Çocuk Nefrolojisi - Sorular ve Uzman cevapları

Seçtiğiniz kategorilerde uzmanlarımız tarafından toplam 5 soru cevaplandı.

Bobrek kanali genisligi

Cocugum 6.5 yasinda cekrirdigimiz birer ay arayla celtordogimiz ultrasonda sol bobrek toplayici sisteminde hafif genisleme pelvis ap 7mm, ikincide 5.5 mm, ucuncude 8 mm cikiyor. Acaba onemli bir durummu ne yapmam gerekiyor. Ilimizde cocuk nefrolojisi yok.

18 Ekim 2017 17:33
Prof. Dr. Mustafa Bak Doktora Sor

Prof. Dr. Mustafa Bak tarafından cevaplandı.

Merhaba doktor bey

3.5 aylık bebeğim var doktor bey. Hamileligim sırasında belirlenen hidronefroz tanısı var. Doğumundan itibaren 2. Kez idrar yolu enfeksiyonu geçiriyor. Voiding çekildi ancak temiz çıktı. Up darlık olabileceğinden mag3 istendi ve bebeğim Voiding sırasında veya öncesinde koruyucu kullanmadığı için enfeksiyon kapti. Tam temizlendi derken mag3 için gün beklerken 2. Enfeksiyona yakalandı. Şu an enfeksiyon tedavisi almakta ve sol böbrekteki genişleme daraldı. 30mmden 18mm ye geriledi. İdrar kültürümüz temiz ciktı. Biz enfeksiyonu tekrarlamadan mag3 filmini çektirmek istiyoruz ancak enfeksiyonu yeni geçirdiği için mag3 filmi için beklememize gerek var mı? Yeni atlatılan bir enfeksiyon mag3ün sonucunu etkiler mi?

16 Temmuz 2016 18:27
Prof. Dr. Mustafa Bak Doktora Sor

Prof. Dr. Mustafa Bak tarafından cevaplandı.

Renal pelvis AP çapı 11 mm

Sayın hocam; 4 aylık oğlumun doğum öncesi tespit edilen böbrek genişlemesi rahatsızlığı var. Doğumdan sonra belli aralıklarla 5 kez USG incelemesi yapıldı.İlk USG incelemesi 7 günlük iken yapıldı ve raporda sağ böbrek pelvikaliksiyel yapılarda grade 1 ektazi görünümünde olup pelvis AP çapı 7 mm, sol böbrek pelvikaliksiyel yapılarda grade 2 aktezi izlendi. Pelvis AP çapı 11 mm dir yazıyor. Son USG incelemesi 3,5 aylıkken yapıldı ve USG raporunda sağ böbrek toplayıcı sistemleri doğaldır, sol renal pelvikaliksiyel yapılar grade 1 ektatik görünümdedir. Renal pelvis AP çapı 11 mm olarak ölçüldü. Aksaray ilinde yaşıyorum ve bulunduğum yerde sintigrafi ve voiding yaptırma imkanımız yok. Hocam rahatsızlığın boyutu hakkında bilgi verebilirmisiniz. A...

3 Eylül 2015 13:14
Prof. Dr. Mustafa Bak Doktora Sor

Prof. Dr. Mustafa Bak tarafından cevaplandı.

Bobrekte genisleme

Iyi gunler hocam 6 aylik kizim var ve hastaligi yeni bulundu .Kizim hic kilo almiyor beslenmeyi reddediyor aylardir.bu nedenle surekli doktordayik ama utrason yeni cekildi.sol bobrek. 3.9mm sag 8 mm up darlik sag bobrekte birkac adet kalkul ve yer yer incelmeler mevcut.idrar kulturu temiz.antibiyotik tedavisine basladik ve 2 ay sonra vcug gerekirse ameliyat dedi doktorumuz gittigimiz farkli bi r doktorsa birseye gerek yok 3 ay sonra kontrol dedi.siz olsaniz ne onerirdiniz idrarda kalsiyum 62.74 kreatinin 78.3 endiseliyiz simdiden tesekkur ederim

10 Ağustos 2015 17:46
Prof. Dr. Mustafa Bak Doktora Sor

Prof. Dr. Mustafa Bak tarafından cevaplandı.

mag3 ve dmsa

merhaba doktor bey, 1 günlük erkek ultrason sonucu;böbrekler normal anatomik lojundadır.Sol böbrek sağa göre büyük;sağ 52mm sol 60 mm..çift toplayıcı sistemi vardır.Alt segmentin parankimi incedir..3mm..ekstrarenal karakterli pelvisinde ve kalislerinde ektazi izlenmektedir.(hidronefroz grade3)kalisleri düzdür.Solda üst segmentin(8mm) ve sağ böbreğin (9mm) parankim kalınlıkları,korteks,medülla ve sinüs ekoları tabiidir.Dış konturlar muntazam,perirenal ve pararenal sahalar açıktır. sol alt APDD 10mm sol böbrek alt segmentin proksimal 5mm ve distal 6mm üreterinde dilatasyon vardır. Voiding sonucunda da alt segmente VUR 2-3 vardır. Buna göre MAG3 ve DMSA çekimi istendi..sadece DMSA yeterli değil mi?

1 Haziran 2015 14:47
Prof. Dr. Mustafa Bak Doktora Sor

Prof. Dr. Mustafa Bak tarafından cevaplandı.

Facebook Twitter Instagram Youtube