Anne sütünü arttırma yolları

Anne sütünü arttırma yolları

BEBEĞİMİZİ KUCAĞIMIZA ALDIĞIMIZ AN İTİBARİYLE  HER ANNE DE BEBEĞİMİ NASIL BESLEYECEĞİM, SÜTÜM YETECEK Mİ ? KORKUSU BAŞLAR. HALBUKİ  HER ANNENİN SÜTÜ BEBEĞİ İÇİN YETERLİDİR.  BUNA İNANMAK VE RAHAT OLMAK YETERLİDİR

Anne sütünü en çok arttıran şey bol bol su içmektir. Harika ne kadar çok yersem sütüm o kadar çok olur, şeklinde yanlış bir anlayış vardır. Ancak ne kadar çok yediğimiz değil, ne yediğimiz çok önemlidir. Anne normal ve dengeli beslenmeli. Yağlı olmayan proteinlerle beslenmelidir. Yeşillikler ve sebzeler tüketmelidir. Çorbalara ağırlık vermesinde yarar vardır. Sıcak ve sulu şeyler sütün miktarına olumlu katkıları vardır. Aşırıya kaçmamak koşuluyla, tahin- pekmek ve az yağlı süt ürünleri tüketilebilir.

AZ SÜTÜ  GELEN ANNELERE TAVSİYELER:

Bu dönem de anne sütünü artıran yiyecelere ağırlık vermeli...

Günde 4-5 fincan kadar rezene ve ısırgan çayı tüketilebilinir.Ayrıca çeşitli firmların emziren anneler için olan çaylarından da içilebilinir.
Aynı zaman da kilo aldırmayan demir kaynağı olan yeşil mercimek, brokoli, roka ,ıspanaka, pazı, dereotu,çekirdekleriyle beraber yenilmesi gereken siyah üzüm, dut pestili, yuımurta ve yağsız kırmızı et tercih edilmelidir.

Ayrıca günde 3 lt kadar su içmek de çok önemlidir. Anne sütünü arttıranlardan biride MALT ÖZÜDÜR .Bunu eczanelerde özel hazırlanmış içecek şeklinde alabileceğiniz gibi, alkolsüz birada aynı işi görmektedir.Sabah, öğle ve akşam sadece 1 kahve fincanı içilen alkolsüz bira anne sütünü arttıracağı gibi , içeriğinde bulunan B vitamini sayesinde de annenin bağışıklık sisitemini korur.
Bazı kaynaklarda belirtildiği üzere, susam yağı ile memelere dıştan dairesel şeklinde masaj yapılaması da faydalı olur.

ANNE SÜTÜNÜ ARTTIRAN GIDALAR

1) Günde yarım göbek yemek kaydıyla, marul süt arttırır. Ayrıca marul kilo da yapmadığından, doya doya yiyebilirsiniz. (   ot ye, süt ver...??)

2) Havuç salatası da, marul kadar olmasa da, süt yapma konusunda fena değildir. Ayrıca da vitamin küpüdür.

3) Su, su, su....! Günde en az 3 litre su içilmeli. Su içilmez ise ne yerseniz yiyin sütünüz bol olmayacaktır. Ancak sadece su ile olmayacağını ve iyi-sağlıklı beslenmenin önemini burada vurgulamak isterim. Sadece su içer, ama iyi beslenmez iseniz, sütünüz bol olur ama su gibi olmaktan öteye gidemez, çok faydalı-bebeğe kilo aldırıcı olamaz. Zira anne sütü sıvı olduğu kadar içindeki yağ miktarı da önemlidir.

4) Suyun yanında süt içmeyi de unutmayınız. Süt için, sütünüz olsun :) Kilo yapmaması için yarım yağlılarını tercih edebilirsiniz.

5) Az şekerli ayva kompostosuna

6) Malt içeceği: Süt verdiğim dönemlerde malt içeceğini de çok kullandım. e-bebek mağazalarından "promalt marka malt içeceği  Joker mağazalarında da vitamalt" marka satılmakta. Fiyatı yüksek ancak yine de 1 hafta-10 günlük kürler halinde yapılabilir. Süt yapma konusunda gayet iyi.  Ancak süt yaptığı kadar kilo yaptığı da bir gerçek!

7) Boza: Boza ile malt içeceğinin hammaddesi aynı. Farkı; malt içeceğinin kutusu 5 tl, bozanın ise şişesi! Boza da çok güzel süt yapıyor, ancak bir o kadar da kilo!

8) Rezene, anason, mayıs papatyası ve melisa . Bu karışım hem çok iyi süt yapıyor hem de bebeğin gazını alıyor. Bu karışımı günde ilk 6 ay günde 4-5 fincan içiyordum.

9) Isırgan otu çayı

10) Bulgur, mercimek ve soğan da çok iyi süt yapanlar grubundadır. Ancak mercimek ve soğan bebekte gaz da yapar. Yalnız soğan pişmiş olursa gaz yapmaz.

11) yeşil üzüm. Ancak üzümde şeker miktarı biraz fazla olduğundan (ki diyetlerde 1 avuçtan fazlası verilmez) kilo yapma olasılığı var.

12) Ve son olarak "tahin-pekmez"!! Muhteşem süt yapar! Ama muhteşem de kilo yapar! :)

 Çay ve kahve süt kalitesini ve miktarını düşürür. Bu yüzden emzirme döneminde bunları tüketmemek lazım. Gazlı içecekleri – bebekte de gaz yapacaktır. İçilmemeli. Şekerli gıdalardan kaçınmalı, halk arasında söylendiği  gibi şekerli gıdalar asla süt yapmaz..

SÜT BANKASI

 Özellikle prematüritelerin yaşatılması için çok önemlidir. Günümüzde erken doğum oranlarının artmış olduğu düşünülürse önemi daha iyi anlaşılacaktır.

Ülkemizde kurulması planlandı ama bazı çekincelerde ötürü beklemeye alındı.

Anne sütü pastörize edilerek saklanıyor. ( 63 C ye ısıt, hızla 10 C altına indir.) Dondurarak transfer ediliyor. Pastörize edilerek, sterilizasyon sağlanıyor, virüsler ölüyor ama %25 antikor+ lenfosit hücreleri de ölüyor ve enfeksiyon koruyuculuğu biraz azalıyor. Ancak yine de hazır mamadan daha kaliteli içeriğe sahiptir

Süt kardeşliğinin bilinmesi için süt bağışı yapanların ve sütü kullananların karşılıklı kimlik bilgilerini öğrenmeleri önemli. Yine ilerde süt kardeşlerin evlilik olasılıklarını azaltmak için, erkek bebek annesinden erkek bebeğe süt verilmesi gibi tedbirler düşünülmelidir.

 

                                                          ANNE SÜTÜ                      İNEK SÜTÜ

 

Laktoz-                                                 6,8 gr/dl                                                                                 4,9 gr/ dl
                                                          
(barsakta Ca emilimini arttırır )

 

Fükoz                                                        (+)                                                                                             (-)

(barsakta lactobacıllus bifidisin yerleşimini kolaylaştırır.)

 

Taurin protein                                            (+)                                                                                             (-)

(santral sinir sistemi gelişimine faydası var)


Hücresel faktörler                                     (+)                                                                                            (-)

(lök., makrofaj, immunite )

Sec Ig A                                                (+)

Sindirimi kolay olan b-kazein (protein ) fazla, inek sütünde Alfa- kazein var.

İnek sütünde b- laktoglobilin var- alerjik

Başlangıçta az yağlı, sona doğru yağı azalıyor. Az yağa maruz kalıyor, obezite olmuyor.

 

BESLENME

1 lt süt üreten anne- 940 kcal harcar.

Bu enerjinin çoğu, vücut yağlarının yakılması ile karşılanır. Böylece yavaş kilo verme başlar.

Günlük süt üretimi : 800 gr ( 450-1200)

Anne, 1500 kcal/ gün altına düşmezse anne sütü azalmaz.



 

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Şebnem İnal

Op. Dr. Şebnem İNAL, 1969 yılında doğmuştur. Orta öğrenim ve lise eğitimini Bursa Kız Lisesi' nde birincilikle tamamlamıştır. Ardından Hacettepe (İngilizce) Tıp Fakültesi' nde başladığı tıp eğitimini 1993 yılında dereceyle tamamlayıp tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Marmara Üniversitesi' nde yapmış ve 1997 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 1998 ve 2002 yılları arasında Zeynep Kamil Kadın Hastalıkları ve Doğum Eğitim Araştırma Hastanesi' nde Uzman Doktor ve Başasistan olarak görev yapmış,  2002 ve 2012 yılları arasında ise Bursa Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi' nde çalışmış ve aynı dönemde özel muayenehanesinde hastalarına hizmet vermiştir. Mesleki çalışmalarına Bursa- Nilüfer' de bulunan özel muayenehanesinde devam etmektedir.  İyi derecede İngilizce bilen Op. Dr. Şebnem İNAL, evli ve iki ç ...

Etiketler
Anne sütü
Op. Dr. Şebnem İnal
Op. Dr. Şebnem İnal
Bursa - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube