Anüs kaşıntısı nasıl geçer

Anüs kaşıntısı nasıl geçer

Anüs kaşıntısı nasıl geçer sorusunun kısa cevabı diğer hastalıklar gibi sebebin ortadan kaldırılması veya tedavi edilmesiyle geçer.Muayeneyle tespit edilen anal dermatit (en sık sebeptir) makat çatlağı varsa veya dışkı tahlili ile kıl kurdu teşhisi konduysa bunlar tedavi edilmelidir.Bu iki hastalık gibi net sebep ortaya konamıyorsa sebep olabilecek şu durumlardan varsa ortadan kaldırılmalıdır.

-Kimyasal maddeler cilt yapısını bozabileceği ve alerjik reaksiyon yapabileceği için makat bölgesi sadece duru su ile yıkanmalıdır,banyoda ve tuvalette sabun,şampuan ve duş jeli gibi kimyasallar makat bölgesine değdirilmemelidir.

-Nem cildi hassas hale getireceğinden tuvalet ve banyo sonrası makat bölgesi net bir şekilde kurutulduğundan emin olunmalıdır.

-Kaşıntı yapabilen gıdalardan turşu patlıcan,domates,çikolata ve baharatlar tüketilmemeli.

-Kimyasal içeren ıslak mendil kullanılmamalı.Islak mendillerde değişik temizleme ürünleri cildin yapısını değiştirebilir.

-Sürtünmeye sebep olarak, havalanmayı azaltarak,tam temizliği engelleyerek kaşıntı yapabileceğinde dış basur tedavi edilmelidir.

-Dar kıyafetler havalanmayı azaltacağından geniş ve rahat giyilmelidir.

-Sentetik iç çamaşırları bazı kişilerde alerji yapabilmektedir değil pamuk veya keten tercih edilmelidir.

-Aynı sebeple kadın bağı pamuk iç yüzeyli olmalıdır.

-Aşırı kilo kalçaların arasında havalanmayı azaltacağından kilo verilmelidir.

-Taharetlenirken dışkı kalıntısı bırakılmamalı ve tam temizlenmelidir.

-Tuvalet kağıdı aşırı sert sürülmemeli okşar gibi silinmeli cilt tahriş edilmemelidir.

-Kalitesiz tuvalet kağıdı;toplama kağıttan üretilen ucuz tuvalet kağıdı kullanılmamalıdır çünkü bunlar kimyasal maddelerle çözülmektedir.

Bu sorunların çoğu anal dermatit yaparak makat kaşıntısıne neden olur ve tedavi daha çok anal dermatite yönelik olmalı (bu hastalık için üretilen tek ilaç pruzon merhemdir) tekrarını engellemek için de anüs kaşıntısı geçtikten sonra tespit edilen varsa ortadan kaldırılmalıdır.

 

 

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Atilla Kaya

Op. Dr. Atilla Kaya, 1961 yılında Malatya’da doğmuştur. İlk, orta ve liseyi Malatya'da bitirerek lisans öncesi eğitimini tamamlamıştı. 1980 yılında üniversitesi sınavını kazanarak Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesini başlamıştır ve lisans eğitimini 1986 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanını almıştır. İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’nda ihtisasını tamamlamıştır. Yandal eğitimini Genel Cerrahin’in alt branşı olan Proktoloji (Hemoroid ve Kıl Dönmesi) alanında yapmıştır. Mardin Nusaybin Akarsu Nahiyesi Sağlık Ocağı, Ankara Gölbaşı Belediye Tabipliği, İstanbul Samatya Hastanesi, Ankara Elmadağ Devlet Hastanesi ve Osmaniye Devlet Hastanesi’nde görev yapmıştır. Op. Dr. Atilla Kaya, birçok hastane ve klinikte çalışmıştır. 2006 yılından itibaren ortağı olduğu Medicalart Cerrahi Kliniği'nde çalışmalarını ...

Etiketler
Mayasıl
Op. Dr. Atilla Kaya
Op. Dr. Atilla Kaya
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube