10 soruda adet öncesi sinirlilik-gerginlik sendromu (premenstrüel disforik sendrom, premenstrüel sendrom)

10 soruda adet öncesi sinirlilik-gerginlik sendromu (premenstrüel disforik sendrom, premenstrüel sendrom)

1.      Adet Öncesi Sinirlilik-Gerginlik Sendromu (Premenstrüel Disforik Sendrom) nedir?

Kadınlarda adetten önceki hafta başlayan ve âdetin ilk gününden itibaren azalmaya başlayan bedensel ve ruhsal sıkıntılara neden olan bir rahatsızlıktır. Kadının yaşamını oldukça olumsuz yönde etkiler.  Esasen Depresyonun bir çeşididir.

2.      Adet Öncesi Sinirlilik-Gerginlik Sendromunun (Premenstrüel Disforik Sendrom) sebebi nedir?

Kalsiyum ve Magnezyum elementlerinin dengesinin değişmesi, vücutta strese neden olan hormonların artışı belirlenebilmiştir. Ayrıca doğurganlık çağında hormonal döngü önemli bir etkendir. Bunlarla birlikte, yoğun stres yaşamak en büyük neden olarak sayılabilir.

3.      Adet Öncesi Sinirlilik-Gerginlik Sendromu (Premenstrüel Disforik Sendrom) kimlerde daha sık görülür?

Kadınların dörtte üçü adet öncesi dönemi sıkıntılı geçirirler. Ancak bu dönemi sıkıntılı geçiren kadınların yarısı Adet Öncesi Sinirlilik-Gerginlik Sendromu yaşarlarken diğerleri bu durumla baş edebilir. Bu rahatsızlık kadınların doğurganlık döneminde görülür. Özellikle yirmili yaşlarda başlar. Eğer kadının psikiyatrik bir rahatsızlığı varsa daha şiddetli olabilir.  Yine ailesinde psikiyatrik rahatsızlığı olanlarda daha sık görülmektedir. Ergenlerde ise yeni bir hayat başlamıştır, bu da Adet Öncesi Sinirlilik-Gerginlik Sendromu (Premenstrüel Disforik Sendrom) gelişimini kolaylaştırır.

4.      Bedensel belirtileri nelerdir?

 Aşırı yemek yeme veya hatta bazı yiyeceklere aşerme (tatlı, çikolata), gaz şikâyetleri, baş ağrısı, çarpıntı, uyuşukluk, kolay yorulma, aşırı uyku hali, ya da uyku kalitesinde bozukluk, göğüslerde duyarlılık-şişme, eklem ya da kas ağrısı, ağrılı adet kanaması, kilo alma, davul gibi şiş olma durumu görülebilir.

5.      Ruhsal belirtileri nelerdir?

Ruhsal değişkenlikler gözükebilir, birden kendini üzüntülü hissedebilir, alınganlık artar, kolay kızma, öfkelenme, çatışma, umutsuzluk, kendini beğenmeme, endişe, gerginlik, sinirlilik, isteksizlik, kontrolünü kaybetme korkusu, yaptığı işlerden zevk alamama.

6.      Adet Öncesi Sinirlilik-Gerginlik Sendromu (Premenstrüel Disforik Sendrom) olduğumu nasıl anlarım?

Biraz önce saydığımız ruhsal ve bedensel belirtiler sizde varsa ve bunlar hayatınızı etkiliyor, eşinizle, arkadaşlarınızla ya da ailenizle ilişkinizi bozma seviyesine geliyorsa, bu konuda mutlaka bir psikiyatristten yardım almalısınız.

7.      Adet Öncesi Sinirlilik-Gerginlik Sendromu (Premenstrüel Disforik Sendrom) başka hastalıklara etkisi var mıdır?

Bu rahatsızlık bazen sizde olan bazı rahatsızlıkların artmasına neden olabilir. Migren rahatsızlığı olan kadınlar bu dönemde daha fazla ve daha şiddetli migren atakları yaşayabilirler. Bunun gibi Astım rahatsızlığı olan ya da mide şikâyetleri olan kişilerde bu dönemlerde hastalıkları daha da şiddetlenebilir. Bazı Şeker hastalarında ve tansiyon hastalarında bu dönemde şeker ve tansiyonlarının düzelmesi zorlaşır. Bununla birlikte bu dönemde yeme bozukluğu olan hastalarda belirtiler şiddetlenmektedir.

8.      Adet Öncesi Sinirlilik-Gerginlik Sendromunun (Premenstrüel Disforik Sendrom) tedavisi var mıdır?

Tedavisinde psikiyatrik tedavinin yanı sıra yaşam ve diyet düzenlemeleri gerekir. Psikiyatrik tedavi olarak psikoterapi ve ek olarak antidepresan ilaçlar kullanılmaktadır. Tedavi sonuçları yüz güldürücüdür. Bu rahatsızlığın tedavisi biraz zaman istemektedir. Bunlarla birlikte Kadın-Doğum hekimlerinin uyguladıkları hormon içerikli ilaçlarda tedaviye katkıda bulunmaktadır.

9.      Adet Öncesi Sinirlilik-Gerginlik Sendromunun (Premenstrüel Disforik Sendrom) tedavisinde ilaç dışında neler yapmalıyım?

A, E ve B6 gibi vitaminlerin bu dönemde kullanılması, oldukça yararlıdır. Bununla birlikte kalsiyum, magnezyum kullanılması da faydalıdır. Bu dönemlerde, tuz, kahve, çikolata ve alkolden de uzak durulmalıdır. Egzersiz yapmak oldukça önemli katkı sağlar. Adetten önceki bir haftalık dönemlerde uyku düzeni önemlidir. Alternatif olarak günde 100 miligramı aşmamak kaydıyla Evening primrose oil (Çuha Çiçeği Yağı) de kullanılabilir. Taze meyve tüketmek bu dönemde önemlidir.

10.    Eşlere öğütler

Eşler ve aileler her şeyden önce kadının böyle bir rahatsızlığı olduğunu bilmeleri önemlidir. Bu dönemde olan tartışmaların, rahatsızlığı nedeniyle alıngan ve sinirli olduğundan ileri geldiğini göz ardı etmemeliler ve önemli olarak bu konuda tedavi olmaları konusunda cesaretlendirici olmalıdırlar. En önemlisi bu dönemde gösterilecek hoşgörü ve sevgidir.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi Rıdvan Üney

1971 Samsun-Çarşamba’da doğdu. Samsun Ondokuzmayıs Lisesini 1987 yılında bitirdi. 1994 yılında İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden mezun oldu. 1998 yılında Erzurum’da Tabip Teğmen olarak askerliğini tamamladı. 1994-2004 yılları arası Ordu ve Samsun’da Pratisyen Hekim olarak çalıştı. 2009 yılında Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Psikiyatri İhtisasını tamamlayarak, 5 yıl süreyle Karabük ve Silivri Devlet Hastanelerinde Psikiyatri uzmanı olarak çalıştı. 2011-2012 yılları arasında Karabük Tabip Odası Başkanlığı yaptı. Aile Terapisi ve Cinsel Terapi eğitimlerini aldı. Türk Tabipleri Birliği, Türk Psikiyatri Derneği, CETAD (Cinsel Eğitim,Tedavi ve Araştırma Derneği) ve Nöropsikiyatri Derneği üyesidir. Halen Nişantaşı-İstanbul’daki muayenehanesinde çalışmasının yanı s ...

Etiketler
Depresif yakınmalar
Dr. Öğr. Üyesi Rıdvan Üney
Dr. Öğr. Üyesi Rıdvan Üney
İstanbul - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube