Bebek beslenmesi

Bebek beslenmesi

Bebeğin fizyolojik ve psikososyal gereksinimlerini ilk 4-6 ay anne sütü tek başına karşılayabilmektedir. Anne sütü ile beslenmenin bebeğe sağladığı üstünlükler şöyledir:

1.       Enfeksiyona bağlı hastalık riskini azaltır: Bunlar ishal, alt solunum yolu enfeksiyonları, orta kulak iltihabı, sepsis, menenjit, idrar yolu enfeksiyonları ve nekrotizan enterokolittir.

2.       Beslenme açısından avantajlıdır: Bebeğin ihtiyaçlarına göre anne sütü içeriği değişir ve emilim yönünden mükemmeldir.

3.       Belirli hastalıklara karşı koruyucudur: Bunlar ani bebek ölümü sendromu, tip 1 diyabet, alerjik hastalıklar, lenfoma, ülseratif kolit ve uzun süren sindirim kanalı hastalıklarıdır.

4.       Bağışıklık sistemini olumlu yönde uyarır: Vücutta yabancı maddelere karşı antikor yapımını başlatır. Mikroplara karşı için de canlı hücre barındırır. Yararlı mikroorganizma oluşumuna yardımcıdır.

 5.       Gelişimsel ve psikolojik yönden yaralıdır: Anne ile bebek arasında bağ kurar.

 6.       Sosyo ekonomik açıdan yararlıdır: Sağlık ve beslenme harcamalarının azalmasını sağlar.

Anne sütü alamayan bebekler için çeşitli formulalar geliştirilmiştir. Bebeğin ayına veya gelişimine göre kullanılacak mama değişkenlik göstereceği için mutlaka konunun uzmanına danışılması gerekir.

Bebeğinizin gelişimi ile ek besinlere 5. Aydan itibaren başlanabilir. Bu dönemde en önemli kriter besinlere tek tek başlanmasıdır ki bebeğin alerjik reaksiyon gösterip göstermediği ancak bu şekilde takip edilebilir. Bebeğin besini en iyi şekilde tolere edebilmesi için 8-10 kez denenmesi gerekir. Küçük miktarlarda başlanan bu tamamlayıcı besinler yaşla beraber arttırılır. Bebeğinizi doygunluk hissedene kadar doyurmanız öğün zamanlarını düzenlemeniz açısından önemlidir.

4-6. aylar

                Meyve suyu

                Yoğurt

                Unlu sütlü mama

6-7. aylar

                Yumurta sarısı

                Meyve püresi

                Sebze çorbası

                Yoğurt

                Tuzsuz beyaz peynir

                Bisküvi

 7-8. aylar

                Dana- balık- tavuk eti

                Baklagiller

                Tam yumurta

8-9. aylar

                Nişastalı besinler

                Karaciğer

10-12. aylar

                Evde yenen herşey (yemekler tuzsuz olmalıdır.)

 

 

 

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Funda Sevim

Etiketler
Bebeklerde beslenme problemleri
Dyt. Funda Sevim
Dyt. Funda Sevim
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube