Ağrılı adet görme ( dismenore )

Ağrılı adet görme ( dismenore )
Adet kanaması esnasında ya da hemen öncesinde kasıklarda ortaya çıkan rahatsızlık ve kramp tarzında ağrılara dismenore ya da menstrüel kramp adı verilir. Dismenore primer ve sekonder olmak üzere iki şekilde incelenir.
 
Primer (birincil) dismenore :
Sıklıkla adet kanamasının başlangıcından sonraki ilk 1-2 yıl içinde ortaya çıkar ve kırklı yaşlara kadar sürebilir. Bazen kadınlarda ilk doğumdan sonra ağrılar hafifleyebilir. Ağrının nedeni rahimde ağrıya ve kasılmaya yol açan prostaglandin maddesinin yapımının artmasıdır. Kasılma ile beraber uterusu besleyen damarlardaki daralmaya bağlı gelişen iskemi( kan akımının azalması da ağrıların oluşumuna katkıda bulunur.
Ağrı genellikle adet kanaması başlamadan 1-2 gün önce ortaya çıkar, adetin birinci gününde en şiddetli haline ulaşır ve genellikle 2.günde sakinleşir. Ağrı karnın alt kısmında aralıklı gelen kramp şeklindedir. Adet ağrısı pubik kemiğin üst kısmına yerleşik bir  bölgede toplanabileceği gibi sırta, bele, kasıklara ve vulvaya da yayılabilir. Ağrıya bazen terleme, yorgunluk, iştahsızlık, bulantı, kusma, ishal, baş dönmesi, baş ağrısı, baygınlık, kabızlık gibi tüm vücudu ilgilendiren  belirtiler eşlik edebilir.

Neden sancılı adet görülür?
Sancılı adet görme aslında normal adet görme mekanizmasının önemli bir parçası olan uterus (rahim) kasılmalarının kadın tarafından ağrı şeklinde hissedilmesidir. Bu uterus kasılmalarının amacı uterus iç tabakasını atılarak yenilenmesi sırasında oluşan kanama miktarını en az seviyede tutmaktır. Kasılmalar esnasında uterusta bölgesel olarak prostaglandin adı verilen bazı maddeler salgılanır. Ağrıya yol açan bu prostaglandinlerin ya aşırı miktarda salgılanması ya da kadınlarda prostaglandinlere ağrı şeklinde aşırı duyarlılık oluştuğu kabul edilmektedir. Prostaglandin salgısı yumurtlama sonrasında oluşan bir olay olduğundan tipik olarak adet görmeden kısa süre önce başlayan adet bittikten sonra tümüyle kaybolan adet sancısı yumurtlama olduğuna dair belirtilerden biridir.
 
Dismenoreli kadınların yaklaşık %10-15'inde şikayetler normal günlük aktivitelerini kısıtlayacak kadar şiddetlidir.
 
Eğer ağrılar; 
     Normal zamanında gelen bir adet kanamasına eşlik etmiyorsa 
     Her zaman olduğundan çok daha şiddetli ise 
     2-3 günden daha uzun sürüyor ise 
     Her zaman olandan daha farklı ise 
mutlaka bir kadın doğum hekimi kontrolünden geçilmesi gerekmektedir.
 
Sekonder (ikincil) dismenore:
Sekonder (ikincil) dismenorede ağrıya neden olan altta yatan bir patolojik  durum mevcuttur. 
     
Sekonder dismenore nedenleri
     1-Endometriozis 
     2-Yumurtalık kistleri veya tümörleri 
     3-Pelvik inflamatuar hastalık (PID) 
     4-Myomlar 
     5-Uterus polipleri 
     6-Rahim içi yapışıklıklar 
     7-Rahim içi araçlar 
     8-Rahim boynu darlıkları 
     9-Rahim tümörleri 
     10-İmperfore hymen (kızlık zarının adet görmeyecek şekilde tam kapalı olması) 
     11-Çift uterus veya uterusta septum bulunması 
     12-Enfeksiyonlar
 
     Adet sancıları ağrı kesicilerle kontrol altına alınabiliyorsa ve başka bir jinekolojik belirti yoksa jinekolojik muayene gerekli değildir. Ancak adet sancıları çok şiddetli olup genel iyilik halini etkilemeye başlamışsa ve/veya iş kaybına neden oluyorsa mutlaka jinekolojik değerlendirme yapılmalı etkili bir tedavi uygulanmalıdır.
 
 
Adet ağrısının  oluşmasını önlemek mümkün değildir. Ağrı doktorun size tavsiye edeceği ilaçları kullanarak hafifletilebilir. Bununla birlikte ağrının daha hafif geçirilmesine yardımcı olacak tedbirleri almanız sizi son derece rahatlatacaktır.
 
Ağrıyı hafifletmek için 
     Orta dereceli bölgesel sıcak uygulama iyi gelebilir. Bunun için sıcak banyo ya da ayaklara sıcak uygulama (sıcak bir havlu, termofor) önerilir. Eğer kişide adet kanamasından önce baş ağrısı, karında şişlik,...vb problemler oluyorsa adetten 1 hafta önce tuz kısıtlanmasına gidilebilir. Yine doğal idrar yaptırıcı olan maydanoz, ıhlamur, kuşkonmaz gibi besinlerin bu dönemde alınması ödemi (vücutta su toplaması) ve ödemin neden olacağı rahatsızlıkları azaltır. Diyette B vitamininden  (Et, balık, karaciğer, kurubaklagiller, yeşil yapraklı sebzeler) ve magnezyumdan (Yağlı tohumlar -fındık, fıstık, susam...vb., koyu yeşil yapraklı sebzeler, öğütülmemiş tahıllar,kepekli ekmek) zengin besinlerin alınması bu dönemde oluşan rahatsızlıkları ve ağrıyı gidermede yardımcı olur. Kas tonusunu güçlendirici egzersizler ve nefes egzersizleri dismeonoreyi kontrol eder. Düzenli uyku, gerginliği azaltacağından ağrıyı kontrol etmede kullanılır.
 
Sekonder dismenore tedavisi nasıldır?
Bu duruma  yol açan hastalıklar gerekli tıbbi ve cerrahi tedavi ile düzeltilir ve tedavi sonunda ağrı azalır veya kaybolur.
 

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Burçin Demirel

Op. Dr. Burçin DEMİREL, 1975 yılında İstanbul'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak 1999 yılında tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İstanbul Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında 2005 yılında Yakacık Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'nde, 2005 - 2007 yılları arasında Özel Esenler Hayat Hastanesi'nde, 2007 - 2008 yılları arasında Siirt Seyyar Cerrahi Hastanesi'nde, 2008 - 2009 yılları arasında Bingöl Devlet Hastanesi'nde, 2010 - 2017 yılları arasında ise, Özel İçerenköy Bayındır Hastanesi'nde görev yapmış olan Op. Dr. Burçin DEMİREL, ulusal ve yerel bir çok dergide yayın ve makalesi bulunmakta ayrıca, Jinekolojik Cerrahi veya Girişi ...

Op. Dr. Burçin Demirel
Op. Dr. Burçin Demirel
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube