Yüz felci( periferik fasial paralizi)

Yüz felci( periferik fasial paralizi)

Yüz felci fizik tedavi ve rehabilitasyon ünitelerinde sık karşılaştığımız ve gecikmemiş vakalarda çok başarılı sonuçlar aldığımız klinik bir tablodur. Yüz üşümesi, tümör, orta kulak enfeksiyonları, yüz kemiklerindeki kırıklar ve hemoraj gibi birçok sebeple oluşabilir. Her yaşta görülebilmesine rağmen en sık 20-50 yaşlar arasında görülür. BELL’S FENOMENİ görülür.

BELL’S FENOMENİ: Periferik fasial paralizinin tipik belirtisidir. Hasta gözünü kapatmaya çalışırken göz etkilenen tarafa ve yukarıya kayar.

TESTLER:

MOTOR TESTLER: bütün mimik kaslarının istemli bir şekilde çalışıp çalışmadığına bakılır (ıslık çalma, gülme, kaş çatma…). Hareket ve dinlenme esnasındaki yüz simetrisine bakılır. Kas testi yapılır. Elektrodiagnostik testler uygulanır.

REFLEKSLER: Göz kırpma refleksi, konjuktival refleks … incelenir.

HASTALIĞIN PROGNOZU

Yüz felcinde genellikle;

*10-14 günde dejenerasyon reaksiyonu görülür.

*2-8 haftada iyileşme meydana gelebilir. Yaşlı grupta iyileşme 1-2 yılı bulabilir.

TEDAVİ:

Yüz ılık tutulur.

Daha fazla üşüme-rüzgar-toz engellenir.

Göz korunur.

INFRARUJ: Dolanımı artırıp iyileşmeyi hızlandırır. Dokuyu diğer tedavilere hazırlamak için kullanılır.

ELEKTRİK STİMULASYONU: Her gün ya da gün aşırı uygulanır. Amaç sinir iyileşinceye kadar kasta kontraksiyon sağlayıp kasın atrofi olmasını önlemektir.

MASAJ: Amaç kas tonusunu artırmak, dokuyu elektrik stimulasyonundan sonra rahatlatmak, dolanımı artırmak ve kasları egzersize hazırlamaktır.

EGZERSİZ: Kasın yeniden çalışması için şarttır. PNF teknikleri başarının artmasına yardımcı olur.

EV PROGRAMI: Tedavide çok önemli bir yere sahiptir. Hasta her gün ayna karşısında ev programı olarak verilecek mimik hareketlerini, abartılı harf sayma tekniklerini, mum üfleme ve balon şişirme gibi egzersizlerini yapmalıdır.

HASTALARIN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU TEDAVİYE ERKEN ALINDIKLARI TAKDİRDE TAM İYİLEŞME GÖSTERİR. PARSİYEL İYİLEŞME DURUMUNDA KONRTAKTÜRLER GELİŞEBİLİR. BAZEN AYNI TARAF YA DA KARŞI TARAFTA TEKRARLAMALAR OLABİLİR.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Fzt. Mesken Gümüşsoy

Etiketler
Yüz felcinde tedavi yaklaşımı
Fzt. Mesken Gümüşsoy
Fzt. Mesken Gümüşsoy
Ankara - Fizyoterapi
Facebook Twitter Instagram Youtube