Amh testi ile menopoz yaşınızı tespit edin

Amh testi ile menopoz yaşınızı tespit edin

 AİLE PLANLAMASINDA DEVRİM YARATACAK GELİŞME

Son yıllarda anne adayına kanda yapılan basit bir hormon testi ile kadının biyolojik saatinin ne hızla işlediği ölçülerek, menopoz yaşı tahmin edilebilmektedir. Özellikle kadınların kariyer endişesiyle geç yaşlara ertelediği doğum sürecini daha ne kadar erteleyebileceğini ortaya koyan bu testin adı AntiMüllerian Hormon (AMH)olarak adlandırılmaktadır. Aile planlamasında devrim yaratacak bu gelişme ile kadının ne zaman menopoza gireceği ve doğum yapmayı ne kadar erteleyebileceği öğrenilebilmektedir.

Amh hormon testinin yumurta rezervi belirlemedeki önemi

Üreme tıbbında son dönemlerde artan çalışmalar, yumurtalık fonksiyonunu belirlemede en iyi göstergenin ne olabileceği üzerinde yoğunlaşmaktadır. Yumurtalık rezervi değerlendirilmesinde son yıllarda FSH ve estradiol testleri adetin iki veya üçüncü gününde bakılır ve bu sonuçlar ultrasonda görülen yumurta rezervi verileri ile birlikte değerlendirilirdi.

Artık tıbbi gelişmeler gösteriyor ki yumurtalık rezervini indirekt olarak gösterebilecek tahlillerden biride amh hormunu(antimülleriyen hormon)dur.

Bu test ile birlikte anne adayının yaşına ve AMH değerine bakılarak çocuk sahibi olabilmek için ne kadar sürelerinin kaldığı anlayabilmek yaklaşık olarak mümkün olabilmektedir.

Bu test öncesinde kadın doğum doktoru, anne adayına adetin ilk günü ultrason yaparak yumurta sayımı yapar. Yumurta sayısı, hastanın yumurtalarındaki rezervin ne durumda olduğunu gösterse de bu durumun daha ne kadar süre devam edeceği hakkında bilgi vermez. Bu durumda AMH testi devreye giriyor. Bu testin sonucu ile anne adayı menopoza ne kadar yakın olduğu hakkında doktorundan bilgi alabilir.Çalışmalarımız gösteriyor ki, anne olmayı ertelemek isteyen kadınlar bu test sonucuna bakarak çocuk yapmayı planlayabilirler.

Amh testi ne zaman yapılır

Amh testi yumurtalıkların değerlendirilmesi amacıyla adet döneminden bağımsız herhangi bir zamanda yapılabilir.

Tüp Bebek Tedavisinde AMH değerinin önemi

Tüp bebekte amh hormonu gerek yumurtalık rezervi değerlendirilmesi, gerek tedavi planlanmasında gerekse tüp bebek tedavisinin değerlendirilmesinde bir veri olarak kulanılabilmektedir. Ultrason ile değerlendirme çok değerlidir. Tüp bebek tedavisi yaptığımızda kaç yumurta elde edebileceğimizi tedaviden önce yüksek hassasiyetle ölçebiliyoruz. Son yıllarda antimüllerien hormon ile başatı şansı düşük olgular belirleyebiliyoruz.

Op.Dr Tolga Ecemiş

Kadın Hastalıkları,Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Tolga Ecemiş

Op. Dr. Tolga ECEMİŞ, 15 Aralık 1974 tarihleri arasında Niğde'de doğmuştur. 1991 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesin'de başaldığı tıp eğitimini 1997 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1997- 2002 yılları arasında ise SSK Etlik Doğum Evi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlığını almıştır. 2002-2004 yılları arasında Polatlı SSK Hastanesi'nde Başhekim olarak, 2004- 2006 yılları arasında SSK Ereğli Hastanesi'nde ve 2007 yılında Maya Tüp Bebek Merkezi'nde Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı olarak görev yapmış olan Op. Dr. Tolga ECEMİŞ, 2008 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi IVF Merkezi'nde Tüp Bebek sertifika eğitimini tamamlamıştır.  2008-2009 yılları arasında kurucusu olduğu Ankalife Tüp Bebek Merkezi'nde Kadın Doğum Uzmanı olarak, 2009-2013 yılları arasında Akay Hastanesi Tüp Bebek Merkezi'nde Tıbbi Koordin ...

Etiketler
Amh testi
Op. Dr. Tolga Ecemiş
Op. Dr. Tolga Ecemiş
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube