Yirmi yaş diş ameliyatları

Her yirmilik dişin çekilmesi gerekir mi? Çenelerde yer bulmuş; doğru konumda, doğru açıyla sürebilmiş yirmi yaş dişleri hastalar tarafından da temizlenebiliyorsa ağızda bırakılabilir. Ancak çenede sürecek yer bulamayan, tam sürememiş veya yanağa doğru sürmüş yirmilik dişlerin genellikle çekilmesi gerekmektedir. Bu dişler uzun vadede çevre dokularda çürük ve enfeksiyonlara neden olabilmektedir. Hastaların temizliğini yapamadığı yirmilik dişleri de bu sınıfta ele alabiliriz. Yirmilik dişler köprü ayağı olarak kullanılabilir mi? Yirmilik dişlerin konumları ve pozisyonları nedeniyle köprü ayağı olarak kullanılması çok tercih edilen bir durum değildir. Aynı nedenlerle bu dişlerde dolgu veya kanal tedavisi gerektiren çürük veya enfeksiyon geliştiğinde öncelikli tedavi seçeneği diş çekimi olmaktadır. Ancak yirmilik dişlerin önünde bulunan azı dişlerinin eksikliği durumunda, diş eksikliklerinin implant tedavisiyle giderilemediği durumlarda yirmi yaş dişleri köprü ayağı olarak kullanılabilmektedir. Böyle durumlarda tedavinin olumlu ve olumsuz yönleri hastayla detaylı olarak konuşularak karara varılır.

Yirmi yaş diş ameliyatları

Yirmi yaş dişlerinin çekimini ne zaman öneriyoruz? 

Yirmi yaş dişlerinin yarattığı problemler çoğu zaman hasta tarafından geç fark edilir. Hastalar farkında olmadan yirmi yaş dişleri komşu dişle temas yüzeylerinde çürüklere, ağrılı apselere, nadiren de olsa gelişimsel kistlere, bu kistlere bağlı büyük kemik defektlerine, ilerleyen durumlarda sinir hasarlarına ve patolojik tümörlere kadar pek çok sıkıntılı duruma neden olabilmektedir. Bu komplikasyonlar meydana geldiğinde tedavi süreçleri daha zorlu bir hal almış olur.  

Yirmi yaş dişi ameliyatları Lotus Dental’de Uzm. Dr. Erdem KAYA tarafından lokal anestezi veya bilinçli sedasyon kontrolünde; ayrıca İzmir ve Aydın’da anlaşmamız olan tam teşekküllü hastanelerde genel anestezi altında yapılmaktadır. Doktorlarımız sizin için en doğru anestezi seçeneğini sizinle paylaşacaktır.  genel anestezi altında

Operasyon sonrası dikkat edilecekler;  

Ameliyat sonrası şişlik oluşması cerrahinin doğal bir sonucudur. Bu şişlik apse ile karıştırılmamalıdır. Çevre dokulardaki ödeme bağlı şişlik dört gün içinde inecektir. Operasyonun büyüklüğü, hasta faktörü gibi değişkenlere bağlı olarak şişlik uzayabilmektedir.

Soğuk uygulaması, yumuşak ve soğuk diyet şişliğin artmasını azaltacaktır. Operasyon sonrası detaylı tavsiyeler hekimlerimiz ve asistanlarımızca hastalarımıza aktarılmaktadır. Lütfen klinikten çıkmadan önce bu bilgileri içeren bilgi formlarını da banko görevlimizden istemeyi unutmayınız.  

Bu makale 18 Nisan 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Erdem Kaya

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı olan Uzm. Dr. Erdem Kaya Ankara doğumludur. Orta ve lise eğitimini Ankara’da tamamladıktan sonra 2004 yılında Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun olmuştur. 2004 yılında Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı'nda doktora eğitimine başlamıştır. “Dental İmplantların Konvansiyonel ve İmmediat Yüklemelerinde, İki Farklı Yüzey Özelliğinin Klinik ve Radyolojik Olarak İncelenmesi” tez konulu doktora eğitimini 2010 yılında başarıyla tamamlamıştır. 2011 yılından bu yana Kuşadası’nda kendi kliniğinde dental implant uygulamaları, çene kırıkları, gömük diş operasyonları, çene eklemi hastalıkları gibi oral ve maksillofasiyal cerrahi kapsamına giren pek çok tedaviyle hastalarına hizmet vermektedir. 2021 yılı itibariyle DentGroup Aydın Kliniği’nde de kurucu o ...

Etiketler
20lik diş
Uzm. Dr. Erdem Kaya
Uzm. Dr. Erdem Kaya
Aydın - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube