um
Soru Sahibi
26 Nisan 2017 11:03

çocuk dil gelişimi

hocam umarim en kisa sürede cevaplarsiniz.Oğlum 28 aylık ve akıcı konuşmamasi dışında gelişiminde hiç bir problem yok.Son bir aydır anne gel,baba git(gi)diyebiliyor.Çoğu zaman zorlaya zorlaya iki kelimeye geçti.60-70 kelimesi var ama işte yarım söyledikleriyle beraber.Her duyduğunu çıkarmaya çalışıyor kendi dili döndüğünce düzgün olmasada.Çok sosyal bir çocuk.Çok sevecen.Adını sorduğumuzda 'ali'' yerine ''ayii''desede söyleyebiliyor.Kaç yaşında olduğunu söyeleyebiliyor.iki yerine 'igi'' desede.Bir çok fiilleri söylüyor ama kendi dilinde.söylediklerimiz anlıyor ve uyguluyor çok karmaşık olmazsa.Yalnız sorunumuz çıkaramadığı bazı kelimelerin ilk hecesini söylüyor.mesela bilgisayar yerine ”bi yada ''bilgi ”diyor.”kalk” yerine ”gaag” düştü yerine ”dü” gibi..baba,anne,dede,mama,babaanne kelimeleri çok net ve düzgün.Diger az da olsa düzgün söylediği eşya isimleri de var yani hatırımda olmadğı için yazamıyorum.''baba ver,gel,git,otur,kalk,uçur''vs diyebiliyor ama ”ver” yerine ”vee” gel yerine ”geee” ya da ''git''yerine ''giii',''otur yerine ''oduuu''gibi.Kapat yerine ''ba''Muz yerine ''mu'' çıkıyor.Bunlarda da ses atma oluyor.Çoğu kelimelerin ilk hecesini söylemesi normal mi ne olur cevaplarsanız çok sevinecez. Yaşina göre konuşması çok mu geri?Telaşlanacak bir durum var mı?

0
2 cevap
000 görüntülenme
Cevaplar (2)

Merhabalar, Oğlunuzun dil gelişimi geriden gitse de bunun hızı artırılabilir. Öncelikle evde yapabileceklerinizden bahsedelim. Çocuğunuzu televizyondan uzak tutunuz. Televizyon dil gelişimini yavaşlatır. Eğer yakınlarınızda var ise, günde 2 saatlik bile olsa bir kreşe ya da oyun grubuna gönderebilirsiniz. Hiç birisi yok ise, sık sık yaşıtlarının olduğu, ortamlara girmesini sağlayınız. Evde sürekli onunla konuşup, ona kısa cevaplı sorular sorunuz. Söyleyemediği, çıkaramadığı kelimeleri yavaşça zaman zaman çalıştırınız. Birlikte tekrar ettiriniz. Çeşitli ortamlara girip, etkileşime girmesini sağlayınız. Birlikte küçük hikayeler okuyup, parmak oyunu ve tekerlemeler öğretebilirsiniz. Çok kısa olan çocuk şarkıları öğretebilirsiniz. Mutlu günler dilerim.

28 Nisan 2017 13:57
um
Soru Sahibi

Hocam inanin bizi çok mutlu ettiniz teşekkür ederiz ve size minnettariz...peki hocam yazdıklarım ışığında dil gelişimi gerçekten çok mu geri yoksa zaman içinde cikaramadigi sesler hızlanir ve normale döner mi?ya da biz mi çok telaslaniyoruz.erinmeden saydim ve yaklaşık 80 kelimesi var..lütfen bizi bunun için de bilgilendirirseniz çok mutlu olcaz..söyledillerinizi uygulayacaz tabiki....

28 Nisan 2017 14:05

Merhaba, Önerileri uygulamanız ölçüsünde zaman içerinde gelişimin hızı değişecektir. Şu an için yaşıtlarından ne kadar geri olduğuna çok takılmadan, biz ne kadar geliştirebiliriz konusunu düşünüp planlamalısınız. Oyun grubu imkanı var ise eğer ihmal etmeyiniz. Çok yararlanacaktır. Oğlunuza sevgiler.

28 Nisan 2017 14:13
Uzm. Pedagog Nilüfer Evgin
Uzm. Pedagog Nilüfer Evgin Pedagoji

Yazar toplam 835 soru cevapladı.

Doktorun Cevapladığı Diğer Sorular
Asosyal çocuk Uzm. Pedagog Nilüfer Evgin
Tuvalet eğitimi Uzm. Pedagog Nilüfer Evgin
Garip ilgi Uzm. Pedagog Nilüfer Evgin
Istenmeyen davranıs Uzm. Pedagog Nilüfer Evgin
7 yasındakı oglumda kaygı ve korku Uzm. Pedagog Nilüfer Evgin
Pedagoji İle İlgili Diğer Uzmanlar
Facebook Twitter Instagram Youtube