Belirgin kulak

Belirgin kulak

Kulağın; kafa ile yaptığı açının fazla olması sonucu; karşıdan ve arkadan bakışta dikkat çekecek kadar belirgin olması ile karakterize bir durumdur. Bu durum halk arasında kepçe kulak olarak adlandırılmaktadır. 

Kulağın bu şekilde olması beden sağlığı açısından bir sorun yaratmamaktadır. Ancak kişinin dış görünüşü ile ilgi bazı sorunlara neden olabilmektedir. Özellikle çocukluk çağında bu önemli psikolojik rahatsızlıklara neden olabilir. Okul çağı döneminde arkadaşları tarafından kepçe kulak lakabının takılması ve bu şekilde anılmak gelişme dönemindeki bir çocukta psikolojik travma nedeni olabilir.

İleriki yaşlarda bu durum şapka takarak kulaklarını gizleme, fotoğraf çektirirken bunu gizleyecek şekilde poz verme, kızlarda saç bandı kullanma ve kulağı kapatacak şekilde saç modellerini tercih etme gibi sakınma davranışları ile pekişir.

Bu rahatsızlıktan kurtulmanın çözümü kepçe kulak ameliyatıdır. Bu ameliyat çocukluk çağında genel anestezi altında yapılırken erişkin çağda lokal anestezi ve/veya sedasyon altında yapılabilir.

Kepçe kulak deformitesinde genel olarak 2 temel sorun vardır. Birincisi kulağın antiheliks denen kıvrımlarından birinin silik olması, diğeri ise kulağın kafa ile yaptığı açının fazla olmasıdır. Çoğunlukla bu iki sorun bir arada bulunur.

Ameliyatta yapılan işlem kulağın arkasından yapılacak bir girişimle bu silik olan kıvrımı tekrar oluşturmak  veya belirginleştirmek, aynı zamanda da açıyı daraltmaktır. Erişkinlerde kulak kıkırdağı gelişimini tamamladığı için kıkırdak şekillendirme işlemi dikişlerle desteklenmelidir. Ameliyata bağlı iz kulak arkasında gizlenebilen dikkat çekmeyen bir iz olarak kalır. 

Bu ameliyat için hastanede yatmak gerekmez. Ameliyat sonrası ilk bir kaç günlük pansuman bu bölgede oluşacak ameliyata bağlı ödem dediğimiz şişliğin az olması için uygulanır. 2-3 gün sonra pansuman açılarak tenisçi bandı giydirilir. Bu bant ilk bir hafta sürekli, daha sonra da iki hafta akşamları yatarken kullanılır. Pansuman açıldıktan sonra aksi bir durum yoksa hasta banyo yapabilir. 

Ameliyat sonrası ağrı yok ya da hafif derecededir. Çoğunlukla ağızdan alınacak ağrı kesicilerle üstesinden kolayca gelinebilir. 

Çoğunlukla alınacak bir dikiş olmaz. Hastanın ameliyata bağlı ödem dediğimiz şişliklerin inmesi 6-8 haftayı bulabilir. Kulağın şeklinin tam oturması 6 ay-1 sene arasındadır.

Bu ameliyatla ilgili altı çizilmesi gereken noktalar; sigara kullanımı ameliyat sonuçlarını çok olumsuz etkileyebilecek bir faktördür, hasta işitmesi ile ilgili bir sorun yaşamaz,

Bu ameliyat ile ilgili son söz; kepçe kulak ameliyatı günübirlik cerrahi dediğimiz hastanede kalmayı gerektirmeyen, ameliyat sürecinin günlük yaşantıyı çok aksatmayacağı, hasta ve hekim açısından tatminkar sonuçları olan bir girişimdir.

Bu konuda sorularınızı e-posta üzerinden veya muayene sırasında yanıtlamaktan memnun olacağım.

Herkese kendini iyi hissedeceği sağlıklı günler dilerim.

Doç. Dr. Savaş Serel

Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Savaş Serel

Etiketler
Kepçe kulak ameliyatı sonrası
Doç. Dr. Savaş Serel
Doç. Dr. Savaş Serel
Ankara - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube