Akut hepatit c

Akut hepatit c

AKUT HEPATİT C
 
  Hepatit C virüsü 1989 yılında tanımlanmıştır. Dünya nüfusunun %3’ünün bu virüsü taşıdığı bilinmektedir. Türkiye’de bu oranın %1 olduğu düşünülmektedir.
 
HEPATİT C NASIL BULAŞIR?
 
  Kan transfüzyonu, Hepatit C taşıyan anneden doğmuş olmak, damar içi uyuşturucu kullanımı, hemodiyaliz, organ nakli, şüpheli cinsel temas, Hepatit C taşıyan kişinin iğnesinin batması veya göze kanının sıçraması, sağlığa uygun olmayan yerlerde diş yaptırılması, dövme yaptırmak ve yine sağlığa uygun olmayan yerlerde manikür yaptırmak riskli durumlardır.
 
  RİSKLİ DURUMLARDAN BİRİNE MARUZ KALIRSANIN NE YAPMALISINIZ?
 
  Bu durumda size bulaş olursa kanda 1–3 haftada HCV RNA veya ilk 12 haftada HCV AB saptanabilir. Bu testler ile takip önerilir. Ayrıca karaciğer enzimleri olan ALT ve AST’ deki yükselmelerde takipte önemlidir. Takiplerde bu testler negatif çıkarsa içiniz rahatlayabilir. 3. ayda da Anti HCV negatif olursa testleri tekrarlamaya gerek yoktur.
 
  Çünkü infeksiyon gelişirse yani size Hepatit C virüsü bulaşırsa ve erken enfeksiyon döneminde tedavi alırsanız kronikleşme durumunuz ortadan kalkabilir(yani tamamen iyileşebilirsiniz).
 
  Takip edildiniz ve kanda virüs tespit edildi yani size bulaş oldu o zaman önce hiçbir şey yapmadan 2-4 ay takip edilirsiniz. Çünkü %25-30 oranında kendiliğinden iğleşebilirsiniz (HCV RNA’nız negatifleşir). Eğer bu süre içerisinde HCV RNA’nız negatifleşmez ise o zaman tedavi verilmesi gerekir.
 
 
  AKUT HEPATİT C TEDAVİSİ
 
    Kendiliğinden HCV RNA’nız negatifleşmezse eğer bu durumda hastaya 24 hafta süre ile pegile interferon tedavisi verilir. Bu hastalarda tedaviye yanıt neredeyse %100’dür

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Rezan Harman

Etiketler
Risk
Uzm. Dr. Rezan Harman
Uzm. Dr. Rezan Harman
Mersin - Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube