Aile planlaması ve bariyer yöntemleri

Aile  planlaması ve bariyer yöntemleri

B-BARİYER METODLARI
1-Kondom kullanımı, kondom lateks normal veya spermisid içerenler ve doğal maddelerden yapılanlar olarak sınıflanabilir. Spermisid içerenler spermleri hareketsizleştirerek veya öldürerek yırtılma veya kaçak durumunda ek koruma ağlarlar. Kondom kullanımı tüm kadınlar için uygun bir yöntemdir. Ayrıca başka bir yöntemle korunsalar bile, birden fazla partneri olan kadınlar cinsel temasla geçen hastalıklar yönünden risk altındadırlar ve kondom kullanmalılar. Gebeliği önlemede oldukça etkindir ve seksuel temasla bulaşan hastalıklara karşı koruma sağlayan tek yöntemdir. Başararısızlık oranı her yıl için 100 kadında 10-15 dir. Çiftlerin birinde lateks allerjisi varsa lateks olmayan doğal kondomlar kullanılmalı.  

2-Diyafram, düz, halka ve yay tipleri vardır. Ükemizde yoktur. Diyafram vajina yukarısına rahim ağzını tamamen kapatacak şekilde yerleştirilir. Pratik değildir. Kullanmadan önce spermisid kullanılmalı. İlişkiden sonra en geç 8 saat sonra çıkarılmalı. Diyafram kullanımına bağlı sağlık riski yoktur. Uygun kullanılması durumunda gebeliği önlemede etkilidir. Seksüel geçiş olan hastalıklara karşı kısmen koruma sağlar. Başarısızlık oranı her yıl için 100 kadında 5-20 gebelikdir. Dezavantajı artmış idrar yolu enfeksiyonudur.

3-Servikal kap(rahim ağzı kap'ı), rahim ağzına uygulanan kubbe şeklinde bir kaptır. 48 saatten fazla rahim ağzında bırakılmamalı. Sadece servikal smear normal kadınlarda kullanabilir. Kullanıma başlanılmasından 3 ay sonra servikal smear tekrar edilmelidir. Başarısızlık oranı her yıl için 100 kadında %8-20dir. Ülkemizde kullanılmamaktadır.

4-Spermisid, sperm hücre membranını tahrip eden ajanlardır. Böylece spermlerin hareketini azaltır. Spermisid ajanlar aerosol, köpük, krem, vajinal suppozotuar, jel şeklinde olabilir. Tüm formlarında nonoxynol 9 denen sperm öldürücü madde vardır. Spermisid kullanımından dolayı herhangi bir sağlık sorunu oluşmaması avantajıdır. Spermisidlerin orgazma ulaşmayı kolaylaştırıcı etkisi vardır. Seksüel geçiş sağlayan hastalıklara karşı kısmi koruma sağlar. Başarısızlık oranı her yıl için 100 kadında 10-25 gebelik oranıdır. Koruyuculuk süresi 1-2 saatdir.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ayşe Darama

Op. Dr. Ayşe DARAMA, Giresun'da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerini Giresun'da tamlamıştır. Ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini iyi bir derece ile bitirmiş ve tıp doktoru unvanı almıştır. 2 sene Karadeniz, 2 sene de Konya'da pratisyen hekim olarak görev yapmıştır. Bu sırada Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda ihtisas eğitimini tamamlamış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Bir süre Ordu Doğum ve Çocuk Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı olarak görev yapmış, daha sonra İstanbul'a atanmıştır. Sağlık Bakanlığı Okmeydanı AÇSAP'dan emekli olmuştur. Daha sonra Özel GOP Hastanesi'nde çalışmalarına devam etmiştir. 1988 yılından günümüze kadar Ordu ve İstanbul olmak üzere aralıksız muayenehane hizmeti vermiştir. Hekimlik hizmeti süres ...

Etiketler
Hamilelikten korunma yolları
Op. Dr. Ayşe Darama
Op. Dr. Ayşe Darama
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube