengeleri allak bullak edebilir. HCG kullanımı ile ilgili bildirilmiş yan etkiler halsizlik, irritabilite, sinirlilik, depresyon, vücutta sıvı birikmesi, ödem, safra kesesinde taş oluşumu, elektrolit dengesizlikleri ve erkeklerde memelerde büyüme (jinekomasti)’dir. Daha ciddi yan etkileri ise ciddi kalp ritm bozuklukları, kanın pıhtılaşma eğilimini arttırması ve kan damarlarında tıkanmaya (tromboembolizm) yol açmasıdır.

Eğer amacınız kilo vermekse bunun çok daha bilimsel ve güvenilir yolları mevcuttur. Size kolay, hızlı, yan etkisiz olarak sunulan bu sahte çözümlere kanmayınız. Mutlaka konunun uzmanı bir doctor ve diyetisyene danışınız. Doktor veya diyetisyeniniz bu metodları öneriyorsa kendisine bu makaleyi okutarak bizi aramasını söyleyiniz. Dengeli bir diyet ve düzenli bir egzersizden başka hiçbir metodun size sağlıklı kilo verdirmeyeceğine emin olunuz. Sağlıklı günler dileriz..

Kaynaklar:

1-http://www.fda.gov/Drugs/ResourcesForYou/Consumers/BuyingUsingMedicineSafely/MedicationHealthFraud/ucm281834.htm

2-http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1237915/

3-http://conscienhealth.org/2013/02/obesity-society-finds-hcg-useless-for-obesity/

4-http://www.mayoclinic.org/healthy-living/weight-loss/expert-answers/hcg-diet/faq-20058164

 

 

 

 

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Murat Üstün

Op. Dr. Murat ÜSTÜN, 1969 yılında İstanbul’da doğmuştur. Tıp Fakültesi eğitimini 1992 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise SSK Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 1996 yılında Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. Bu dönemde Türkiye’de yeni yeni başlayan laparoskopik cerrahi konusunda alanında uzman doktorlarla çalışması bu alandaki ilgisini arttırmıştır. 1996-1999 yılları arasında SSK Ankara İhtisas Hastanesi'nde transplantasyon kliniğinin kurulmasında aktif rol almış ve özellikle renal transplantasyon ve laparoskopik cerrahi alanında çalışmalar yürütmüştür. 1999-2001 yılları arasında SSK Zonguldak Bölge Hastanesi'nde çalışmış ve burada ilk laparoskopik cerrahi ünitesini kurararak ameliyathane modernizasyonu ve sterilizasyon prensiplerini çalışmalarında da uygulamıştı ...

Etiketler
B-hcg kürü zayiflatir mi
Op. Dr. Murat Üstün
Op. Dr. Murat Üstün
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube