Ayakta şekil bozukluğuna neden olan 7 etken

Ayakta şekil bozukluğuna neden olan 7 etken

Ayakta şekil bozukluğunun oluşumuna neden olan birçok faktör bulunur. Ancak en sık olarak görülen nedenler şu şekilde sıralanabilir:

1-    Topuklu ve Sivri Burunlu Ayakkabı Kullanımı

Topuğu 8-10 cm’den yüksek ve sivri burunlu ayakkabı giymek uzun dönemde ayaklarda şekil bozukluğuna neden olabilir. Zira, topuklu ayakkabı ayağın ön kısımlarına büyük yük binmesine neden olabildiği gibi, ayakkabının sivri burunlu olması da parmakları sıkıştırıp üst üste bindirmektedir.. Bu durumda  başparmak ikinci parmağın üzerine biner ve şekil bozukluğu meydana gelir.

2-    Genetik Yatkınlık

Birçok rahatsızlıkta olduğu gibi ayaktaki şekil bozukluğunda da genler büyük rol oynar. Özellikle anne tarafında bu sorunu yaşayan kişiler varsa, kişide de bu durumun ortaya çıkması olasıdır.

3-    Düztabanlık

Düztaban kişilerde, orta  ayakta, iç bölgede,  normalde olması gereken kavis yere basınca düzleşir. Ayağı kaldırınca kavis yeniden oluşur. Bunun nedeni çoğu kez hastanın tüm eklemlerinde görülen gevşekliktir. Böyle kişiler diğer insanlara oranla daha fazla eklem hareketleri yapabilirler.

5-    Diyabet Hastalığı

Diyabet (Şeker) hastalığı vücutta bir çok organ üzerinde olumsuz etki yapar. Ayak da, diyabet hastalığının zarar verdiği bölgeler arasında yer alır. Ayaktaki his kusuruna bağlı olarak yaralar ve parmaklarda şekil bozuklukları oluşabilir.

6-    İlerleyen Yaş

Yaşın ilerlemesiyle birlikte deformiteler artar ve kaslar esnekliklerini kaybeder. Hayatı boyunca hiç topuklu ayakkabı giymeyen birisinin dahi, 60 yaşından sonra ayaklarında şekil bozukluğu oluşabilir.

7-    Dans etmek

Dansı meslek grubu olarak seçenler parmak uçlarında uzun süre durdukları için bu bölgede deformiteler meydana gelebilir. Özellikle küçük çocukluk  çağından itibaren bale yapanların ergenlik döneminde ayaklarında şekil bozuklukları meydana gelmektedir..

ERKEN TEŞHİSTE AMELİYATLA TEDAVİ MÜMKÜN

Ayakta şekil bozuklukları estetik bir sorun gibi düşünülse de, altında ciddi bir sağlık sorunu yatmaktadır. Parmaklar ve tarak kemikleri arasındaki eklem ilişkisi bozulabilir. Eklemler tamamen yerinden çıkabilir ve yer değiştirir.  Ayağın iç yanında kemik çıkıntısı ortaya çıkarken ayak genişler. Bu durum, eklemlerin  kıkırdağında kayıplara neden olurken ciddi ağrıları da beraberinde getirir. Öyle ki tedavi edilmeyen hastaların ilerleyen dönemlerinde yürümesi dahi zorlaşır. Erken teşhis, ayakta oluşan şekil bozukluğunun tedavisinde büyük rol oynar. Ancak hastalık ilerledi ise şekil bozukluklarını düzeltmek zorlaşmaktadır.

 

 

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Nejat Güney

Prof. Dr. Nejat Güney, 1948 yılında İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Lise öğrenimini Galatasaray ve Pertevniyal Lisesi’nde tamamlamıştır. Lise mezuniyetinin ardından tıp öğrenimini İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi’nde almış ve 1973 yılında mezun olmuştur. Uzmanlık eğitimini ise 1975–1980 yılları arasında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji ABD gerçekleştirmiş ve sonrasında da aynı fakültede çalışmalarına devam etmiştir. 1986 yılında doçentlik, 1994 yılında ise profesörlük unvanını almıştır. Özellikle 1980 yılından sonra çocuklarda kalça çıkığı, çarpık ayak ve kırıklı hastaların tedavileri ile ilgilenmiş ve bunun yanında da  eklem hastalıklarının tedavileri üzerine yoğunlaşmış, kalça ekleminin kireçlenmeleri ile romatizmal hastalıklar üstüne çalışmalar yapmıştır. Prof. Dr. Güney, 1987 yılında 3 ay Londra’da Royal Nat ...

Etiketler
Ayakta şekil bozukluğunun oluşumuna neden olan sebepler
Prof. Dr. Nejat Güney
Prof. Dr. Nejat Güney
İstanbul - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube