Soru Sahibi
27 Ekim 2020 08:58

ena profil testi

Hocam selamlar, 38 yaşında kadınım. 14 yıldır HT takibindeyim ve ilaç kullanıyorum.alerjik biriyim ağaç, yeşil, toz, kedi, köpek, latex ve antibiyotik alerjim var. Eklem ağrılarım çok oluyor sağ el bileğimden de quervian ameliyatı oldum sonrasında ise 1.cmc eklem ağrısı nedeni ile baş parmak kökü kireçlenmesi ameliyatı oldum. son 7 aydır yağmur yağdığında öksürmeye başladım ve kürek kemiklerimde ağrı oluyor. son 1 aydır sabahları kalktığımda ayaklarımın üstüne zor basıyorum yürüdükçe 1-2 dk içinde açılıyor. her iki elimdeki ağrılar yaygınlaştı ve arttı. ayrıca 8 aydır belirli dönemlerde kalça ağrısı yaşıyorum. son 10 yıldır hemen hemen her tahlilimde CRP sınırın üstünde çıkmakta. DR um bazı testler yaptı. bunların conuçlarında crp 0,8 , sedim 23, Anti CCP ve ANA negatif, Anti SCL 70 pozitif, Anti histonlar zayıf pozitif çıktı. kalan 14 antikor testi negatifti. ANA negatif olmasına rağmen pozitif çıkan değerler çok önemli mi.

0
3 cevap
000 görüntülenme
Cevaplar (3)
Prof. Dr. İzzet Fresko
Prof. Dr. İzzet Fresko
Romatoloji , Dahiliye - İç Hastalıkları

Tek başına laboratuar testleri bize yol göstermez pek. Klinik bulgularla birlikte değerlendirmek gerekir. Öncelikle iltihaplı bir romatizmanızın olup olmadığında karar kılmak gerekir. 1-2 dakikalık sabah sertliği çok önemli değil. Zaman zaman kalça ağrısı yaşamak da tek başına anlam ifade etmez. anti scl 70 bazen skleroderma denen hastalıkta pozitif çıkar ama sklerodermaya dair bir yakınma en azından burada anlattıklarınızda yok.Bağ dokusu hastalıkları hakkında kapsamlı bir değerlendirme için mutlaka uzman bir romatologa gidin ki bütün bu sonuçları sizin için yorumlasın.

30 Ekim 2020 11:36
Soru Sahibi

Skleroderma için cilt bulgusu anlamında herhangi bir belirtim yok, böbrekler kontrol edildi tansiyonum da ondan değil. Sadece yağmurlu havada ve öncesinde başlayan öksürüklerim beni biraz tedirgin etti bir kaçgün hayatı zindan ediyor bana açıkcası. Alerjilerime yeni birşey mi eklendi diye düşündürmüştü beni. En son şubat ayında alerji için solunum testi ve geçtiğimiz yıl akciğer grafisi çektirmiştim onlarda normaldi. tavsiyenize uyup bir romatolog randevusu araştıracağım teşekkürler Hocam.

30 Ekim 2020 13:09
Prof. Dr. İzzet Fresko
Prof. Dr. İzzet Fresko
Romatoloji , Dahiliye - İç Hastalıkları

Geçmiş olsun

30 Ekim 2020 14:51
Soru Sahibi

Hocam selamlar benzer belirtiler annemde de olduğu için ona da bazı testler yaptırdık. romatolojiye gitmesi gerekecek pandemi süreci hastaneler herkesi olduğu gibi bizi de tedirgin ediyor. görüşleriniz nelerdir yardım ve yönlendirmelerinizi rica ederim. Yapılan testlere göre sonuçlar : - RF: 10 max referans 14, (normal) - Cyclic citrullinated peptide (CCP) : değer 86 max. referans 17. (yüksek) - ANA İFA : NEGATİF* * SİTOPLAZMİK RETİKÜLER BOYANMA SAPTANMIŞTIR. (AMA BENZERİ BOYANMA SAPTANMIŞTIR) - TSH 5,67 yüksek - CRP : 12,71 yüksek (max değer 5) - Kalsiyum : 10,3 yüksek (max. değer 10) - Ferritin : 223 yüksek (max. değer 150) - Kreatinin : 0,96 yüksek (max. değer 0,90) - İdrarda : Protein + 1, Lökosit +2 , Eritrosit +2, Yassı epitel 20 den büyük. - Demir, demir bağlamai,potasyum, sodyum albumin, protein, CK,LDH, Bilirubin,GGT, Alkalen fosfataz,kreatin, - Glukoz (AKŞ), B12 normal değer aralıklarında - Hemogram da tüm değerler normal referans aralığında

7 Aralık 2020 15:29
Prof. Dr. İzzet Fresko
Prof. Dr. İzzet Fresko
Romatoloji , Dahiliye - İç Hastalıkları

hastanın klinik bulgularını bilmeden tahlil yorumlamanın bir anlamı yok. Lütfen bir hekim muayene etsin kendisini. Sadece tahlil bakarak bir karar verilebilse idi hekimlere hiç gerek kalmazdı:)

11 Aralık 2020 16:03
Prof. Dr. İzzet Fresko
Prof. Dr. İzzet Fresko Romatoloji , Dahiliye - İç Hastalıkları

Yazar toplam 2595 soru cevapladı.

Doktorun Cevapladığı Diğer Sorular
Tükürük bezi biyopsisi Prof. Dr. İzzet Fresko
Tahlil sonuçları Prof. Dr. İzzet Fresko
Eritema nodozum Prof. Dr. İzzet Fresko
Fmf hastalığı Prof. Dr. İzzet Fresko
Ankilozan spondilit Prof. Dr. İzzet Fresko
Romatoloji İle İlgili Diğer Uzmanlar
Facebook Twitter Instagram Youtube