dm
Soru Sahibi
13 Nisan 2014 21:04

Özgüvenim yerinde ama...

Merhaba hocam. Ben üniversite son sınıf kpss'ye hazırlanmak için dershaneye giden bir öğrenciyim. Son zamanlarda günlük hayatım da moralimi bozan bir takıntı dadandı. Oda şudur; dershanedeyken ders sonunda bütün öğrenciler sırayla kitaptaki soruları okuyoruz ve cevaplıyoruz. Bana sıra gelinceye kadar çok büyük bir heyecan el titremesi, soruyu okuyamama gibi davranış sergiliyorum. Ve hocaya ben okuyamayacağımı diyerek işin içinden kaçıyorum. Ve böyle bir davranış yaptığım için moralim bozuluyor ve kafama sürekli takılıyor. Şunu da belirteyim normal muhabbet ve konuşma ortamında çok rahatım. Sadece iş okumaya gelince elim ayağım birbirine giriyor, renk değiştiriyorum ve arkadaşlarım hayret ediyor. Onlara da rezil oluyorum. Bunu nasıl aşarım, ne yapmam gerekir. Sevgi ve saygılar hocam...

0
3 cevap
000 görüntülenme
Cevaplar (3)

Merhaba Mehmet. Sınıfın ortasında sesli bir şekilde soruyu okumaktan dolayı mı böyle tepkiler veriyorsun yoksa soruyu cevaplayamayacağını düşündüğünden ötürü kendini kötü hissettiğinden mi ? Bunu aşmak için öncelikle sıklığını ve ortaya çıkış sebebini incelememiz gerekecek. Dersten çıktığında kendini aynı sıranın sana gelmesini beklerkenki gibi heyecanlı hissediyor musun ? Ne zamandır bu takıntı olarak adlandırdığın davranışı yapıyorsun ? Sevgiler.

13 Nisan 2014 21:50
dm
Soru Sahibi

Teşekkürler hocam. Sırasıyla cevap vereyim. Sesli bir şekilde soruyu okuyacak olmam beni çok geriyor, cevaplamak değil. Dersten çıktığımda ve ders sırasında rahatım hocaya soru soruyorum, arkadaşlara espri yapıyorum taa ki soru okumaya gelene kadar. Soruyu okuyacağım vakit heyecan stres el titremesi, boğazda düğümlenme yaşıyorum. Kendime sakin olmamı söylesem de pek başarılı olamıyorum. Çok önceleri aynı uygulamayı yapardık ve heyecanlanmadan okurdum. Ne olduysa son 1 aydır bu tür aklımın almadığı ve engelde olamadığım bir durum var. Belkide sınav stresi yaşıyorum. Arkadaşım ise bunun bir takıntı olduğunu ve sanki çok kolaymış gibi kurtulmamı söyledi. Sizden gelecek çözüm önerinizi bekliyorum. Sevgi ve saygılar hocam.

14 Nisan 2014 00:34

Sevgili Mehmet, Sana tavsiyem öncelikle gözlerini kapat ve sınıfta soruyu seslice okuduğunu düşün. sonra da cevapla. bunu hayal ederken de aynı gerginliği yaşamıyor olmalısın. öncelikle bu davranışı kendine yeterli sayıda tekrarla. saat gün sayı fark etmez. kendini hazır hissedene kadar tekrarla bu hayali kurmaya... Sonra, kendine sormaya başla bakalım, soruyu okurken ne düşünüyorsun da boğazında düğümlenme yaşıyorsun ? Kağıda dök bunları. Elin neden titriyor ? Ve son adım olarak, evde soruyu sesli okuyup çözmeye başla. Evde kimsenin olmaması seni rahatlatacaksa önce kimse yokken sesli oku, kendini hazır hissettiğinde de evde ev sakinleri varken sesli okuyarak çözmeye başla. Kendine fazla yüklenmene gerek yok, durum ölümcül değil. Ne zaman kendini hazır hissedersen o zaman dershanedeki sınıfta sesli okuma gerçekleştirirsin. Ayrıca, bakacak olursan; gerçekleştirmesen de, hayat devam edecek. Bu rahatlığı kullan. Son zamanlarda seni strese sokan sınav dışında bir etmen varsa bunun da üzerine çalışmak gerekir. Eğer bunlardan sonra heyecanın geçmemişse yüzyüze bir profesyonelden danışmanlık almak en güzeli olacaktır. Sevgiler.

18 Nisan 2014 21:10
dm
Soru Sahibi

Dediklerinizi harfiyen uygulamaya çalışacağım hocam . Şu yazdığınızı okumam bile rahatlamama vesile oldu. Çok çok Teşekkür ediyorum. Saygı ve sevgilerimi sunuyorum.

18 Nisan 2014 22:25

Rica ederim Mehmet. Haberlerini beklerim. İyi akşamlar. Sevgiler...

18 Nisan 2014 22:26
Uzm. Psk. İrem Altan
Uzm. Psk. İrem Altan Psikoloji

Yazar toplam 21 soru cevapladı.

Doktorun Cevapladığı Diğer Sorular
Alerji ilacı bağımlılığı Uzm. Psk. İrem Altan
BİPOLAR BOZUKLUK Uzm. Psk. İrem Altan
Sınav yardımı Uzm. Psk. İrem Altan
Gerginlik. Uzm. Psk. İrem Altan
Panik atak/kaygı bozukluğu Uzm. Psk. İrem Altan
Psikoloji İle İlgili Diğer Uzmanlar
Psk. Rıdvan İdiz
Psk. Rıdvan İdiz Psikoloji
Psk. Ayça Turan
Psk. Ayça Turan Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube