20 yaş dişlerinin çekilme nedenleri ?

20 yaş dişlerinin çekilme nedenleri ?

1. ÇÜRÜK: 20 yaş dişinin pozisyonundan dolayı o dişte veya komşu dişte çürük görülebilir.

2. DİŞ ETİNDE ENFEKSİYON: 20 yaş dişinin tam çıkmadığı durumlarda yemek artıkları ve bakteriler 20 yaş dişinin çevresindeki diş etinin altına girerek enfeksiyona neden olur. Bunun sonucunda ağız kokusu, ağrı, yüzde şişme ve ağız açıklığında azalma görülebilir. Enfeksiyon lenfler aracılığı ile yanak ve boyuna doğru yayılabilir.

3. BASINÇ AĞRISI: Sürmeye çalışan 20 yaş dişinin komşu dişlere basınç yapmasından dolayı ağrı olabilir. Bazı vakalarda bu basınçtan dolayı dişlerde aşınma olur.

4. ORTODONTİ: Pek çok genç hasta dişlerindeki çapraşıklıkları düzelttirtmek için ortodontik tedavi görmektedir. 20 yaş dişleri sürerken yer darlığı nedeniyle özellikle ön bölgede diş çapraşıklıklarının artmasına neden olur.

5.PROTEZ: Total protez kullanan hastalarda gömük 20 yaş dişleri sürmeye başlarsa protezde uyumsuzluk, vuruk ve kullanamama problemlerine sebep olabilirler. Bu yüzden total protez yapılacak hastalarda da panoromik röntegen incelemesi büyük önem taşır.

6. KİST OLUŞUMU: Gömük yada yarı gömük 20 yaş dişinin çevresindeki yumuşak dokuda kist oluşabilir. Bu kist ve dişin alınması, ileride oluşabilecek kemik ve komşu diş harabiyetini önleme açısından büyük önem taşır. Nadiren de olsa kistin içinde tümör gelişebilir veya kistin aşırı büyümesine bağlı olarak çenede spontan kırıklar meydana gelebilir

OPERASYON SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Çekim ve operasyon yapıldıktan sonra, 30 dak. çekim yerine veya operasyon bölgesine konulmuş olan tamponu çıkartmayınız. Tampon alındıktan sonra kanama devam ediyorsa yeni bir tane koyunuz.

Çekim veya cerrahi girişim sonrası anestezinin etkisi geçmeden herhangi bir gıda maddesi yemeyiniz.

24 saat diğer tarafla çiğneme yapınız, çekim yerini kurcalamayınız. Yoksa ağrı, enfeksiyon veya kanama gelişebilir

12 saat boyunca sıgara içmeyiniz. Sigara kanamayı arttırır ve yara yerinin daha geç iyileşmesine sebep olur.

Diş çekimini takiben hafif bir şişlik ortaya çıkabilir. Cerrahi operasyonlardan sonra daha belirgin bir şişlik olabilir. Oluşan şişliği minimale indirmek için operasyon yapılan bölgeye ilk gün 10 dak. aralıklarla dışarıdan buz kompresi yapılması önemlidir.

Tükürülmemelidir. Yoksa kanama artar ve pıhtı yerinden oynayabilir

Operasyon yapılan tarafta yüzde renk değişikliği olabilir. Bu 1 hafta -10 gün içinde geçer.

Reçete verilmişse, tarif edildiği şekilde kullanınız. İlaca bağlı rahatsızlığınızı, olursa, doktorunuza bildiriniz.

HİÇBİR PROBLEME NEDEN OLMAMASINA RAĞMEN NEDEN GÖMÜK 20 YAŞ DİŞLERİNİ ALMAK GEREKİR ?

Özellikle gömük alt çene 20 yaş dişleri büyük bir olasılıkla bir gün problem çıkartacaklardır. Ağrı, şişme yada çeneyi açamama gibi problemler hiç beklemediğiniz bir anda olabilir. Bu yüzden gömük 20 yaş dişleri problem çıkarmış olsun yada olmasın alınması gerekmektedir.

Eğer diş hekimliği hizmetinin olmadığı bir yere gidiyor iseniz ve gömük 20 yaş dişleriniz varsa bunların alınması, herhangi bir problemle karşılaşmamak açısından önemlidir..

SADECE 20 YAŞ DİŞLERİ Mİ GÖMÜK KALIR ?

Hayır, başka dişlerde gömük kalabilir. Bunlarda aynı 20 yaş dişlerinde olduğu gibi , uzun bir süre sessis kalsalar bile bir gün aniden problem çıkartabilirler.

Operasyon'dan sonra bir rahatsızlık veya ağrı hissedecekmiyim?

Pekçok kişi işlemden sonra operasyonun derecesine ve ağrıya karşı gösterdiği tepkiye bağlı olarak bir rahatsızlık hisseder. Doktorunuzun verdiği ilaçları zamanında almanız bu rahatsızlıkların azalmasında size yardımcı olacaktır.
Yüzüm Şişecek mi? Morarma olacak mı?

Operasyonun durumuna bağlı olarak yüzde şişme ve morarma olabilir. Benzer operasyonlarda bile kişiler arasında şişlik ve morluk derecesi farklı olabilmektedir. İlk günlerde yüzünüze uygulacağınız buz kompresi bu şişliğin az olmasına yardımcı olacaktır.

Okul veya İşten ne kadar süre ayrı kalmam gerekiyor?

Yara yerinin iyileşip,rahatsızlık hissinin geçmesi sizin ağrı eşiğinize, yaşınıza, genel sağlık durumunuza, ağrı kesicilere reaksiyonunuza, operasyonun derecesine ve operasyon sonrası bakımınıza bağlıdır. Genellikle gömük yirmi yaş dişinin cerrahi çekiminde 1-2 gün okul veya işten uzak kalmak gerekir. Bu süre, hastanın operasyona gösterdiği tepkiye bağlı olarak uzayabilir. Basit yirmi yaş çekimlerinde çoğunlukla böyle bir zamana ihtiyaç yoktur.

Operasyondan sonra yara yeri iltaplanabilir mi?

Yara yerinin kurcalanması, içine gıda artıklarının dolması, sıgara kullanımı gibi nedenlerle çekim bölgesinde iltaplanma meydana gelebilir. Bu da ağrıya neden olur. Bölgenin oksijenli suyla temizlemesi ve uygun antibiyotik kullanımı ile bu şikayetler giderilir.

Çekimden sonra kanama olacak mı?

Çekimden sonraki birkaç saatte tükürüğünüzde kan görmeniz normaldir. Bunun nedeni çekim yerinden gelen hafif bir kan sızıntısının ilk birkaç saat devam etmesidir. Ertesi sabah yastığınızda az miktarda açık renk kan da bulabilirsiniz bu durum da sıklılkla görülür ve normaldir.
Cerrahi 20 yaş dişi çekimlerinden sonra ciddi kanama problemleriyle çok nadir karşılaşılır. Böyle bir durumda hemen hekiminiz ile kontağa geçmeniz gerekmektedir. Kanamaya sebep olmamak için yapmanız gerekenleri iyi bilmeniz önemlidir.

Bunlar:

1-Asprin ve türevlerini operasyon öncesinde ve sonrasında kullanmayınız.
2-Operasyon sonrası sıcaktan mümkün olduğunca uzak durun.
3-Operasyon bölgesini emmeyin,dokunmayın ve görmek için aşırı hareketler yapmaktan kaçının.
4-Tükürmeyin. Tükürdükçe oluşan kan pıhtısı bozulacağı için kanama devam eder.
5-Operasyon bölgesine 20dk kadar gaz tampon ile baskı yapın. Kanama daha sonra da devam ederse yedek tampon ile bu uygulamaya devam edin.

Sigara içebilecekmiyim?

Sigara yara iyileşmesini geciktirir ve operasyon bölgesinde iltihaplanmalara (alveolit) sebep olabilir.Operasyon bölgesi tamamen iyileşene kadar sigara içmemeniz tavsiye edilir (Bu süre an az 2 haftadır) .Sigaradan tamamen vazgeçmeniz mümkün değilse olabildiğince az içmeniz iyileşme açısından çok önemlidir.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Binnur Toysal Yiğitbaşı

Dt. Binnur TOYSAL YİĞİTBAŞI, Antakya'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerini Antakya’da bitirdikten sonra Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ve ardından Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde lisans öğrenimini tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır.  Üniversite eğitimi sonrasında Ankara ve Antalya’da 16 yıl boyunca kendi özel kliniğinde hizmet vermiş olan Dt. Binnur TOYSAL YİĞİTBAŞI, 2013 yılında Özel Markasya Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği'ni kurmuş olup mesleki çalışmalarına halen burada devam etmektedir.  Dt. Binnur TOYSAL YİĞİTBAŞI, Antalya Diş Hekimleri Odasında uzun yıllar Bilimsel ve Eğitim Komisyonlarında çalışmalar yapmış olup, yurtiçi ve yurtdışı eğitim ve seminer programlarına katılarak Diş Hekimliği ve İleri Implant Cerrahisi, Botoks, Dermal Filler - PRP alanlarında İngiiltere, Almanya ve İsviçre’de pe ...

Etiketler
20 yaş dişlerinin çekilme nedenleri
Dt. Binnur Toysal Yiğitbaşı
Dt. Binnur Toysal Yiğitbaşı
Antalya - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube