Alkolün fayda ve zararları

Alkolün fayda ve zararları

ALKOLÜN  FAYDA VE ZARARLARI

İnsanların alkolle tanışmasından sonra alkol  tedavilerde ,keyif amaçlı ve yakıt olarak kullanılarak hayatımızın vazgeçilmez  sarf malzemelerinden biri olmuştur.Tüm ülkelerde bazen yasaklanmış,gizli  satılmış  fakat bir şekilde insan hayatından kopmamıştır.Alındıktan sonra dozuna göre kim sakileşirken bazısı kontrolden çıkıp istemediği davranışları sergilemiş ve bir anlamda Kızılderililerin dediği ‘ateş suyu’ sıfatıyla bazen de ‘alkol şişesinde durduğu gibi durmaz ‘ ata sözüyle örtüşmüştür. Alkollü içecek ya da kısaca içki, etanol içeren bir içecektir Etanol (CH3CH2OH), alkollü içeceklerin etkin katkı maddesidir. Çoğunlukla fermantasyon (bazı maya çeşitlerinin etkisi ile) karbonhidratların oksijensiz ortamda alkole dönüşmesi) yöntemi ile elde edilir.

ALKOLÜN ETKİLERİ:

ZEHİR ETKİSİ: Alkol Karaciğere varınca orada, tesir bakımından etilalkolden daha zehirli olan asetaldehide dönüşür ve vücudun dokularına taşınır ve oralarda parçalanarak asetik asit hâlini alır. Bu da sonunda karbondioksit ve suya ayrışır.vücuttan atılması içilen alkolün oranına göre 48-72 saattir.

Hormonlara olan etkisi kanda testosteron hormon seviyesini düşürerek estrogene dönüşümünü hızlandırır.Bu etkide vücutta yağ depolanmasına ve su tutulmasına sebep olur.

BÖBREKLER:Alkol idrar miktarını arttırır.Bu vücudumuzun su kaybına neden olur.Uzun süre alkol alımı böbreklerde hasar oluşturur bu da yüksek tansiyon yapar.

Karaciğer:Alkolün karaciğerde metabolize olması sonucu acetaldehyde oluşması enzim faaliyetlerini aksatır.siroz oluşur Karaciğere:kan şekerini kullanarak şeker seviyesini düşürür.Karaciğerde yağ depolanmasına sebep olur

Sindirim sistemi :alkol kullanımı vitamin ve mineral maddelerin emilimini engeller.

Pancreas: Alkolün yüksek dozlarda alımı pankreasta tepkiye neden olur.kusma,ateş,kilo kaybı oluşur.
 

Bağırsaklar.:Yoğun alkol kullanımı  sindirim sistemi ülserine ve kolon kanserine zemin hazırlar.Vücudumuza yararlı olan vitamin ve mineral maddelerin emilmesini önler

Üreme organlarına : Spermleri tahrip eder.impotans oluşturur.hamile hanımların bebeklerinde hasar oluşturur.

Osteoporosis :Yüksek dozda alınan alkol kemik kaybına ve kırıklara neden olur

 

BEYİNE ETKİSİ:Beyin için hayati değer taşıyan oksijen teminini azaltır.Oksijen temin edemeyen beyinde yüzlerce hücre ölür..Hatırlama ve öğrenme fonksiyonları azalır..

KANSERLEŞME ETKİSİ

Karaciğerde depolanması dolayısıyla ağız ve karaciğer kanseri için teteikleyicdir. Alkolle kullanılan sigara da   bu olayları daha fazla aktive edicidir.

 KAN HASTALIKLARI: Oksijeni taşıyan eritrositler üzerine toksik etki yapar,sayıları azalır.kansızlık(anemi) yapar.trombosit  sayısı azalır. megakaryocytesler üzerine toksiktir.

 

KASLARA ETKİSİ :Kaslara az giden kan güçsüzlük ve zayıfama yapar

 

AKCİĞERLERE ETKİSİ:Az miktarda alkol bile solunumu hızlandırır. Kalp atışı yavaşlar,tansiyon düşer.  Kusma dolayısıyla ve akciğer hassasiyeti ile zatüre daha kolay oluşur.
 

DİĞER ETKİLERİ

Davranış bozuklukları,konsantrasyon,koordinasyon bozukluğuna sebep olur.

 

Alkolik içeceklerin kısa bilgileri

Şarap:   özellikle üzümden  şeftaliden,erikten,kayısıdan yapılır.

 

Bira  : arpa,mısırdan,pirinçten,buğdaydan fermentasyon yoluyla yapılır .. 8 bin yıl önce Mezopotamyalıların arpayı ekmek yapma esnasında buldular.

 

Whisky   :  distile edilerek hububatlardan mısır,pirinç ,arpadan yapılır   

 

Rum: melas,,şeker kamışının en az 3 yıl fermente edilmesiyle oluşur.

 

Brandy:meyva sularının fermentasyonu ile yapılır,ve meşe fıçılara konur.

 

Gin:alkol ve çeşitli çiçek özlerinden distilasyonla  yapılır.

 

Kımız:Orta  asyada sütün fermentasyonu ile yapılmıştır..

 

Votka: Ukraynada yetişen bir patatesten yapılır.

 

Likör.meyve , çiçek,bitki özlerinden yapılır.

 

%20-65 alkol ihtiva eder.

 

 

ALKOLİK  İÇECEKLER VE ALKOL ORANLARI.

 

Brandi         %  40 - 50

Wiski           % 40 - 55

Rum            %40 – 55   

Likör            %20-65 alkol ihtiva eder.

Şarap           %10 - 22

Bira               % 4 - 8

 

ALKOLÜN FAYDALARI:(uygun dozlarda alınırsa)

Damarları genişletir, kişiyi neşelendirir.,mikropları öldürmede kullanılır.,eklem kreçlenmelerini azaltır, CRP  ve IL-6 (kalp sektesi belirleyicileri) uygun seviyede kalır.HDL (iyi kolesterol)artar.kan pıhtısı oluşumunu engeller,strese karşı korur,tansiyonu   ve kan şekerini düşürür.Safra kesesinde taş oluşumunu azltır.Kolon ve göğüs kanser olgularını azaltır. Kanda estrogen seviyesini yükseltir.Bira bir B vitamini ve silikon deposudur.

ALKOLÜN TEBABETTE FAYDALARI.

Alkol tıpta medikal temizlikte,miropları bir yüzeye yapıştırarak (fixe) boyayıp incelemelerde,organ parçalarının muhafazasında, ve  ciltte sterilizasyon amaçlı kullanılır.Örneğin elimizin mikrop bulaşlarında 100 ml %75-80 lik etil alkol içine 5-6 damla gliserin damlatıp el temizliğinde kullanabiliriz.Şurup tarzındaki sıvılarda da kullanılır.Enjeksiyon öncesinde de aynı amaçla kullanılır.

Endüstrüde de alkol antifriz olarak (metil alkol) ,boya,kir sökücü olarak ,uçakların yüzeyini buzlanmasını önlemede ve daha çok amaçlı kullanılır.

İDEAL ALKOL ALIMI: bir ounce  (ounce  sıvı için) = 29.58 (30) mililitre

Haftada en fazla 140-210 grm,kadınlarda bu oran 84-140 g.

Karaciğerimiz ancak 15 ml etonolü metabolize eder.Hamile olmayan ve emzirmeyen hanımlar daha azını almak kaydıyla erkeklerde 250-330 ml bira,120-150 ml şarap ,50 ml distile edilmiş alkol cinslerini alabilir.

 Karaciğerimiz ancak 15 ml etonolü metabolize eder).

Midemize gelen alkol  karaciğerimizde imal edilen dehydrogenase enzymi ile parçalanır,böylece %20 oranında alkol bünyemize giremez.Kadınlarda bu enzim erkeklere göre azdır sarhoş kolay olurlar.Alkol idrarla,solunum yolları ile atılır.Fazla miktarda alkol alımı gözlerde kan oturması,ciltte kuruluk ve kırışıklık,baş ağrısı,ishal arazları yapar.

1 DOZ İÇKİ 14 GRAM %100 ETANOL İÇEREN İÇKİDİR.

350 ML BİRA

120 ML ŞARAP

36 ML  LİKÖR BİR DOZDUR.

 

ALKOLLÜ   İÇKİLER VE KALORİLERİ(Bir gram alkol yakıldığında 7 kalori oluşur)

Yeni rakı(aslant sütü)    :   175 ml de   129—140 kc  

beyaz şarap  (175ml) =    130

kırmızı şarap   (175ml) = 120

Bir şişe beyaz şarap  =555

Bir şişe kırmızı şarap=510

Elma şirası(473 ml) =180-250

Siyah bira (473 ml) =210

Bira(100 ml)

43kalori (

33'lük = 142 kcal, 50'lik = 215 kcal)

Bira/light)(100 ml)          29 kc

Likör (50ml) =100 -170

1.5 ounches(45 ml tekila) = 98 kalori

 

Brandy (50ml) =110

Whiskey (25ml) =55

 (275ml karışık alkol ) = takriben 160-228

 

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Cengiz Güney

Uzm. Dr. Cengiz Güney
Uzm. Dr. Cengiz Güney
İstanbul - Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube