Yenidoğan döneminde dikişsiz sünnet

Yenidoğan döneminde dikişsiz sünnet

Sünnet doğru teknikle yapılırsa basit ve güvenilir bir işlemdir. Sünetçilerin yaptığı sünnetlerde komplikasyon oranı %93 lerde iken hekimlerce yapılan sünnetlerde bu oran % 3 lerdedir.
 Bebeğin doğumunu takip eden 24-48 saat içinde yapılan sünnete yenidoğan sünneti denir ve hastanemizde istenirse dikişsiz olarak yapılabilmektedir. Çocuğun henüz çevresinin farkında olmadan işlemin yapılması mümkündür ilerleyen zamanlarda lokal anestezi yapılmasına rağmen bebeğin ayaklarını tutmaya tepki olarak huzursuz olduğu görülebilmektedir. Bu nedenle sünnet işlemi için doğumdan itibaren 15 gününü geçirmemekte yarar vardır.

Yenidoğan sünnetinin avantajları nelerdir?
Yenidoğan sünnetinin anestezi gerektirmez.
Yenidoğanlarda uygulanan sünnet tekniği dikişsiz bir yöntemdir. Bebekteki yara iyileşmesi oldukça hızlıdır. Sünnet dikişsiz, yara iyileşmesi de hızlı olunca ortaya çok daha güzel estetik sonuçlar ortaya çıkar.
Sünnet sonrası kanama riski oldukça azdır. Sünnet derisinin damarsal yapısı yeni gelişmekte olduğundan, sünnet işlemi sırasında kanama kontrolü kolay, işlem sonrası kanama riski oldukça az olur.
Yenidoğan sünnetinden sonra özel bir pansumana bile gerek duyulmaz. Göbek düşmeden iyileşme gerçekleşir.
Yeni doğan sünneti yapılan çocuklarda idrar yolu enfeksiyonları oldukça az görülür.
Sünnetten iki gün sonra bebek normal şekilde banyo yapmaya başlayabilir.
Yenidoğan sünnetinin bebekte travmaya yol açmaz, hatırlanması mümkün değildir.
Sadece annesini emerek sakinleşebilmektedir.
Çocuk büyüdükçe genel anestezi alma gereği, ameliyat şeklinin değişmesi, iyileşme sürecinin uzaması travmayı ağırlaştırabilir.


Hangi Durumlarda Yeni Doğan Sünneti Uygulanmaz?

• Bebek prematür veya hasta ise, ailede hemofili hastalığı öyküsü var ise, hipospadias gibi doğuştan penis anomalisi var ise yenidoğan sünneti uygulanamaz.

 

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Mehmet Atilla Tekin

Etiketler
Yenidoğan sünneti yapılmalı mıdır
Op. Dr. Mehmet Atilla Tekin
Op. Dr. Mehmet Atilla Tekin
Kocaeli - Çocuk Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube