DZ
Soru Sahibi
17 Ocak 2019 19:12

HİSTOPATOLOJİK KORELASYON

DİNAMİK MEME MR Tetkikinde: İnceleme tekniği:T2 ağırlıklı STIR aksial ve saggital , paramagnetik kontrast madde sonrası bilateral meme 6dk boyunca dinamik T1 ağırlıklı GRE aksial kesitlerde elde olundu. Bulgular: Hastanın meme USG tetkiki elde olunamamistir.Tetkikin USG sonuçları ile birlikte degerlendirilmesi önerilir. Bilateral meme retroareolar alanlarda sağda internal? intramural solid polipoid komponentleri olan komplike sıvı sinyal intensitesinde kistik lezyonlar izlenmekte olup tetkikin USG bulguları ile değerlendirilmesi ve sağ tarafta tanımlanan komplike kistik noduler lezyonlarda HİSTOPATOLOJİK KORELASYON önerilir. Sol meme retroareolar alanda kalın postkontrastlı incelemede kontrastlanan kalın kapsüllü kist lehine şüpheli alan izlenmekte olup olası abseiform lezyon ekartasyonu için USG bulguları ile birlikte degerlendirilmesi önerilir.Her iki aksilla cilt altı yağ dokusu ve kesit dahilindeki kas yapılar normaldir. BİLATERAL MEME RENKLİ DOPPLER ULTRANOGRAFİSİ Her iki meme lipoglanduler patern göstermektedir.Her iki meme cilt kalınlıkları cilt altı yağ dokuları ve retromammer alanlar doğal görünümdedir.Sag meme de en büyüğü saat 12 yönünde 42*19 mm boyutlarında çok sayıda düzgün ve lobule konturlu kistik kitle lezyonları izlenmektedir.Sag meme saat 12 yönünde 13mm ve 7mm çapında yoğun içerikli kist dikkati çekmektedir.Sol memede en büyüğü saat 12 yönünde 29*11mm boyutlarında çok sayıda kistik kitle lezyonu saptanmıştır.Sol meme saat 10 yönünde 15 mm çapında kalın ve düzensiz duvarlı kistik kitle lezyonu izlenmektedir.Meme MR değerlendirme önerilir. RDUS inceleme patolajik vaskularite saptanmadı.Bilateral aksiller bölgede patolojik boyut ve görünüm de lenf nodu izlenmemistir.Annem 49 yaşında korkulacak bir durum mu var doktor abi? Histopatolojik korelasyon neden istendi?

0
2 cevap
000 görüntülenme
Cevaplar (2)

Sol meme saat 10 yönünde 15 mm çapında kalın ve düzensiz duvarlı kistik kitle lezyonu izlenmektedir. Bu cümlede düzensiz kenarlı kist olması nedeni ile biyopsi istenmiş diğer kistlerde risk yok. Bence yukarıda belirtilen kisttin cerrahi olarak çıkartılması iyi olur.

17 Ocak 2019 20:22
DZ
Soru Sahibi

BİLATERAL RENKLİ DOPPLER ULTRANOGRAFİSİ: Her iki meme lipoglanduler patern göstermektedir.Her iki meme cilt kalınlıkları,cilt altı yağ dokuları ve retrommer alanlar doğal görünümdedir.Sağ memede en büyüğü saat 9 hizasında 31*14 mm boyutunda internal ekolar içeren,komplike kist olmak üzere sağ memede çok sayıda düzgün ve lobule konturlu,kistik kitle lezyonlar izlenmektedir.Sag memede üst periareolar bölgede 7 mm çapında düzgün sınırlı, zayıf hipoekoik,solid kitle lezyon saptanmıştır.Sol meme üst periareolar bölgede 18 mm çapında, kalın ve düzensiz duvarlı anekoik, kistik kitle lezyon izlemektedir.Sol meme retroareolar bölgede 10 mm çapında yoğun internal ekolar seçilen komplike kist saptanmıştır.Sol memede en büyüğü 8 mm çapında bir kaç adet, dağınık yerleşimli, basit kist dikkati çekmektedir.RDUS incelemede patolajik vaskularite saptanmadı.Sol aksilla da en büyüğü 15 mm çapında birkaç adet, hipoekoik,hiperekojen yağ hilusu seçilen solid reaktif LAM ile uyumlu kitle lezyonlar izlenmektedir.Doktor abi 4 yıl önce çekilen yukarıda ki ultrason sonucunda kalın ve düzensiz duvarlı kistik kitle lezyon saptanmış.Yeni çekilen ultrason sonucunda sol meme saat 10 yönünde 15 mm çapında kalın ve düzensiz duvarlı kistik kitle lezyonu izlenmektedir yazıyor Mr onerilir yazıyor.Mr sonucunda da HİSTOPATOLOJİK KORELASYON istendi.Doktor annemin İyi bir hastaneye gitmesi gerektiğini söyledi.İzmire gidecegiz.Bu kalın duvarlı kistik kitle lezyonunda büyüme var mı? Çok riskli bi lezyon mu? Sağ memede en büyüğü saat 12 yönünde 42*19 mm boyutlarında çok sayıda düzgün ve lobule konturlu kistik kitle lezyonları izlemektedir.Sag meme saat 12 yönünde 13 mm ve 7 mm çapında yoğun içerikli kist var.Bu kistler 4 yil oncesine gore büyümeleri kötu hastalığın belirtisi midir?Sorularimizi cevapladiginiz icin Allah sizden razı olsun Doktor abicim.

19 Ocak 2019 18:33

çok riskli değil eğer 4 yıl öncede mevcut ise takip edillebilir gibi geliyor bana. İzmir'e geliyorsanız banada uğrayabilirsiniz.

19 Ocak 2019 18:48
Prof. Dr. İ. Ömer Harmancıoğlu
Prof. Dr. İ. Ömer Harmancıoğlu Genel Cerrahi

Yazar toplam 1575 soru cevapladı.

Doktorun Cevapladığı Diğer Sorular
Rutin kontroller Prof. Dr. İ. Ömer Harmancıoğlu
Kolon kanseri Prof. Dr. İ. Ömer Harmancıoğlu
Meme de kitle Prof. Dr. İ. Ömer Harmancıoğlu
Mamografi sonuç Prof. Dr. İ. Ömer Harmancıoğlu
Memede Kist Prof. Dr. İ. Ömer Harmancıoğlu
Genel Cerrahi İle İlgili Diğer Uzmanlar
Prof. Dr. Mustafa Şahin
Prof. Dr. Mustafa Şahin Genel Cerrahi
Dr. NATAVAN GULIYEVA
Dr. NATAVAN GULIYEVA Genel Cerrahi
Op. Dr. Baki Ekçi
Op. Dr. Baki Ekçi Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube