Adet düzensizliği,

Adet düzensizliği,

Düzenli bir adet kanaması olan bir bayanın ortalama 28 günde bir (adet kanamasının ilk günden, diğer adet kanamasının başladığı ilk güne kadar geçen süredir) kanama görür ve bu kanama 3-7 gün arasında sürer.Adet dönemi kanamalarının beklenenden sık olması "polimenore", beklenilenden seyrek olması "oligomenore" olarak tarif edilmektedir. Adet arası kanamalar ise "metroraji" (ara kanama) olarak bilinmektedir. Adet geçikmesi durumu sürekli olan kişilerde polikistik over durumu ile sık karşılmaktadır. bu tür şikayetleri olan bayanın bikaç ay adet gördüğü tarihleri not alarak bir jinekologa gitmesi önerilir ve yapılan ultrason ve tahlillerle gerekli ilaç tedavisine başvurulabilir.

Adet düzensizliğinin nedenleri;

Polikistik Over Sendromu

Adet düzensizliğinin en sık rastlanan nedenlerindendir. Yüzde tüylenmeye, obezite ve akneye de yol açar. Bu sendrom, hormon seviyelerini etkilediğinden ve ovülasyonu engellemesinden dolayı da düzensiz adet görmeye sebep olur.Gebeliğin oluşmasını geciktirebilir veya engelleyebilir.

Kilo alıp vermek

Aşırı kilo almış ya da vermiş kadınlarda bu problem görülebilir. Adet düzensizliği ayrıca, anoreksi ve bulimia gibi yeme bozukluğu olan kadınlarda da sık rastlanan bir durumdur. Çok fazla egzersiz yapan kadınlarda da düzensizlik olabilir.

Aşırı stres

Günlük yaşantımızda bizi etkileyen ağır stresse yol açan olaylar düzensiz adet görmeye neden olabilir. Kanser tedavileri ayrıca, kemoterapi, radyoterapi gibi kanser tedavileri erken menopoza sebep olur ve adet görmeyi engelleyebilir.

Asherman Sendromu

Sezaryen, kürtaj ve myom tedavisi rahim iç tabakasında hasara yol açabilir; bu durum da bazı kadınlarda adet düzensizliğine neden olurken bazılarında da çok hafif adet görülmesine sebep olur.

Bunların yanı sıra:

Şeker hastalığı

İrritabl bağırsak sendromu

Hipotiroidzm (Guatr)

Karaciğer rahatsızlığı

Tüberküloz

gibi rahatsızlıklar da adet düzensizliğine neden olabilir.Ayrıca, antidepresanlar, kortikosteroidler de düzensiz adet görmeye sebep olabilir.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Alper Gümüşalan

Op. Dr. Alper GÜMÜŞALAN, 1956 yılında Balıkesir’de dünyaya gelmiştir. Lisans öncesi eğitimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başadığı tıp eğitimini 1980 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 1986 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Op. Dr. Alper GÜMÜŞALAN, uzun yıllar çeşitli sağlık kuruluşlarında Kadın Doğum Uzmanı olarak görev yaptıktan sonra İzmir Karşıyaka’da kendi kliniğini açmıştır. Halen İzmir'de bulunan kliniğinde mesleki çalışmalarına devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Asherman sendromu
Op. Dr. Alper Gümüşalan
Op. Dr. Alper Gümüşalan
İzmir - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube