Bel ağrısı ve sebepleri

Bel ağrısı ve sebepleri

Bel Ağrısının sıklığı nedir?                                                                                                                                          
Bel ağrısı, toplumda üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra 2. sıklıkta görülen sağlık sorunudur. İnsanların büyük bir kısmı yaşamları boyunca en az bir kez bel ağrısı yakınması ile karşılaşırlar.

 

Bel Ağrısı neden kaynaklanır?
Bel ağrılarının büyük çoğunluğu(90%'ı) kas ve yumuşak doku kaynaklı somatik bel ağrılarıdır ve herhangi bir laboratuvar ya da görüntüleme yöntemi ile anormallik saptanamayan ağrılardır. Bu ağrılar son derece iyi huyludur; 90%'ı 1-6 hafta arasında kendiliğinden düzelebilirler. Geri kalan 10% kadarın süreklilik gösterme (kronikleşme) durumu vardır ve tedavileri daha zordur. Bel ağrılarının 10% kadarı bel fıtığı, kireçlenme, bel kayması gibi toplumda sık duyulan durumlara bağlıdır. Bu ağrılar daha şiddetli, sık tekrar eden ve devamlılık gösteren ağrılar olmaya eğilimlidirler. Bu tür bel ağrılarına bacağa yayılan ağrı, bacakta uyuşma ya da güçsüzlük ile öksürmek-ıkınmakla ağrı artışı gibi yakınmalar eşlik edebilir.
Romatizmal hastalıklar ya da kanser gibi ciddi hastalıklara bağlı bel ağrıları tüm bel ağrılarının ancak 1%'ini oluşturur. Genellikle ateş, yorgunluk, halsizlik, kilo kaybı ve gece ağrısı gibi yakınmalar eşlik eder.
Bel ağrıları gelişmiş ülkelerde iş gücü kaybının en önemli nedenidir. Ayrıca yüksek oranda (%75) tekrarlayıcıdırlar.

Bel Ağrım var ne yapmalıyım?
Bel ağrısı; çok şiddetli ve yürümenize engel oluyorsa, bel ağrısı nedeni ile gece uykudan uyanıyorsanız, 1-2 günlük istirahat ve ağrı kesicilere rağmen bel ağrınız sürüyorsa, trafik kazası, yüksekten düşme gibi bir yaralanma sonucu bel ağrınız varsa, bel ağrınızla birlikte bacakta uyuşma,yanma, kuvvet kaybı hissediyorsanız, ileri yaşlarda (65 ve üstü) bel ve sırt ağrınız varsa bir ortopedi uzmanı tarafından görülmeniz ve tedavinizin uygun şekilde planlanması gereklidir.

Bel Ağrısının tedavisi nedir?
Bel ağrısında; ilaç, ev egzersiz tedavisiile fizik tedavi uygulamaları sıklıkla başvurulan tedavi yaklaşımlarıdır. Girişimsel ağrı tedavi yöntemleri gittikçe daha sık uygulanan tedavilerdir. Cerrahi tedaviler gerekli durumlarda ve uygun seçilmiş olgularda iyi sonuçlar göstermektedir.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Şeref Aktaş

Prof. Dr. Şeref AKTAŞ, lisans öncesi eğitimlerinin ardından Hacettepe Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1990 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1995 yılında ise Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Ortopedi ve Travmatoloji uzmanlığını almıştır. İhtisas eğitimi boyunca İngiltere Royal London Hospital Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği ile Amerika Birleşik Devletleri’nde Shriners Hospital For Children ve Oregon Health Sciences University Hastaneleri'nde Diz Cerrahisi, Ayak Cerrahisi ve Çocuk Ortopedisi üzerine çalışmalar yapmıştır. 1996-1997 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri’nde Portland Shriners Hospital'da İhtisas Üstü Clinical Fellowship yurt dışı eğitimini tamamlamıştır. Prof. Dr. Şeref AKTAŞ, 1995-2002 yılları arasında Trakya Üniversitesi’nde kurulmasına öncülük ettiği Multidisipliner Ayak - Ayak Bil ...

Prof. Dr. Şeref Aktaş
Prof. Dr. Şeref Aktaş
İstanbul - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube