Anemi: tükenme duygusu

Anemi: tükenme duygusu

Hiç tükenme duygusu hissettiniz mi?

Belki de çok çalıştınız ve çok az dinlendiniz. Biraz fazla uyku ve dinlenme belki de tekrar kendinizi enerjik hissetmek için tek dileğiniz. Belki de sizin yorgunluğunuz aneminin(kansızlığın) bir belirtisidir.

Aslında anemi bir hastalık değildir, fakat bazı sağlık sorunlarının belirtisidir. Sıklıkla beslenme durumu ile ilişkilidir. Anemide  kırmızı kan hücreleri yeterli değildir veya kırmızı kan hücrelerinde hücrelere oksijen taşınması için hemoglobin yeterli değildir. Hemoglobin kırmızı kan hücrelerinin bir parçasıdır ve oksijen taşır. Anemi durumunda hücreler yeterli enerjiyi üretemez. Böylece yorgunluk, soluk deri, baş ağrısı,zayıflık, dikkat azlığı veya huzursuzluk, diğer bazı belirtiler ortaya çıkar. Yeterli kırmızı kan hücresi yapımı için diyetinizde yeterli miktarda demir, ayrıca yeterli folik asit ve B12 vitamininin bulunması gerekir.

Anemi tek bir sağlık sorununun belirtisi değildir. Akla ilk gelen kanda demirin yetersizliğidir. Gerçekte demir yetersizliği anemi türlerinin en sık görülen şeklidir. Genellikle doğurganlık çağındaki kadınların, çocukların ve gençlerin sorunudur.

Kadınların erkeklerden daha fazla demire gereksinmesi vardır. Bu nedenle de anemi riski kadınlarda yüksektir. Neden mi?

-Kadınlarda gereksinmenin fazla olmasının bir nedeni her ay menstruasyonla birlikte kan kaybıdır.

-Gebelik demir gereksinmesini iki katına çıkarır.Bunun nedeni kan hacmindeki artıştır. Kadınların demir deposu sıklıkla gebelikte artan gereksinme için kullanılır.

-Kadınlar günlük beslenmelerinde sıklıkla demirden zengin besinleri yeterli düzeyde tüketmemektedirler. Bunun nedeni vücut ağırlığının kontrolü için besin alımlarını sınırlamaları olabilir.

-Vejetaryen kadınlar demir yetersizliği ile karşı karşıyadır. Bitkisel kaynaklı demir et,tavuk  ve balıktan sağlanan demir kadar iyi emilemez.

Peki bu durumla nasıl başa çıkılır? Demirden zengin bir diyet sık görülen bu anemi türünü önleyebilir. Ancak özellikle gebe kadınlarda ve başka hastalıklarla beraber görülen demir yetersizliklerinde mutlaka demir suplemanları kullanılmalıdır.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Fatma Gönen

Diyetisyen Fatma Gönen, lisans eğitimini 2013 yılında Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nde tamamladı. Lisans öğrenimi süresince başta Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri olmak üzere birçok hastane servis ve polikliniklerinde gözlem ve uygulama yapma şansı elde etti. Lisans eğitimini tamamlamasının ardından bir süre özel hastanelerde ve zayıflama merkezlerinde çalışan Dyt. Gönen, ardından kendi muayenehanesini kurdu ve halen burada danışanlarına hizmet vermektedir. Lisans sonrası mesleki gelişimini de beslenme alanındaki yayınları takip ederek, kurs ve seminerlere katılım sağlayarak sürdürmektedir. Dyt. Gönen, görsel ve yazılı medyada da aktif olarak yer almakta olup çeşitli dergi ve gazeteler için yazılar yazmakta ve televizyon programlarına katılım sağlamaktadır. Mesleki kariyerini kişilerin sağlık problemlerini v ...

Etiketler
Anemide beslenme
Dyt. Fatma Gönen
Dyt. Fatma Gönen
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube