Akciğer atar damarı içindeki pıhtının çıkarılması( pulmoner trombo embolektomi)

Akciğer atar damarı içindeki pıhtının çıkarılması( pulmoner trombo embolektomi)

Akciğer Atar Damar basıncının yükselmesi soluk darlığı, çabuk yorulma, morarma  karında şişlik gibi belirtilerle kendini gösteren bir hastalıktır.Pulmoner Arteyel Hipertansiyon (PAH) diye isimlendirilen bu hastalık nedeni belli olmadan olabileceği gibi bacak damarlarındaki pıhtıların akciğere atılması  yani pulmoner emboliler ile de oluşmaktadır.

Bacak Toplar Damarlarında pıhtı DVT dediğimiz derin toplar damarların tıkanması tablosudur.DVT çok sık görülen bir hastalıktır.Her uzun uçak seyehatinde , ortopedi nöroloji uroloji ve kadın doğum ameliyatlarından sonra ortaya çıkma olasılığı artmaktadır.Bacak Toplar damarlarında varis ya da benzeri bir bozukluğun olması ve doğum kontrol hapları da DVT oluşumunu artırabilir.

İşta bacak damarlarında bu pıhtılaşma yani DVT olan hastaların akciğer atar damarlarına farkında olmadan atılıp küçük küçük yerleşen pıhtılar akciğer atar damarının içini tıkayabilmekte ve basıncın yükselmesine yol açmaktadır.Bu da kalbin sağ tarafını yorarak nefes darlığı kalp yetmezliği ve karında su birikmesine yol açabilmektedir.

BT anjiyo ile akciğer atar damarında uzun zaman içinde küçük küçük atılarak birikmiş  pıhtı ya da tıkanıklık saptanan hastaların ameliyatla tedavisi günümüzde mümkün olabilmektedir.Akciğer atar damarı içindeki pıhtıların  soyularak çıkarılması şeklindeki bu ameliyata trombo embolektomi ameliyatı denmektedir.

Burada en önemli konu zamanında  tanı konabilmesidir.Tanı konup ta ameliyat edilemeyenlere ilaçla tedavi de mümkündür.Akciğer atar damar basıncını düşüren her gün yeni yeni ilaçlar çıkmaktadır.Ameliyat sonrasında da bu ilaçların kullanılması başarı oranını yükseltmektedir.

Tanının zamanında konması için soluk darlığı sorunu olan ve bacaklarında geçirilmiş damar iltihabı ya da pıhtılaşması teşhisi olan hastaların ekokardiyografi ve akciğer perfüzyon sintigrafisiyle deperlendirilmesi gerekir.KOAH tanısıyla izlenen hastalarıun bir kısmı PAH olabilir ve bu ameliyatlardan ya da pulmoner arter basıncını düşüren ilaçlardan yarar görebilir.

Akciğer atar damarı içinde pıhtı nedeniyle tıkanma ya da basınç yükselmesi saptandığında bu dıurum günümüzde ilaç salan tpıhtıyı parçalayan kateterlerle de açılabilmektedir.Geç kalınmış olgularda da ameliyata alınarak akciğer atar damarıının içi adeta soyularak damarın  bu yerleşmiş pıhtıdan temizlenebilmektedir.Bir açık kalp ameliyatı olan bu ameliyata pulmoner trombo embolektomi ameliyatlarından  sonra akciğer atar damar basıncı düşmektedir.Bu hastaların bir süre basınç düşürücü ilaç almaları da gerekebilir.PAH da basıç düşürücü haplar ve inhalasyonla alınan ilaçlar günümüzde giderek artmakta ve gelişmektedir. 

 

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Öztekin Oto

Prof. Dr. Öztekin OTO Tıp eğitimini 1974-1980 yılları arasında Hacettepe Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Hacettepe Üniversitesi'nde 1980-1984 yılları arasında Pediyatrik Göğüs ve Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı'nda ve 1984-1986 yılları arasında da Göğüs ve Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı'nda yapmıştır. Londra St Thomas ve Edinburg Royal Infirmary hastanelerinde koroner ve kalp kapak cerrahisinde 1 yıl süreyle deneyim kazanmıştır.   1990 yılında Göğüs ve Kalp Damar Cerrahisi Doçenti olan Prof. Dr. Öztekin Oto, 1989-2001 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı olarak görev yaparken 1996 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı'nda Profesörlüğe atanmıştır.   Prof. Dr. Öztekin OTO, Dokuz Eylül Üniversitesi Kalp Damar ...

Etiketler
Bt anjiyo
Prof. Dr. Öztekin Oto
Prof. Dr. Öztekin Oto
İstanbul - Kalp Damar Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube