Akut ve kronik pankreatit

Akut ve kronik pankreatit

Akut Pankreatit Nedir ?

Pankreas adı verilen sindirim ve hormon salgılama gibi işlevleri olan  organda aniden baş gösteren iltihaplanmadır.Pankreasın sindirim ve hormon salgılamak üzere iki ana görevi vardır.

Akut Pankreatit Nedenleri 
Akut Pankreatit vakalarının % 80 ila %90 ‘ında pankreatit oluşumunun iki ana nedeni safra taşları ve aşırı alkol tüketimidir. En az beş ile yedi yıl gibi uzun sürüli alkol kullanımı sonucunda pankreatit oluşabilir. Kronik pankreatit hastalığının çoğunluğu alkol bağımlılığı sebebiyle meydana gelir. Safra kesesi taşları nedeniyle pankreatit 50 yaş ve üzeri kadınlarda sıklıkla görülebilir. Pankreatit vakalarının %10 ya da %20’si ise aşağıdaki gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanır.

İlaçlar

Bazı kimyasallara maruz kalma

Kalıtsal hastalık

Pankreas ya da barsak anormallikleri

Kandaki yüksek yağ seviyeleri

Akut Pankreatit Belirtileri  Nelerdir ?
Akut pankreatit hastalığının  en yaygın belirtisi ağrıdır.

Ağrı aniden gelir ve yavaş yavaş çoğalır.  Genellikle çok şiddetlidir.

Ağrı genellikle karın bölgesinin üst ve sol kısmında meydana gelir.

Ağrı genellikle bir kaç gün sürer

Akut pankreatit olan kişiler genellikle kendilerini halsiz ve genel olarak hasta hissederler. Bunlardan bazıları şunlardır.

Bulantı

Ateş

Karın şişmesi

Hızlı kalp atışı

Zayıflık ve yorgunluk hissi

Sersemleme ve bayılma

Ajitasyon

Konsantrasyon güçlüğü

Baş ağrısı

Akut Pankreatit Tanısı
Akut pankreatit belirtileri sonucunda kişinin yaşam tarzı ve alışkanlıkları, tıbbi geçmişi hakkında bilgi edinildikten sonra hastalığın teşhis ve tanısı için bazı testler uygulanır.

Röntgen Filmleri: Pankreatit tanısı için ayrıntılı bir karın röntgeni çekilebilir.

Ultrason: Safra kesesi, incebarsak, karaciğer ve pankreas kanallarının  incelenmesi için çok iyi bir görüntüleme testidir.

ERCP: Pankeras ve çevresindeki dokuların, ucunda küçük bir video kamera bulunan, esnek bir yapıya sahip endoskop yardımıyla görüntülendiği bir testtir.

Kronik Pankreatit Nedir ?
Pankreatit hastalığının devam ettiği ve iyileşmediği uzun vadeli iltihabi bir hastalıktır. Gereğinden fazla alkol kullanımı, kalıtsallık veya sebebi bilinmeyen pankreatit ve travma,psödokist nedeniyle pankreas kanalının tıkanması gibi nedenlerden dolayı meydana gelir. Ultrason, bilgisyarlı tomografi ya da ERCP gibi görüntüleme testleri ile teşhis edilebilir.

Kronik Pankreatit Nasıl Tedavi Edilir ?
Kronik pankreatit hastalığının tedavisine başlarken ilk adım ağrının kesilmesidir. Akabinde hastaya nişastadan oldukça zegin ve yağ içermeyen bir diyet hazırlanır. Yeterince pankreas enzimleri salgılanmadığı takdirde dışarıdan ek olarak verilebilir. Bu önlemler ile herhangi bir düzelme kaydedilemez ise ameliyat uygulanır ve pankreas kanalı barsağa boşaltılarak pankreasın sorunlu bölümü alınır.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Hakan Yanar

Prof. Dr. Hakan Yanar, 1971’ Denizli’ de doğmuştur. İlk, orta ve lise öğrenimini Denizli’de tamamlamıştır. 1988’de üniversite sınavına girmiş ve İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’ni kazanmıştır. Cerrahi stajyerliğini University of Colorado Health Science Center, Denver Colorado’ da tamamlamıştır. 1995 -1996 yılları arasında Isparta’da mecburi hizmetini yapmıştır. Askerlik hizmetini ise 2000 yılında Tunceli’ de yerine getirmiştir. 1996 yılında İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’nda ihtisas eğitimine başlamış ve 2001 yılında ihtisasını “Kolon anastomozlarında skar dokusu oluşumu ve latirojen ilaçların etkisi” isimli tezi ile tamamlayarak Genel Cerrahi Uzmanı unvanını almıştır. 2006 – 2007 yılları arasında tam 1 sene University of Southern California Medical Center, Department of General Surgery, Los Angeles, ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
youtube
Prof. Dr. Hakan Yanar
Prof. Dr. Hakan Yanar
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube