Ateşli havale

Ateşli havale

 Ateşli havale nedir kimlerde görülür?

Havale bilinç ve davranış değişikliği olup; enfeksiyon sırasında ateşli dönemlerde görülürse buna ateşli havale denir. Ateş havaleden önce mevcut olabildiği gibi havale sırasında ya da havaleden sonra görülebilir. Genellikle süt çocukluğu ve oyun çocukluğu döneminde başka bir deyişle 5ay-5yaş arasında görülür 

Ateşli havale hangi enfeksiyonlarda görülür?

Ateşli havale ya da nöbetler daha çok üst solunum yolu enfeksiyonlarında örneğin boğaz ve kulak enfeksiyonlarında görülür. Daha az sıklıkla idrar yolu ve barsak enfeksiyonlarında izlenir.

Havaleler enfeksiyonun hangi döneminde görülür?

Ateşli havalelerin büyük bir kısmı yaklaşık %90-95'i enfeksiyonun ilk 24 saatinde görülür. Dolayısıyla çocuk 5-10 gün ateşli olabilir ancak havale riski 1-2 gündür. 

Ateşli havaleler hep aynı mı olur?

İki şekilde görülebir. En sık olanı basit havalelerdir. Bu tipte tüm vücutta kasılma ve gevşemeler olur. 15 dakikadan kısa sürer. Çocuğun zihinsel ve motor gelişimi normaldir. Daha az sıklıkta olanı karmaşık ya da başka bir deyişle kompleks tipidir. Bu tipte nöbetlerde çocuğun vücudunun bir kısmında kasılma ve gevşemeler olur. 15 dakikadan uzun sürer. Çocuğun zihinsel ve motor gelişimi geri olabilir.

Ateşli havale genetik geçişli midir?

Ateşli havalelerin beşte biri genetik geçişlidir. Bu çocukların yakın akrabalarında ateşli havale öyküsü alınabilir. 
Ateşli havale geçiren çocuklar ileride sara hastası olabilirler mi?

Bu çocukların bazı risk faktörlerine sahip olmaları durumunda  yıllar içinde ateşsiz nöbetler başlayabilir. Bu risk faktörleri şunlardır: çocuğun nöbetlerinin karmaşık tipte olması, ailede epilepsi varlığı, beyin elektrosunun anormal olması, çocuğun zihinsel ve motor gelişiminin geri olması

Ateşli havale geçiren çocuklarda mutlaka beyin elektrosu (EEG) çekilmesi gerekir mi?

Eğer çocuğun nöbet tipi karmaşık ise çekilmesi uygundur. Basit tipinde şart değildir.

Ateşli havale sonrası çocuğun zekasında gerileme olur mu?

Sayısı kaç olursa olsun ateşli havaleler sonrasında çocuğun zekasında herhangi bir gerileme olmaz. Beyinde hücrelerin ölümüne sebep olmaz.

Ateşli havale nasıl tedavi edilir?

Devamlı ve aralıklı tedavi seçenekleri vardır. Devamlı tedavide her gün sabah akşam ilaç kullanılır. Aralıklı tedavide ise çocuğun ateşli dönemlerinde iki gün süre ile havale önleyici ilaç verilir. Bu amaçla diazepam, valproat ve fenobarbital kullanılabilir. Tedavi beş yaşını bitirinceye kadar devam edilir. 

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ayşe Serdaroğlu

Prof. Dr. Ayşe SERDAROĞLU, 1954 yılında Konya’da doğmuştur. Tıp eğitimini 1979 yılında Hacettepe Üniversitesinde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Ankara Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nde yapmış ve 1985 yılında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olmuştur. 1993 yılında ise Çocuk Nöroloji alanından yandal uzmanlığını almıştır. 1994 yılında Doçent, 2000 yılında ise Profesör unvanı alan Prof. Dr. Ayşe SERDAROĞLU, 1995 yılında Ankara Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümünde Klinik Şef Yardımcılığı görevini sürdürmüştür. Şu anda ise Gazi Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi olarak çalışmalarına devam etmekle beraber Ankara - Çankaya'da bulunan özel muayenehanesinde de hastalarını kabul etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesi olan Prof. Dr. Ayşe SERDAROĞLU, Tür ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Enfeksiyon
Prof. Dr. Ayşe Serdaroğlu
Prof. Dr. Ayşe Serdaroğlu
Ankara - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube