Aşılama tedavileri

Aşılama tedavileri

İnfertil çiftlerde aşılama sık kullanılan bir tedavi şeklidir. Aşılama tedavisi 10-15 dakika süren muayenehane koşullarında yapılabilen bir yöntem olup uygun yöntemlerle hazırlanan spremlerin yumurtlama olduktan sonra uterus (rahim) içine bırakılması ile yapılan bir yöntemdir. Aşılamada ya kadın doğal olarak yumurtlaması olduktan sonra ya da yumurtlamayı artırıcı ilaçlar verildikten sonra yapılabilir.

Aşılama tedavisi şu durumlarda yapılmaktadır.

1. Erkek faktörü infertilite

           Sperm azlığı (<20 milyon/ml) hareketlilik ve normal morfolojideki spermlerin az olması durumlarında,

2. Açıklanamayan infertilite

3. Servikse ait (rahim ağzı) nedenlerin sorumlu olduğu infertilite

4. Cinsel fonksiyon bozuklukları

Aşılama kadına herhangi bir yumurtlamayı uyarıcı ilaç vermeden doğal siklus sırasında yumurtlama olduktan sonra yapılabilmesine karşın genellikle yumurtlama uyarıcı ilaçları uygulanarak yapılmaktadır. Bu ilaçlar Klomifen sitrat (Klomen, Gonophene, Serofen) ve gonadotropinler (Gonal F, Puregon, Menogon gibi) ilaçlardır. Özellikle açıklanamayan infertilitesi olan kadınlarda bu ilaçları kullanmasının yararlı olduğu görülmüştür. Ancak bu ilaçlar kullanırken çoğul gebelik riski daha fazla artmaktadır ve bu da istenilen bir durum değildir. Gonadotropin denilen ilaçlar da ise yumurtaların aşırı uyarılmasına bağlı klinik durumlar ortaya çıkabilir.

Klomifen sitrat adetin 5. günü başlanıp 5 gün çeşitli dozlarda kullanılan bir ilaçtır. Kadınlar ultrasonografi ile takip edilir ve içinde yumurta bulunduran folikül belli bir büyüklüğe ulaşınca hCG denen ilaç verildikten 24-36 saat sonra aşılama yapılır. Bu tedavi sırasında endometrium ince ise östrojen de bu olgulara verilebilir. 

Gonadotropin tedavisi ise adetin 2-4 günü arasında kadının yaşına, over rezervine göre doz ayarlaması yapılarak başlanır ve hastalar belli aralarla izlenir. İzlem sırasında yeterli büyüklükte folikül gelişimi olduktan sonra yine hCG veriler ve 24-36 saat sonra aşılama yapılır. 

Aşılama nasıl yapılır?

Kadının yumurtlaması olduktan sonra erkekten mastürbasyon yolu steril bir kaba meni alınır. Erkeğin menisi doğrudan kadının rahim içine uygulanamaz. Çünkü meni sıvısında bulunan bazı kimyasalların rahim içine verilmesi kadında bulantı, kusma ve kramplara neden olabilir. Meni özel işlemlerden geçirilerek hareketli olan spermler ayrıştırılır ve bunlar daha sonra bir enjektöre alınır ve muayene masasında yatan kadının rahminin içine enjektörün ucundaki katater aracılığı ile yerleştirilir.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Tevfik Güvenal

Prof. Dr. Tevfik GÜVENAL,1966 yılında Sivas’ta doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerini Sivas’ta bitirdikten sonra Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1989 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise İstanbul Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 1995 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.  Askerlik vazifesini Eskişehir Hava Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olarak yerine getirmiş olan Prof. Dr. Tevfik GÜVENAL, akademik hayatına 1999 yılında Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda başlamıştır. 2000 yılında Hacettepe Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda Jinekolojik Onkoloji alanında eğitim almıştır. 2003 yılında Doçentlik, 2009 yılında ise Profesörlük kadrosuna atanmıştır. 2009 ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Aşılama nasıl yapılır?
Prof. Dr. Tevfik Güvenal
Prof. Dr. Tevfik Güvenal
Manisa - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube