Az görme ve az görenlere yardım

Az görme ve az görenlere yardım
Az görme nedir?

Kişinin günlük hayatını engelleyecek seviyedeki görme kaybı olarak tanımlanabilir. Bu durumda, kişinin görmesi standart gözlük, kontakt lens ve diğer metodlarla istenilen düzeye artırılamamaktadır. En sık nedeni bir yaşlılık hastalığı olan Yaşa-bağlı makula dejenerasyonudur (sarı nokta hastalığı). Bunun yanısıra glokom (karasu), şeker hastalığı, göz yaralanmaları da diğer nedenler arasındadır. Az görme hali körlük değildir ve kişi farklı yöntemlerle kendine yeter bir hale getirilebilir.

Az görmenin rehabilitasyonu (Az görmeye yardım, Low Vision Aid)

2 temel metod vardır:

1. Optik dışı yöntemler: Büyük yazılı saatler, telefonlar ve özel olarak basılmış kitaplar  ile az gören kişi daha rahat bir şekilde görebilir.
2. Optik metodlar: Buradaki en temel prensip büyütmedir (magnifikasyon). Bu cihazlara "az görmeye yardım cihazları" denir. Bu cihazlarla görüntü büyütülerek ağ tabakanın sağlam alanlarına düşürülür ve böylece kişi daha net görebilir. Tipleri;
a. Büyüteçler
b. Gözlüğe takılabilen yüksek numaralı büyütücü camlar
c. Teleskoplar (teleskopik gözlükler)
d. Elektronik- kapalı devre televizyon sistemleri

Özellikle büyütücü gözlüklerle okurken odaklamak için okunacak şeyi göze oldukça yakında tutmak gerekir. Yazıyı göze yakın tutmanın veya televizyona yakından bakmanın az gören kişilere herhangi bir zararı yoktur.
Detaylı yapılacak bir az görenlere yardım muayenesi sonrası kişi için en uygun metod belirlenebilir. Seçilen yöntemin başarısı için hastanın motivasyonu çok önemli bir noktadır.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Sinan Tatlıpınar

Prof. Dr. Sinan Tatlıpınar, 1973 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiştir. İlk ve orta öğreninimi İstanbul’da tamamladıktan sonra 1990-1996 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi İngilizce Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini birincilik ile tamamlayarak "Tıp doktoru " unvanı almıştır. 1996 Eylül Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) Türkiye birincisi olarak Göz Hastalıkları ihtisasını kazanmıştır. 1996-2000 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı’nda uzmanlık eğitimini tamamlanmıştır. 2001-2007 yılları arasında Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı’nda (Denizli) öğretim üyesi olarak çalışmıştır. 2004-2005 yıllarında Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi, Wilmer Göz Ensititüsü Retina biriminde (Baltimore, A.B.D.) Retina Hastalıkları ve Vitreoretinal Cerrahi ...

Etiketler
Körlük
Prof. Dr. Sinan Tatlıpınar
Prof. Dr. Sinan Tatlıpınar
İstanbul - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube