ka
Soru Sahibi
25 Ekim 2017 18:37

kuduz belirtisi

Hocam merhaba; 45 gün önce 3.5 yaşındaki kızımızın eline kedi pati attı. O gün deride kanama vb. bir durum olmadığı için çok önemsemedik. Fakat daha sonra bu olayı çevremize anlattığımızda bu durumda dahi mutlaka aşı yapılması gerektiği gibi şeyler duyduk. Öncelikle bu saatten sonra aşı yaptırmanın bir faydası var mıdır? Diğer konu kuduzun belirtileri ne kadarlık süre içinde ortaya çıkar. Son sorum da hocam şu aşamada herhangi bir tahlil veya test aracılığı ile sonucun negatif mi pozitif mi olacağını öğrenebilir miyiz? Değerli bilgileriniz için şimdiden teşekkürler. İyi çalışmalar..

0
1 cevap
000 görüntülenme
Cevaplar (1)
Dr. Tuncay Ulucanlı
Dr. Tuncay Ulucanlı
Aile Hekimliği

Virusun vücuda girmesi ile hastalığın ortaya çıkması arasındaki süreye Kuluçka Dönemi denir. Genel olarak kuluçka süresi insanlarda 2-8 haftadır.Yara bölgesi beyine yakın ise en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Diğer bölge ısırıklarında bu süre 0-36 saat en fazla 72 saat olmalıdır. başlangıç olarak iştahsızlık, kırgınlık, yorgunluk, ateş görülür.Isırık bölgesinde ağrı ve duyu kaybı görülür ki kuduza özgü ilk belirti budur. Daha sonra huzursuzluk, aşırı korku hali, saldırganlık, uykusuzluk, psikiyatrik bozukluklar ve depresyon ve bunlara eşlik eden öksürük, boğaz ağrısı, titreme, karın ağrısı, bulantı-kusma, görülebilir. İlerleyen dönemlerde Hiperaktivite, oryantasyon bozukluğu, hayal görmeler, sara krizleri, tuhaf davranışlar, ense sertliği, hızlı ve sık nefes alıp verme, salya artımı ve felçler daha sonra ortaya çıkar. Sağlıklı bir görünümü olan köpek, kedi veya diğer bir evcil hayvan insanı ısırdığında, o hayvan hemen yakalanmalı ve 10 gün boyunca gözlem altında tutulmalıdır.Bu süre içinde hayvanda kuduz görülmezse, Korkulacak bir şey yok demektir.

30 Ekim 2017 09:31
Dr. Tuncay Ulucanlı
Dr. Tuncay Ulucanlı
Aile Hekimliği

Kedi ile bulaşma %5 civarındadır. ısırma olmadıktan sonra sadece tırmalama bu oran dahada düşmektedir. Yara yeri baştan bölgesinden uzaklaştıkça bu oran dahada düşmektedir. Kanama benzeri bir durumda kuduz aşısı ve tetanoz aşısı yapılması gerekebilir. 10 gün içinde kedi de bir ölüm gerçekleşmediyse aşıya gerek yoktur. biz aşı programımızda tetanoza karşı çocukları ücretsiz aşılıyoruz zaten çocuğunuzun aşıları tam ise tenanoz aşının tekrardan yaptırmanıza gerek yok. Kuduzda inkübasyon dönemi dediğimiz ısırılma yada yaralanma sorası sessiz dönem 2-8 hafta arasında değişebilmektedir. Herhangibir ısırılma olmadığından sadece tırmala oldugundan ve tırmalamada kedilerde normal hayatlarının rutin aktiviteleri oldugunda korkmanızı gerektirecek bir durum olmadığını düşünüyorum. Geçmiş olsun.

30 Ekim 2017 09:53
Dr. Tuncay Ulucanlı
Dr. Tuncay Ulucanlı Aile Hekimliği

Yazar toplam 30 soru cevapladı.

Doktorun Cevapladığı Diğer Sorular
Kuduz aşısı olmalimiyiz Dr. Tuncay Ulucanlı
Kuduz kedi riski Dr. Tuncay Ulucanlı
Spiral koku ve kanama Dr. Tuncay Ulucanlı
Yel girmesi Dr. Tuncay Ulucanlı
Kuduz aşısı Dr. Tuncay Ulucanlı
Aile Hekimliği İle İlgili Diğer Uzmanlar
Uzm. Dr. Derya Işık
Uzm. Dr. Derya Işık Aile Hekimliği
Dr. Hasan Bilal Gülşen
Dr. Hasan Bilal Gülşen Aile Hekimliği
Dr. Umut Kılıç
Dr. Umut Kılıç Aile Hekimliği
Dr. Semih Karatay
Dr. Semih Karatay Aile Hekimliği
Dr. Yıldız Kıraç
Dr. Yıldız Kıraç Aile Hekimliği
Facebook Twitter Instagram Youtube