sb
Soru Sahibi
8 Temmuz 2021 16:36

Kolon Kanseri Pet Sonucu

Babam bundan 1 sene önce kolon kanseri nedeniyle ameliyat olmuştur. Ameliyattan önceki pet raporunda ''sigmoid kolonda yaklaşık 7-8 cm'lik bir segmentte 7.3*5.6cm çapında yumuşak doku kitlesinde oldukça yoğun artmış fdg tutulumu izlenmektedir.(SUV max 38.3).Lezyon çevresinde ,sol paraaortik ve iliak lokalizasyonda büyüğü 2.3 cm çapında bazılarnda fdg artışı gözlenen lenf nodları görünmektedir.(SUV max.8.2).Diğer yerlerde odak izlenmemiştir şeklindeydi.Daha sonra koruyucu kemoterapi aldı ve bitiminde tekrardan pet çekildi ve onun sonucuda ''Barsak anslarda yoğun diffüz f-18 fdg tutulumu izlenmekte olup( fizyolojik/bening proçeslere sekonder?)kolon ca şeklinde klinik bilgisi olan hastada;olası patolojik tutulumlar ayırt edilememektedir.Radyolojik korelasyon önerilir.'' Bu sonuç ne anlatmaktadir.Nasıl bi yol izlenmelidir.Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

0
2 cevap
000 görüntülenme
Cevaplar (2)
Uzm. Dr. Murat Emin Güveli
Uzm. Dr. Murat Emin Güveli
Tıbbi Onkoloji , Dahiliye - İç Hastalıkları

Merhaba Kolonoskopi yapılması gerekir. Net bi değerlendirme yapamamış pet çeken merkez. Kolonoskopi ile bu Bölgeler daha iyi değerlendirilebilir. İyi günler

9 Temmuz 2021 09:45
sb
Soru Sahibi

İyi Çalışmalar. Daha önce sorduğum soruya istinaden kolon kanseri olan babam 2 buçuk sene önce ameliyat oldu. Kemoterapi almadan önce covid geçirdi ve ağır atlattı. Daha sonra kemoterapi aldı. Kemoterapi üstünden yaklaşık 1 buçuk-2 sene geçti.2 defa kolonoskopi oldu ve çok şükür temiz çıktı. Kan tahlilleride temiz .çıktı. Buna karşılık son kontrolünde ilaçlı tomografi istendi ve sonucu şu şekildedir. Yorumlarsanız seviniriz.Bu arada babam kalp hastası,şeker ve kolestrol var. TORAKS, ÜST VE ALT ABDOMEN BT İNCELEME Opere kolon adeno karsinomu kontrol klinikli hasta. Kalp ana vasküler yapıların kalibrasyonu normaldir.Mediastinal lenfatik kompartmanlarda patolojik görünüm ve boyuta ulaşan lenf nodları izlenmemektedir.AC parankiminde alt loblar düzeyinde subplvral alanlarda sekel fibrotik çekintiler ve dansiteler dikkati çekmektedir.Abdominal düzeylerin değerlendirilmesinde KC dansitesi difüz artmıştır.Mezenter kökü düzeyinde mezenteryal pannikülit ile uyumlu fokal dansite artışı dikkati çekmektedir.Bu düzeyde çok sayıda en büyüğünün boyutu 1.5 cm ulaşan lenf nodları izlenmektedir.Retroperitoneal lokalizasyonda en büyüğü parakaval yerleşimli 1 cm ulaşan lenf nodları dikkati çekmektedir..Pelvik düzeyde büyüğü solda eksternal trasede 1.5 cm ulaşan lenf nodları dikkati çekmektedir.Pelvik düzeyde presakral mesafede birkaç adet milimetrik lenf nodları izlenmektedir.Rektosigmoid düzeyde anastomoz hattı dikkati çekmekte olup nüks veya rezidiv bulgu saptanmamaktadır. SONUÇ. AC de sekel fibrotik çekinti dansiteler hepatosteatoz.Retroperitoneal mezenteryal büyümüş lenf nodları. Mezenteryal pannikülit bulgusu.Rektosigmoid kolonda postop bulgular.İnguinal yağlı hilusu seçilen lenfadenomegaliler.

22 Temmuz 2022 21:08
Uzm. Dr. Murat Emin Güveli
Uzm. Dr. Murat Emin Güveli
Tıbbi Onkoloji , Dahiliye - İç Hastalıkları

Nuks bulgusu yok.

30 Temmuz 2022 16:07
Uzm. Dr. Murat Emin Güveli
Uzm. Dr. Murat Emin Güveli Tıbbi Onkoloji , Dahiliye - İç Hastalıkları

Yazar toplam 2757 soru cevapladı.

Doktorun Cevapladığı Diğer Sorular
kan değeri wbc düşük Uzm. Dr. Murat Emin Güveli
Lenf bezi şişmesi Uzm. Dr. Murat Emin Güveli
Kemoterapiye yanıt Uzm. Dr. Murat Emin Güveli
PET çekimi Uzm. Dr. Murat Emin Güveli
Kan sonuçları Uzm. Dr. Murat Emin Güveli
Tıbbi Onkoloji İle İlgili Diğer Uzmanlar
Uzm. Dr. Shute Ailia Dae
Uzm. Dr. Shute Ailia Dae Tıbbi Onkoloji
Uzm. Dr. Hakan Taban
Uzm. Dr. Hakan Taban Tıbbi Onkoloji
Doç. Dr. Murat Sarı
Doç. Dr. Murat Sarı Tıbbi Onkoloji
Uzm. Dr. Abdallah Shabair
Uzm. Dr. Abdallah Shabair Tıbbi Onkoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube