Beden sağlığınızı korumak için 6 beslenme prensibi...

Beden sağlığınızı korumak için 6 beslenme prensibi...

Sağlığımızı korumak ve geliştirmek, kendimize karşı olan en önemli görevlerimizden biri…Bu eşsiz görevi yerine getirmenin anahtarlarından biri ise tabi ki sağlıklı beslenme… Kolay uygulanabilecek 6 beslenme prensibi ile yaşamınızın kalitesini arttırabilir, sağlığınıza sağlık katabilirsiniz.

Prensip 1: Kompleks karbonhidratlarla proteinleri birlikte tüketin…

Vücudun düzgün çalışabilmesi için enerjiye ve proteine ihtiyacı vardır. Fakat bu enerji ve proteinin doğru besin kaynaklarından karşılanması da sağlık açısından önemlidir. Sofranızda tam tahıl ekmekleri, makarna, pirinç gibi karbonhidratlara yeterli miktarda yer vermeniz ve bu kompleks karbonhidratların yanında ızgara veya fırında pişmiş yağsız et, tavuk, hindi veya balık gibi protein kaynakları tüketmeniz sadece kilonuzu korumanıza yardımcı olmaz, kan şekeri ve kan kolesterolü üzerinde de söz sahibi olmanızı sağlar.

Prensip 2: Yeterli su tüketimine özen gösterin…

Susamadan su içme alışkanlığı geliştirmeli ve günde en az 8 su bardağı su içmelisiniz. Ancak bu şekilde vücudunuzda gerçekleşen hücre içi ve hücre dışı faaliyetlerin düzenli olarak devam etmesini sağlayabilirsiniz. Vücudunuza kaybettiği kadar suyu geri vermediğinizde, baş ağrıları, halsizlik, yorgunluk ve konsantrasyon bozuklukları peşinizi bırakmayacaktır.

Prensip 3: Beslenmenizde denge sağlayın…

Sağlıklı bir yaşama merhaba demenin yolu, beslenme tarzınızda temel besin gruplarına yer vermektir. Tek tip beslenme birçok sağlık sorunu ile tanışmanıza neden olabilir. Bu nedenle sofranızın renkli olmasını sağlamalısınız. Beyazlardan (süt ürünleri), kırmızı-kahverengilere (et çeşitleri), beyaz-sarı-kahverengilere (tahıl ürünleri) ve gök kuşağına (sebze ve meyveler) kadar tüm renkler sofranızda olmalı.

Prensip 4: Kan şekeri dengenizi düzenleyin…

Kan şekeri dengenizi korumakta güçlük çekmeniz; iştah artışı ile birlikte kilo almanıza neden olmakla kalmayabilir, aynı zamanda günlük performansınızda azalmalara yol açabilir. Bu nedenle vücudu belirli aralıklarla beslemek önemlidir. Aç kalmadan beslenin ve öğün sayınız üçten fazla olsun. En ideali gün içerisinde 4–5 saatten uzun süre aç kalmamaktır.

Prensip 5: Kahvaltı etme alışkanlığı kazanın…

Gece boyunca yavaşlayan metabolizmanızı hızlandırmanın en temel yolu olan kahvaltı aslında güzel geçecek bir gününde ilk habercisidir. Sizde kahvaltı etmeyi alışkanlık haline getirerek, sağlığınıza katkıda bulunabilirsiniz.

Prensip 6: Yemek yemeye zaman ayırın…

Günümüzde en değerli kaynak zaman olduğu için kendimizden zamanı esirger hale geldik. Sürekli ayaküstü atıştırmalar hem sağlıksız beslenmenize hem de kilo almanıza yol açabilir. Bu olumsuzluklara başlamadan dur demek için kendinize yemek yemek için vakit ayırın ve öğünlerinizi en az 20 dakikada bitirme alışkanlığı kazanın.

“Beslenme programınız parmak iziniz gibidir, sadece SİZE özeldir.”

Diyetisyen Gizem ŞEBER

 

 

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Gizem Şeber

Etiketler
Balayınız renkli geçmesi için beslenme tüyoları
Dyt. Gizem Şeber
Dyt. Gizem Şeber
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube