Basur

Basur

HEMOROİD (BASUR) NEDİR?

Hemoroit, makatın çıkışında normalde bulunan kan damarlarının genişlemesi sonucu oluşan hastalığın adıdır. İç ve dış olmak üzere iki yerde oluşur.

DIŞ HEMOROİDLERİN TEDAVİSİ:dış hemoroitler pıhtı yapmadıkça (yani tromboze olmadıkça) ilaçla tedavi edilir, pıhtı yapmışsa çok ağrılı olur ve pıhtının küçük cerrahi girişimle boşaltılması gerekir.

İÇ HEMOROİTLER:bu hemoroitlerin 4 evresi vardır,

1. evre ancak muayeneyle anlaşılır.
2. evre tuvalet esnasında ortaya çıkan basur memeleri ile anlaşılır. Bu memeler kendiliğinden içeri girer.
3. evre tuvalet esnasında ortaya çıkan memeler ancak elle itmeyle içeri girer.
4. evre, bu evrede memeler içeri elle dahi girmez.

İÇ HEMOROİT TEDAVİ SEÇENEKLERİ NELERDİR?

Tıbbi tedavi: 1. evre hemoroitlerde faydalı  olabilir.

İlaç tedavisi, Beslenme rejiminde değişiklikler (acı ve baharatsız yemek, bol posalı yemek tüketmek), Oturma banyosu vb.

Ameliyatsız girişimler

Lastik bantla boğdurma(lastik band ligasyon) bu   işlem her evreye uygulanabilir, ileri (2–3–4) evrelerde ortalama birer ay arayla, birden fazla uygulama yapmak gerekebilir. Ağrısızdır (çok  hasta ağrı duyduğunu ifade etmektedir). Kanamalı hemoroitler için en uygun seçimdir. Hasta uygulamadan hemen sonra normal hayatına devam edebilir. Ayrıca, iğneyle kurutma tedavisiyle kombine edilebilir ve edilirse daha etkili olur. Hemoroitle birlikte afif derecede mukoza kayması varsa, etkili bir yöntemdir.

İğneyle kurutma(% 3 lük atheoxisclerol uygulaması). Bu işlem de ağrısızdır, tek başına 1–2. derece hemoroitlere, lastik band ligasyonla 2–3–4. derece hemoroitlere uygulanabilir. Ağrısızdır (çok az hasta ağrı duyduğunu ifade etmektedir). Duruma göre ortalama birer ay arayla, birden fazla uygulama gerekebilir. Kanamalı hemoroitlerde lastik bantla güvenle uygulanabilir.

Lazer (İnfrared koagülatör). Bu işlemde ağrısızdır, tek başına 1–2. derece hemoroitlere uygulanır, 3–4  derece hemoroitlere lastik band ve iğneyle kurutma yöntemleriyle birlikte uygulamak gerekebilir

Ameliyat yöntemleri

Açık ve kapalı hemoroidektomi özellikle 4. Derece hemoroitlerde ameliyatsız yöntemlerin başarısız olduğu durumlarda yapılmalıdır. Ağrı olur ama kuvvetli ağrı kesiciler ve oturma banyosuyla ağrı ortadan kaldırılabilir.

Stapler hemoroidektomi hastada hemoroitle beraber mukoza kayması da varsa en iyi teknik budur, hem hemoroiti hem mukoza kaymasını aynı anda tedavi eder. Ağrı, normal ameliyat yöntemine göre çok daha az hissedilir.

TEDAVİ SEÇİMİ: GENEL CERRAHİ UZMANI kendi muayenesi sonrası, size en uygun tedavi seçimini, hastalığınızın derecesi, kanama durumu ve mukoza kayması durumunu göz önünde tutarak, hangi yöntemin sizin için en iyi yöntem olduğunu size bildirecektir.

 

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Hacı Mehmet Ulusal

Op. Dr. H. Mehmet ULUSAL, 1966 yılında Kayseri'de doğmuştur. Lise öğrenimini Kayseri’de bitirdikten sonra, 1983 yılında 2 yıl okuduğu Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nden, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne geçmiş ve 1992 yılında tıp eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1993-1994 yılları arasında İnönü üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Biyokimya ihtisasını, 1994-2000 yılları arasında ise Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Genel Cerrahi ihtisasını yapmıştır. Zorunlu hizmetini Kütahya- Gediz SSK Hastanesi'nde yerine getiren Op. Dr. H. Mehmet ULUSAL, daha sonra Kırklareli SSK Hastanesi'nde çalışmıştır. 1.5 yıl kadar SSK Sağlık İşleri Antalya İl Müdürlüğünde aldıktan sonra Antalya Çallı Tıp Merkezi'nde çalışmalarına devam etmişti.r Mesleki çalışmalarına Radon Tıp Merkezi'nde devam eden Op. Dr. H. M ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Hemoroid
Op. Dr. Hacı Mehmet Ulusal
Op. Dr. Hacı Mehmet Ulusal
Antalya - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube