Aft nedir? aft neden ortaya çıkar?

Aft nedir? aft neden ortaya çıkar?

Aft ağız içerisinde sıklıkla yanak ve dudak mukozasında, dil üzerinde, yumuşak damakta, farenkste, diş eti üzerinde görülen solgun sarı-kırmızı hale ile çevrili oldukça ağrılı ülserleşmiş lezyonlardır. Aft genellikle tek olarak seyretse de aynı anda birkaç bölgede birden görülebilmektedir.
Ortaya çıkış nedeni olarak

    * kan hastalıkları,
    * demir eksikliği, vitamin eksikliği, çinko gibi element eksikliği
    * hormonel düzensizlikler,
    * nörojen ve psişik bozukluklar, stres,
    * gastrointestinal bozukluklar,
    * allerji gibi çeşitli faktörler düşünülmüştür.
    * mikrotravmalar (yanak dil dudak ısırma, sert yiyeceklerin tahrişi ve yumuşak olmayan diş fırçalama işlemleri ve iyi adapte olmayan protezlerin neden olduğu vuruklar)
    * bazı yiyecekler (Turunçgiller, sirke, turşu, patates cipsi, tuzlu ve baharatlı çerezler gibi ağız mukozasını tahriş edebilen yiyecekler) etkili olabilir.

Fazla sigara içenlerde genellikle rastlanmamaktadır. Nedeni ise keratinizasyonun artmasıdır..
Bazı sistemik hastalıklarda sürekli ve sık görülen aftlara rastlanabilir. Bu gibi durumlarda hastanın Behçet hastalığı açısından sorgulanması uygun olur. Ayrıca birçok malign ve otoimmun hastalıklarla birlikte de tekrarlayıcı aftlara rastlanabilir.
Aftların herhangi bir etkeni olmadığı için yaradan, sağlıklı dokuya bulaşma gibi bir riski yoktur. Ancak aftların açılması durumunda ağızda bulunabilecek birçok bakteri bu aftların enfekte yara olmasına sebep olabilirler.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Ziya Nihat Tanfer

Etiketler
Aft neden çıkar
Dr. Dt. Ziya Nihat Tanfer
Dr. Dt. Ziya Nihat Tanfer
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube