Ben aldırma

Ben aldırma

Ben tedavisi konusunda en çok merak edilen soru en iyi tedavisi lazer mi yoksa cerrahi mi ve ikinci soru da benimi aldırırsam kanser olur muyum? Kısaca bunları cevaplamak istiyorum.

Halk arasında benlere “bıçak değdiği” zaman kötüye dönüşebilecekleri hakkında yanlış bir inanış vardır. Oysa tam tersidir, bazı benler alınmadığı zaman tehlikelidir. Tehlike taşıyan benler eğer çıkarılmazsa  “Malign Melanom” isimli bir deri kanserine dönüşüm riskleri vardır.

Benlerde farklı tedavi seçenekleri bulunmaktadır. Benlerin en uygun tedavisi cerrahi olarak çıkartılmasıdır. Bu işlem lokal anestezi altında yapılabilen küçük bir müdaheledir. Burada ben (nevüs) etrafından sağlam sınırlarla birlikte çıkartılır ve çok ince dikişler kullanarak estetik şekilde dikilir. Bu operasyon sonucunda incede olsa bir iz kalacaktır. Bu izin şekli plastik cerrahide kullanılan tekniklerle sizin kendi yüz çizgilerinize uygun olacak şekilde planlanır, cilt altı ve cilt çok ince dikişlerle ayrı ayrı onarılır ve bu sayede olabilecek en az iz kalır. Yüz ve vücuttaki küçük benler klinik ortamında ayaktan lokal anestezi ile kısa sürede alınabilir.

Cerrahi yöntemin lazer uygulamasına karşı en önemli avantajı tekrarlamayacak şekilde çıkarılırken çıkarılan dokunun patolojik tetkiki yapılarak benin iyi huylu veya kötü huylu olma özelliği yanı sıra potansiyel bir riski de öğrenme şansını verir. Lazer uygulamalarında benler yüksek ısıya maruz kaldığı için patolojik olarak incelenmesi mümkün olmayacaktır.
Ben tedavisinde lazer uygulamaları hastalarımıza cerrahi tedaviye göre daha pratik ve kolay gelmektedir. Fakat ben tedavisinde en doğru yöntem cerrahi çıkarılmasıdır. Şurası bir gerçek ki yüzeyel olmayan deriden kabarık derinin altına kadar uzanan benlere uygulanacak lazer tedavisi gibi eksik ve yanlış uygulamalardan sonra tekrarlama görülebilmektedir.

Ben aldırma konusunda en uygun, sağlıklı ve doğru uygulama, estetik cerrahi yöntemle benin kesilerek çıkarılması ve estetik olarak dikilmesidir.

Kişiler estetik dikiş denince hiç iz kalmayacağı düşünülür. Oysa her dikiş iz bırakır ancak estetik cerrah atravmatik yöntemler ve aletlerle birlikte çok ince dikişler kullanarak izin çok daha az kalmasını sağlar. Buna rağmen her insanda yara iyileşmesi ve iz kalma oranı farklıdır.
Ben aldırma sonucunda izin ne kadar kalacağı önceden bilinemez veya test edilemez. Ancak bazı vücut bölgelerinde daha fazla iz kaldığı tecrübe ile sabittir. Örneğin kol ve bacaklarda, omuzda, göğüs orta kısmında diğer bölgelerden daha fazla iz kalabilir.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Eser Aydoğdu

Op. Dr. Eser AYDOĞDU, Samsun'da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimini Gaziantep’te tamamlamıştır. Ardından Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi ihtisas eğitimini de tamamlamış ve uzmanlığını almıştır. Ayrıca İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi'nde El Cerrahisi ve Onkolojik Plastik Cerrahi eğitimleri de almıştır. 2 yıl boyunca Yalova Devlet Hastanesi’nde görev yapmış ve ardından özel bir estetik cerrahi kliniğinde çalışmalarına başlamıştır. Daha sonra New Jersey’de Dr. Gregory Pistone’nin yanında saç ekimi eğitimi almış, Philadelphia’da Pennsylvania Üniversitesi’nde yüz cerrahisi ve meme cerrahisi biriminde klinik observer olarak bulunmuştur. Amerika’daki eğitimini tamamlamasının ardından Metropo ...

Etiketler
Ben aldırma
Op. Dr. Eser Aydoğdu
Op. Dr. Eser Aydoğdu
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube