AS
Soru Sahibi
30 Haziran 2021 08:08

Nodüler lezyon

Merhaba Hocam,32 yasinda erkek bireyim, kontrasli BT sonucumu değerlendirebilir misiniz? Siyah kaka,baş dönmesi ve bayılma sebebiyle acile başvurdum ,kan degerlerim çok düşmüştü,iki ünite kan verildi,endoskopi yapıldı, sonuç şu şekilde; Les yetersizliği, Antrumda nodüler lezyon (gist,ektopik Pankreas?) Bulbusta ülser (Forrest III) Bir de kontrasli BT çekildim, sonucu şu şekilde; TÜM BATIN BT İNCELEMESİNDE ; Karaciğer boyutu doğaldır. Parankim dansitesi yağlanma ile uyumlu azalmıştır. İntrahepatik yer kaplayan lezyon izlenmemiştir. Safra kesesi duvarı ve lümeni doğal olarak değerlendirildi. İntra ve ekstrahepatik safra yolları dilate olarak izlenmedi. Dalak boyutu normaldir. Pankreas izlenebildiği kadarıyla normaldir. Böbreklerin boyut, yer ve şekilleri doğaldır. Parankim kalınlığı normaldir. Solid -kistik kitle veya hidronefroz bulgusu yoktur.Sağ böbrek üst kaliksiyel düzeyde 3 mm çaplı kalkül izlendi. Surrenal yerleşimlerinde kitle patolojisi gözlenmemiştir. Abdominal aorta normal görünümdedir. Kolon ansları düzeyinde belirgin kitlesel lezyon alanı BT inceleme sınırlarında saptanmadı. Mide dolumu suboptimaldir. Mide foldlarında büyük kruvatur düzeyinde belirginleşme, pilor düzeyinde hafif duvar kalınlaşması izlendi .Belirgin kitlesel lezyon bu inceleme sınırlarında izlenmedi. Perigastrik yağlı planlar açıktır. GİS kanama şikayetli hastanın endoskopi ile de değerlendirilmesi önerilir. Batında serbest sıvı izlenmedi. Mesane dolumu suboptimaldir. Prostat boyutları normaldir. Sonuç bilgileri raporun bulgular alanında gönderilmiştir. Hocam endokskopi ve tomografi sonucumu birlikte degerlendirdiginizde nasıl bir kanıya varabiliriz, çok teşekkürler şimdiden,Saygılarimla ..

0
4 cevap
000 görüntülenme
Cevaplar (4)
Doç. Dr. Muammer Kara
Doç. Dr. Muammer Kara
Dahiliye - İç Hastalıkları , Gastroenteroloji

Geçmiş olsun, Duodenum ülserine bağlı üst GIS kanaması geçirmişsiniz. Bu nedenle yapılan endoskopik işlemde midede muhtemel subepitelial lezyon görülmüş. BT’de ise bu lezyonu tanımlayacak patoloji saptanmamış. İnstagram hesabımdan varsa endoskopinin fotoğrafını gönderirseniz daha detaylı bir yorum yapabilirim.

1 Temmuz 2021 00:22
AS
Soru Sahibi

Çok teşekkürler sayın hocam,endoskopi acil olarak yapıldığını için görüntülere ulaşamıyorum maalesef,ama kontrasli BT görüntüleri var .. Endoskopi sonuç raporu şöyledir, Özafagus ; mukoza ve lümeni normaldi Z hattı 38 cm deydi,kardioözefagial bileşke 39 cm deydi. Retrofleksiyonda kardia aleti gevşek sarıyordu. Mide; Kardia fondus korpus normaldi,pilor normaldi, antrumda prepilorik ortası çökük nodüler lezyon izlendi.. Doudenum; Bulbusta yaygın erozyonlar ve lineer ülser izlendi 14 gün Helicobacter tedavisi gördüm, bu ayın 8 inde yine endoskopi randevum var,beni tedirgin eden bu nodüler lezyonun kanser olma durumu var mı acaba ?midem ile ilgili büyük bir ağrı ve şikayetim yok

1 Temmuz 2021 08:26
Doç. Dr. Muammer Kara
Doç. Dr. Muammer Kara
Dahiliye - İç Hastalıkları , Gastroenteroloji

Tekrar geçmiş olsun Yeni endoskopik işlemi mutlaka bir gastroenteroloji uzmanına yaptırın. Bu bilgilerle midedeki lezyon hakkında net yorum yapılamaz.

1 Temmuz 2021 09:31
AS
Soru Sahibi

Merhaba sayın hocam,dün itibarıyla ikinci endoskopim yapıldı,sonuç şu şekilde; Ozafagus ve lümen mokozası doğaldı,Z çizgisi 40 cm de doğaldı, Mide açlık hareketleri doğaldı,hava vermekle lümen rahat açılıyordu, Fundus korpus mukoza ve lümeni doğaldı, Antrum hiperemikti,Pilor doğaldı,Retroflesiyonla kardia aleti iyi kavrıyordu, Bulbusta bulbus çıkışını çeveçevre saran ülser alanı izlendi,doudenum ikinci kısım lümen ve mukozası doğaldı.. Biyopsi 1 bulbus 2 Antrum Endoskopik tanı: Bulbusta ülser(forrest 3),Antral gastrit Laboratuvar tanısı : biyopsi 1 bulbus ,2-antrum Değerli fikirleriniz için şimdiden çok teşekkür ediyor,salgılar sunuyorum..(1 buçuk ay önce çektirdiğim endoskopi de görülen lezyon yeni yaptırdığım endoskopi de görülmemesi normal mi?) Değerli fikirleriniz için çok teşekkür ediyorum şimdiden

10 Temmuz 2021 09:26
Doç. Dr. Muammer Kara
Doç. Dr. Muammer Kara
Dahiliye - İç Hastalıkları , Gastroenteroloji

Geçmiş olsun; Basit duodenum ülseri saptanmış. Endoskopiyi yapan hekim önceki sonucu da biliyorsa dikkatli bir şekilde bakmıştır. Bazen normal organ basısı bilmeyen kişilerce lezyon gibi yorumlanabilir.

10 Temmuz 2021 09:31
AS
Soru Sahibi

Merhaba sayın hocam,öncelikle verdiğiniz cevaplar için size çok teşekkür ediyorum🙏 Son yapılan endoskopiden sonra biyopsi yapılmıştı,patoloji sonuçları şimdi çıktı ama maalesef doktorum 1 ay yok,patoloji sonucumu açıklarsanız memnun olurum .. 1-Mide Antrum ve Yüzeysel Doyudenal Epitel Biyopsisi: Hafif derecede aktif,tam kat mukozayı tutan(panmukozal) kronik gastrit;yüzeysel duodenal ve epitel fragmanları.. Aktivasyon: Hafif derecede İnflamasyon: Orta derecede Metaplazi : Görülmedi Displazi : Görülmedi H.bakter pylpri: Görülmedi 2-Mide Antrum Mukozası: İnaktif,tam kat mukozayı tutan (panmukozal) kronik gastrit.. Aktivasyon: Görülmedi İnflaöasyon: Hafif Derecede ****örülmedi Atrofi: Görülmedi Displazı: Görülmedi H.bakter pylori: Görülmedi.. (0000/0-Neoplazma rastlanmamıştır.)

1 Ağustos 2021 11:30
Doç. Dr. Muammer Kara
Doç. Dr. Muammer Kara
Dahiliye - İç Hastalıkları , Gastroenteroloji

Tekrar geçmiş olsun, Basit gastrit, ek tedavi ve takip gerekmez.

1 Ağustos 2021 13:31
Doç. Dr. Muammer Kara
Doç. Dr. Muammer Kara Dahiliye - İç Hastalıkları , Gastroenteroloji

Yazar toplam 1636 soru cevapladı.

Doktorun Cevapladığı Diğer Sorular
Sağ karın boşluğunda Ağrı Doç. Dr. Muammer Kara
Mide bulantısı Doç. Dr. Muammer Kara
Karaciger enzim Doç. Dr. Muammer Kara
Tahlil, mr, ibs Doç. Dr. Muammer Kara
Asiri gaz cikarma 26 yasinda kadinim Doç. Dr. Muammer Kara
Gastroenteroloji İle İlgili Diğer Uzmanlar
Uzm. Dr. Çağatay Ak
Uzm. Dr. Çağatay Ak Gastroenteroloji
Uzm. Dr. Ünal Taşdemir
Uzm. Dr. Ünal Taşdemir Gastroenteroloji
Uzm. Dr. Nurettin Çoşkun
Uzm. Dr. Nurettin Çoşkun Gastroenteroloji
Prof. Dr. Erkin Öztaş
Prof. Dr. Erkin Öztaş Gastroenteroloji
Doç. Dr. Bilal Ergül
Doç. Dr. Bilal Ergül Gastroenteroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube