Soru Sahibi
12 Aralık 2019 16:43

Hedefli prostat Füzyon Biyopsisi

Merhaba hocam, 57 yaşındayım, sık idrara çıkma ve gece genelde 2 defa idrara çıkma dışında pek bir şikayetim olmadı, ancak PSA 6.2, prostat volumu 54X49X43, multiparametrik MR'da 4.5X2 mm diffüzyon kısıtlaması gösteren T2A ve ADC sekanslarda hipointans PIRADS 4 lezyon çıktı (kesitlerde LAP saptanmadı), yani kanser ihtimali yüksek. Füzyon Biyopsi yapılacak. Benim sorum, MR sonucu raporu ve CD si olması halinde 'hedefli prostat füzyon biyopsi' işlemini prostat MR cihazı olmayan bir hastane yapabilir mi ?, biyopside kanser tanısı durumunda, kanserin derecesine bakılmaksızın en iyi yaklaşım, ameliyatla prostatın alınmasımıdır, yoksa biyopsi sonucuna göre ameliyat dışındaki tedavi yaklaşımları (?) ile kanserli dokuyu tamamen temizlemek mümkünmüdür. Teşekkür ederim.

0
5 cevap
000 görüntülenme
Cevaplar (5)

Biyopsi için bunun yapılacağı hastane ile görüşmeniz gerekir. Tümörde yayılma yoksa en iyi tedavi radikal prostatektomi ameliyatıdır.

12 Aralık 2019 16:49
Soru Sahibi

Merhaba hocam, MR- Füzyon biyopsi: 14 kor biyopsi içinde sadece 2 korda (prostat sol taban) prostat sol tabanda 2mm ve 7 mm'lik segmentlere sınırlı olan(7 mm lik segment, alınan dokunun %41 civarına tekabül ediyor) , orta diferansiye asiner adenokarsinoma tespit edildi (diğer korlar temiz, perinöral ve lenfovaskuler invazyon, extra kapsüler yayılım yok), Gleason skoru: 6 (3+3).). (PSA 6.25, mpMR da T2a sekanslarda sol taban ve orta sağ ve sol kısımlarda pirads-4 lezyonlar bulunmuştu). Prostat völümü ultrasonda 51 gr (55X41X41) ancak Füzyon biyopsi yapılan merkezin raporunda prostat volumü 65 ml yazıyor. Ga-68 PSMA-PET sonucu temiz çıktı, yani hiç bir malign tümoral prosesi düşündürecek artmış PSMA aktivitesi gösteren lezyon izlenmemiştir. PSMA-PET sonucum biopsi sonucum ve Gleason 3+3 skorum ile doğru orantılı çıktığını ve bu durumda çok düşük veya düşük risk gurubuna girdiğimi ve aktif izlem için uygun aday olduğumu (57 yaş genç kabul edilse bile) söyleyebilirmiyiz ?

23 Ocak 2020 23:57

Evet, ama ben yine de ameliyatı düşünmenizi öneririm. Karar size ait.

24 Ocak 2020 14:58
Soru Sahibi

Merhaba hocam, RALP,robotik radikal prostatektomi ameliyatı 8 haziranda oldum, idrar sondası 5 gün önce çıkarıldı (ameliyat sonrası 12 gün idrar sondası takılı kaldım) tek şikayetim bu kadarı normal mi bilmiyorum ama devamlı istemsiz idrar kaçırıyorum, yani mesane biraz dolunca tuvalet hissi olmadan ayağa kalktığımda, yürüdüğümde, güldüğümde, hafif gaz çıkarırken, ayakta dururken idrar kaçıyor, ped ve ped üzerine kağıt havlu-veya bez havlu koyup hafif ıslanınca havluyu değiştiriyorum, hayatım altüst oldu, benim endişem ameliyatım sırasında idrarı kontrol eden sinir ve kaslar fazla hasara uğramış olabilir mi veya bu idrar kaçırma sıklıkları normal herkeste görülen ameliyat sonrası süreçmidir ? Kegel egzersizleri 5 gündür düzenli günde 3-4 set olarak yapıyorum. Teşekkür ederim

24 Haziran 2022 17:37

Egzersizlere devam edin, zamanla düzelebilir.

24 Haziran 2022 21:23
Soru Sahibi

Hocam tesekkur ederim, 1 hafta oldu idrar kacirma sıklıginda herhangi bir duzelme yok, ilac tedavisi ne zaman uygulanabilir ?

28 Haziran 2022 13:08

Doktorunuzla görüşün

28 Haziran 2022 14:23
Soru Sahibi

Merhaba hocam, 8 haziranda prostatektomi oldum, idrar kaçırma problemim zamanla azaldı (kegel egzersizleri ilk 6 ay düzenli yaptım, sonra bıraktım), 3 ay önce nerdeyse %90 düzeldi, son bir aydır da nerdeyse hiç kaçırmadım gibi, ancak son bir haftadır bazen istemsiz idrar kaçırıyorum, mesane çok az dolu olsa da. 10 gün önce başladığım ve iyi etkisini hissettiğim depresyon ilacı Wellbutrin 150 mg in prospektüsünde çok seyrek kısmında "idrar kaçırma, istemsiz idrar yapma" yan etkisi yazılmış, benim durumum ilacın etkisi olduğundan emin değilim, ilaç iyi geldiği için de değiştirmek istemiyorum. Ameliyat sonrası idrar kaçırma tamamen düzeldikten sonra zaman zaman hastalar bu tip istemsiz idrar kaçırma yaşaması olağanmıdır. Ameliyat sonrası kegel ezersizlerini düzenli olarak hayat boyu yapmam gerekiyormu, teşekkür ederim.

9 Mart 2023 17:54

Ameliyatı yapan doktorunuzla görüşün

10 Mart 2023 14:23
Doç. Dr. Ali Nejat Eğilmez
Doç. Dr. Ali Nejat Eğilmez Üroloji

Yazar toplam 6467 soru cevapladı.

Doktorun Cevapladığı Diğer Sorular
böbrek sancisi Doç. Dr. Ali Nejat Eğilmez
Testis Yanması Doç. Dr. Ali Nejat Eğilmez
böbrek agrisi Doç. Dr. Ali Nejat Eğilmez
Ereksiyon kaybı Doç. Dr. Ali Nejat Eğilmez
Peniste his kaybı -zedelenme Doç. Dr. Ali Nejat Eğilmez
Üroloji İle İlgili Diğer Uzmanlar
Facebook Twitter Instagram Youtube