Balık fosfor ve kemik gelişimi

Balık fosfor ve kemik gelişimi

Sağlıklı kemik gelişimi için gerekli olan mineraller kalsiyum ve fosfordur. Diğer bir zorunlu ihtiyaç D vitaminidir. Kalsiyum ve fosfor metabolizmasını düzenler, kalsiyumla birlikte kemik ve dişleri güçlendirir. Kalsiyum ve fosforun emilimi ve kemiklerin gelişimi için gerekli bir vitamindir. Hücrelerin büyümesinde ve kas ile sinir sistemlerinin düzenlenmesinde önemli rol oynar. Yüksek tansiyonu düşürür. Son yıllardaki araştırmalar, D vitaminin kalın bağırsak, kemik, deri, kolon ve meme kanserinden koruyucu etkisi olduğu ortaya çıkmıştır. D vitaminin esas etkisi, bağırsaktan kalsiyum ve fosfor emilimini artırmak ve bu minerallerin kemikler tarafından alınmasını kolaylaştırmaktır. Yumurta sarısı, karaciğer, balık yağı, süt, taze sebzeler, peynir ve çavdar D vitamininden zengindir. Ancak; D vitamini en verimli olarak, deride güneş ışığının etkisiyle meydana gelir. Bütün canlılar, besinlerle D vitamini öncüsü maddeler alırlar. Bunların vücutta etkin hale gelebilmesi için ise derinin güneş ışığı ile teması gerekir. D vitaminin eksikliği, çocuklarda raşitizm, büyüklerde ise osteomalazi denilen kemik hastalıklarının oluşmasına neden olur.

Kalsiyumdan yetersiz beslenme, sigara ve alkol kemikleri zayıflatır. Aşırı kilo da kemik sağlığı sorunlarının yaşanmasını artırır.

Fosfor, vücuttaki her hücrenin işlevi için alınması gerekli olan bir mineraldir. Fosfor vücutta esas olarak fosfat (po4)3- olarak bulunur. Vücutta bulunmakta olan fosforun yaklaşık %85’i kemiklerdedir.

Fosfor protein içeren besinlerin hepsinde bulunur. Et ve balık fosfor bakımından zengin besinlerdir. Fosfor bütün bitki tohumlarının hepsinde (fasulye, bezelye tahıllar ve fındık gibi), karides,et, peynir, yengeç, midye,somon, karaciğer, süt, fasulye ve fındıkta bulunur.

Hamilelikte balık tüketmek hem anne için, hem de anne karnındaki bebek için çok önemlidir. Anne, çocuğunun geleceği için balık yerken, kendi sağlığı için de vazgeçilmez bir besini tüketmiş olur. Hayatın her döneminde (çocukluk, yetişkinlik, ergenlik, menapoz, yaşlılık) vücudun kalsiyum, fosfor ve D vitamini ihtiyacının karşılanması gerekir. Bu konuda en iyi ve kaliteli kaynak balıktır.

Hamilelik döneminde anne adayının kalsiyum ihtiyacı artar. Bebeğin kemik oluşumunda kalsiyum etkilidir. Eğer anne yeterli kalsiyum almazsa hamilelik süresinde annenin kemikleri bu yetersiz alımdan etkilenir ve ileri yaşlarda annede kemik hastalıkları oluşum riski artar. Ayrıca anne adayının gebelikte yeterli kalsiyum alması emziklilik dönemindeki süt salınımı üzerine de olumlu etkiler yaratır. Daha kaliteli ve besleyici süt algılanır. Bebek kendisi için gerekli bütün besinleri annenin sütünden alır. Bu nedenle annenin balık yemesi çok önemli ve gereklidir. Annenin yeterli balık tüketmesi bebeğin hem kemik gelişimini hem de beyin gelişimini olumlu etkiler.

Balık önemli bir kalsiyum kaynağıdır. Özellikle sardalya ve hamsi gibi küçük balıklar kalsiyum deposudur. Bir sardalya balığının içindeki kalsiyum miktarı, bir bardak süte eşittir. Balık çocuklardaki sağlıklı kemik ve diş gelişimi için gereklidir.

Kemik sağlığını güçlendirecek öneriler

* Süt ve süt ürünleri tüketiminin artırılması kalsiyumdan zengin beslenmeyi sağlar.

* Somon balığı da süt ürünleri kadar kalsiyumdan zengindir.

* Portakal suyu, tahıllar, lahana, brokoli ve şalgam gibi besinlerin kalsiyum içeriği fazladır * Vücut bir anda 500 mg üzerinde alınan kalsiyumu hemen metabolize edemez. Bu nenle günlük ihtiyaç duyulan kalsiyum içeren besinleri gün içerisindeki öğünlere yayarak almak kalsiyum emilimini artırır ve vücuttaki kullanımını artırır.

* Balık iyi kalite protein kaynağıdır. Balık yağı A ve D vitaminlerinden çok zengindir. Balık eti ise B vitaminlerinden, demir ve iyot bakımından zengindir. Hamsi gibi küçük balıklar kılçığı ile beraber tüketildiğinde iyi birer kalsiyum kaynağı olurlar.


https://nesrineris.com.tr/

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Nesrin Eriş

Dyt. Nesrin ERİŞ, 1972 yılında Kars'ta doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerini Ankara'da tamamlamıştır. 1990 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Teknolojisi Yüksek Okulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde lisans eğitimine başlamış ve 1994 yılında mezun olarak Diyetisyen unvanı almıştır. 2002 yılında ise Hacettepe Üniversitesi Sağlık Teknolojisi Yüksek Okulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde yüksek lisans eğitimini tamamlamış ve lisansüstü derecesini almıştır. Mesleki hayatına ilk olarak İstanbul'da bir zayıflama merkezinde başlamış olan Dyt. Nesrin ERİŞ, 8 ay sonra Ota Güzellik Merkezi Bakırköy şubesinde Diyetisyen olarak çalışmaya başlamış ve 1995 yılından beri Bakırköy Ota Güzellik Merkezi'nde danışanlarına hizmet vermektedir. Ayrıca buradaki görevinin yanısıra çeşitli hastanelerin, yemek firmalarının, internet sitelerinin ve yemek derg ...

Etiketler
Balığın vücuda yararları
Dyt. Nesrin Eriş
Dyt. Nesrin Eriş
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube