Yeni nesil tedavi - [pnı] (psiko-nöro-immünoloji)

Yeni nesil tedavi - [pnı] (psiko-nöro-immünoloji)

         Psikonöroimmunoloji (PNI); İnsan psikolojisi, bağışıklık sistemi , sinir sitemi ve hormon sistemi arasındaki bağlantıları araştıran bir bilim dalıdır.Hastanın zihinsel,fizyolojik ve psikolojik durumunun, hastalanma yönünü ve iyileşme kabiliyetini etkilediğini söyler. 

         Psikonöroimmünoloji sözcüğü, New York Rochester’daki Rochester Üniversitesi Tıp Merkezi’nin psikiyatri bölümünde bir araştırmacı olan Robert Ader tarafından türetilmiştir. Ader yaptığı araştırmalarda stres ve anksiyete gibi durumların ve çevresel faktörlerin bağışıklık sistemini etkilediğini göstermiştir. Sonrasında bağışıklık sistemi ile diğer zihinsel ve ruhsal süreçler arasındaki etkileşimleri keşfeden yüzlerce araştırma gerçekleştirilmiştir.

         Klinik PNI kullandığı özel tekniklerle kişinin bedenin işleyişini öğrenmesini sağlar, başgösteren  semptomlara hangi faktörlerin yol açtığını anlamaya başlamanızı sağlar. Yaşam hikayenizdeki bağlantıları anlama sayesinde , sorunun sadece semptomlar olmadığını , asıl nedenlerininde ele alınması gerektiğini düşündürür. Kazanılan farkındalık iyileşme sürecinin başlamasını sağlar.Fiziksel veya psiko-emosyonel stresler, stres aksını (HPA) aktive eder, bu da bağışıklık sistemini aktive eder ve bu işlemin bir parçası olarak, vücutta enflamasyon  başlar. Bağışıklık sistemi; bizi hayatta tutan savunma mekanizmamızdır. Yaşamsal önemi olan organların dışında diğer tüm organlarda ise geçici olarak kapatır. Örneğin streste sindirim sistemine ihtiyacımız yoktur ve sindirim sistemine giden kan ve enerji miktarı çok azalır.Bu stres sistemi akut(kısa süreli) durumlarda  koruyucudur. Fakat uzun süren stres, kronik düşük yoğunluklu inflamasyon ve beynin hayatta kalabilmesi için tüm enerjiyi tasarruf etmesiyle sonuçlanır. Bunların sonucunda iştah kaybı, enerji yetersizliği, hafıza değişiklikleri, uyku bozuklukları, sindirim sorunları ve gıda intoleransı, kabızlık, fertilite problemleri, ağrılı / ağır dönemler, dolaşım problemleri, yüksek tansiyon, anksiyete ve depresyon, kas krampları, halsizlik, ağrı, kilo artışı ve egzersizden kaçınma gibi semptomlar ortaya çıkar. Klinik PNI ile nedeni tespit edildikten sonra, enerjinin az kullanıldığı organlara enerji dağılımını artırmak ve sempatik sinir sisteminin aşırı çalışmasını azaltmak için pek çok tedavi yaklaşımlarında bulunabiliriz.

PNİ bir çeşit kişiye özel araştırma metodudur. Normalde insan vücudu her durumun altından kalkabilecek kadar güçlüdür, eğer kişide bir hastalık oluştuysa altında daha önceden yaşanmış ve iyileşmemiş bir travma olma ihtimali çok yüksektir. PNİ de bu travma, bu travmanın neden iyileşmediği ve iyileşmeyen bu travmanın sebep olduğu fizyolojik durumlar tespit edilir.

Tıpta hastalık bir fotoğraf gibidir. Örneğin bir kişide diabet varsa tıpta diabetin varlığıyla ilgilenilir. PNİ ise hastalığa bir film gibi bakar hastalık PNİ'de filmin son sahnesidir. Yani örneğin kişide diabet varsa bu kişi diabet olana kadar neler yaşadı, ilk önce ne oldu sonrasında hangi hastalıkları geçirdi de diabet gelişti ona bakar. Yani hastalığın sebebi ve gelişme yollarıyla ilgilenir.

Tedavide ise hastalığın sebebini ve gelişim yollarını birlikte çözer. Semptomatik (semptomlara yönelik) tedavi değil sebebe yönelik tedavi yapar.

PNI'nin kullanılabileceği durumlar;

- Depresyon

- Kilo kontrolü

- İnsülin Direnci

- Diabet

- Polikistik Over Sendromu

- Ankilozan Spondilit

- Romatoid Artrit

- Sistemik Lupus Eritamatus

- Astım

- Alerji

- Otizm

- Gastrit

- Multiple Skleroz

- Sedef

- Ülseratif Kolit

- Chron Hastalığı

- Kronik Yorgunluk Sendromu

- Dermatid

- Psoriasiz

- Migren

- Ürtiker

- Egzama

- Fibromyalji

- İrritabl bağırsak hastalığı

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Fzt. Aynur Baş

Fizyoterapist Aynur Baş Taylan, 1982 yılında Sinop'ta dünyaya geldi. Aslen Rize'li olan Fzt. Baş Taylan, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon lisans eğitimini Pamukkale Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi'nde 2004 yılında tamamladı ve o tarihten itibaren çeşitli kurumlarda çalışarak mesleğini sürdürdü. Fzt. Baş Taylan, özellikle Kuru İğneleme, Kanıta Dayalı Akupunktur Uygulamaları, Manipülasyon ve mobilizasyon, Kinezyolojik Bantalama eğitimleri üzerine yoğunlaşarak sertifikalar aldı. Ayrıca Osteopati ve PNI alanlarındaki eğitimlerine de halen devam etmektedir. Fzt. Baş Taylan severek sürdürdüğü mesleğinde en büyük mutluluğunun insanların şifa bulmasına yardımcı olmak olduğunu belirtmektedir ve bir Fizyoterapist olarak, doğal tedavi yöntemlerinin yanı sıra hastalıkları önleyici yaklaşımların öneminin farkındadır. Kendisi ayrıca hizmet ver ...

Etiketler
Sırt bölgesi
Fzt. Aynur Baş
Fzt. Aynur Baş
İstanbul - Fizyoterapi
Facebook Twitter Instagram Youtube