Bademcikler alınmalı mı, ne zaman?

Bademcikler alınmalı mı, ne zaman?

Bademcikler aslında vücudumuzun bağışıklık sisteminin elemanlarıdır. Boğaz bölgesinde yer alırlar ve buradan giren mikropları, vücudun tanımasını sağlarlar. Bu nedenle aslında vücuda gerekli olan bu dokular, mecbur kalınmadığı sürece ameliyatla alınmazlar.

Bademciklerin hangi durumlarda alınması gerektiği tüm dünyada tıbbi araştırmalar ve gözlemlerin sonuçlarına dayanır. Bademcik ameliyatı kararı verebilmek için çocuğun bademcik iltihaplarının sık görülmesi gereklidir. Boğaz ağrısı ve ateşi olan her çocuk bademcik iltihabı geçiriyor demek değildir, çünkü faranjit denilen diğer bir boğaz infeksiyonu da benzer belirtiler gösterir.  Bunun dışında tek bir bademcik iltihabı geçirmiş bir çocukta da bademciklerin hemen alınması söz konusu değildir. Tekrarlayan bademcik infeksiyonları, tıbbi tedaviye rağmen, senede 3–4 kezin üzerine çıkmadıkça bademcikleri ameliyat önerilmez.

Bademcikler sadece büyümüş olmaları nedeniyle de alınmazlar. Bademcikler yapıları gereği iltihaplandıklarında büyürler, infeksiyon sonlandıktan bir süre sonra küçülürler. Hastalık olmadığı dönemlerde bile boğaz bölgesini doldurarak yemek yemeyi ve nefes almayı güçleştiriyorlarsa veya uyku apne sendromuna yol açacak kadar büyümüşlerse, ancak bu durumlarda büyüklükleri nedeniyle ameliyat etmek gerekebilir.

Ayrıca bademcik infeksiyonlarına bağlı olarak gelişmiş kalp, böbrek ve eklem sorunları varlığında, ya da boğaz ve boyun bölgesinde apseleşme olduğunda bademcik ameliyatı yapılır.

Kısacası bademcikleri, çocuğun sağlığı için faydalı olduklarından çok zararlı olabileceklerini belirlediğimiz zaman ameliyat ediyoruz. Bu kararı verebilmek için de genellikle çocuğu bir defa görmek yeterli olmayabilir; bir süre izlemek, iltihaplı dönemleri görmek, tedaviye yanıt alınıp alınmadığını gözlemlemek gerekir.

 

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Atilla Şengör

Op. Dr. Atilla ŞENGÖR, 1974 yılında İstanbul' da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1992 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi' nde başladığı tıp eğitimini 1998 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 1998- 2002 yılları arasında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi' nde yapmış ve Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında, 1999 yılında Almanya' da Tübingen Üniversitesi' nde 2 ay KBB Uzmanı, 2002-2003 yılları arası İstanbul Cerrahi Hastanesi' nde, 2003-2004 yılları arası Haseki Eğitim ve Araştrma Hastanesi ve Etiler International Hospital' da, 2004-2014 yılları arası Nişantaşı KBB Grubu' nda, 2008-2015 Memorial Etiler Polikliniği KBB Bölümü' nde görev yapmış olan Op. Dr. Atilla ŞENGÖR mesleki çalışmalarına özel muayenehanesinde devam etmektedir. Türk Tabiple ...

Etiketler
Bademcik ameliyatı
Op. Dr. Atilla Şengör
Op. Dr. Atilla Şengör
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube