Amh ( antimüllerian hormon) nedir?

Amh ( antimüllerian hormon) nedir?

AMH over-yumurtalık rezervini değerlendiren en iyi test olarak kabul edilmektedir. AMH; overlerde gelişmekte olan folliküllerden ve onların içindeki granüloza hücrelerinden salgılanan bir protein hormondur.

AMH yalnızca gelişmekte olan küçük folliküllerde üretildiğinden, kan AMH düzeyi kişinin over rezervini-kalan yumurta havuzunu göstermektedir. Yaş arttıkça, geride kalan follikül havuzu azalır. Bu azalma; kan AMH düzeyindeki ve ultrasonografideki antral follikül sayısındaki azalmaya da yansır.

Hastanın over-yumurtalık rezerv durumunu aşağıdaki kriterlere göre kan AMH düzeylerini değerlendirerek yapmak ve buna göre uygulanacak tedaviyi seçmek gerekmektedir.

AMH(Antimüllerian Hormon) Ölçümünün Avantajları Nelerdir?

AMH ( Antimüllerian hormon ) tetkiki, FSH hormonu ile karşılaştırıldığında,ay içinde herhangi bir zamanda yapılabilir oysa FSH düzeyleri değişkenlik gösterir.

AMH ( Antimüllerian hormon ) tetkiki, FSH hormonu yüksek östrojenle baskılandığı için ,düşük çıkan değerler yanıltıcı olabilirken; AMH östrojenle baskılanmaz.

AMH ( Antimüllerian hormon ) tetkiki, aydan aya çok büyük değişiklikler göstermez , tek ölçüm yeterli olur.

AMH ( Antimüllerian hormon ) tetkiki; E2, FSH ölçümü ve ultrasonografik muayenede olduğu gibi mensin 2-4. Günü olmak zorunda değildir. Hangi gün ölçüldüğünün bir önemi yoktur.

Yaşla beraber azalır.Yumurta sayısı azaldıkça kandaki değer düşük bulunur.

İnfertilite tedavisinde yol haritasını belirlemede ,kullanılacak ilaç dozu seçimlerinde, alınacak yumurtalık cevabı için ön bilgi verebilir ve kötü cevap ya da aşırı uyarılma konusunda yardımcı olabilir.

Polikistik yumurtalığı olan kadınlarda artmış yumurta hücreleri (granülosa) ile AMH arasında ilişki vardır PCOS olan kadınlardaki AMH değerleri yüksek bulunmuştur.Bu durum, tedavi sırasında gelişebilecek aşırı uyarılma yani ovaryan hiperstimülasyon sendromu (OHSS) tehlikesini önceden haber verme konusunda yardımcı olmaktadır.

Hastanın over-yumurtalık rezerv durumunu aşağıdaki kriterlere göre kan AMH düzeylerini değerlendirerek yapmak ve buna göre uygulanacak tedaviyi seçmek gerekmektedir.

Kanda AMH Düzeyi Ölçüm Değerleri Nelerdir?

< 0.4 ng / ml = Çok kötü over rezervi, tüp bebek tedavisi denenmemelidir.

0.7 – 1.0 ng / ml = Normalden az over rezervi Tüp bebek tedavisi yapılmaldır.

1.0 – 1.96 ng / ml = Çiftin tetkiklerine göre karar verilmeli, risk faktörleri varlığında tüp bebek ağırlıklı tedaviler ön plana alınmalıdır.

1.96 – 4.2 ng / ml. = Normal over rezervi. Çiftin diğer tetkik ve özelliklerine göre tedavi seçimi yapılır (bekleme, aşılama, tüp bebek tedavisi vb).

> 4.2 ng / ml ? Muhtemel PCOS olgusu, tedavi sırasında OHSS riski vardır.

Ancak unutulmamalıdır ki ; AMH düzeyleri gebelik konusunda kesin bir sonuç vermez , menopoz yaşı hakkında da belirleyici değildir ve çok düşük AMH düzeylerinde de gebelikler elde edilmiştir.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Didem Kurban

Op. Dr. Didem KURBAN, Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaparak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 2003 Yılından itibaren bir çok devlet hastanesi ve özel hastanelerde görev almış olan Op. Dr. Didem KURBAN, 2011 - 2014 yılları arasında Özel HRS Hastanesi'nde, Tüp Bebek alanında deneyim sahibi olmuştur. 2014-2016 yılları arasında ise, Prof. Dr. Özgür Deren ile normal ve riskli gebelikler üzerine çalışmıştır. Ulusasl ve uluslararası dergilerde yayınlanmış bir çok makalesi bulunan Op. Dr. Didem KURBAN, aynı zamanda bir çok eğitim ve kurs programı sertifikasına sahiptir. İyi derecede ingilizce ve al ...

Etiketler
Kanda amh düzeyi ölçüm değerleri nelerdir?
Op. Dr. Didem Kurban
Op. Dr. Didem Kurban
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube