Yeni doğan sünneti

Yeni doğan sünneti

• Yeni doğan sünneti doğar doğmaz mı yapılmalı yoksa ilk bir hafta beklenmeli mi, neden?

Bebekte muhtemel gelişebilecek sarılık, kan pıhtılaşma faktörlerinin fonksiyonlarının gelişmesi ve kalbe ait problemlerin olmadığının net olarak ortaya konduğu, aynı zamanda çocuk doktoru tarafından yapılan genel muayene günü olan 7. gün yapılması olası komplikasyonları en aza indirecektir. Aynı zamanda bu dönemde anne sütü artmış olacak, bebek daha iyi emmeye başlayacağından cerrahi işlem sonrası bebeğin iyileşmesi de daha hızlı olacaktır.

• Yeni doğan sünnetinin yararları nelerdir?

Doğumun ilk yılı içinde idrar yolu enfeksiyonlarının sünnetsiz erkek çocuklarda sünnetlilere oranla 7-10 kat daha fazla olduğu bilinmektedir. Genel anesteziye ihtiyaç duyulmaz, lokal anestezi ile işlem yapılabilir. Kanama denetimi daha kolay olmaktadır. Yara yeri iyileşmesi bebeklerde daha hızlıdır.

• İşlem nasıl yapılır? Sonrasında bebeği nasıl etkiler?

Penis etrafına lokal anestezik etkisi olan krem uygulanmasından 1 saat sonra, penis kökü ve çevresine lokal anestezi enjeksiyonu uygulanır ve sünnet işlemi klasik cerrahi yöntemle yapılabileceği gibi, sünnet işlemi için üretilmiş çeşitli tıbbi aletler yardımıyla da yapılabilir. Cerrahi işlemin süresi 10-15 dakikadır. Sünnet güvenli bir işlem olmasına rağmen, kanama, enfeksiyon, eksik veya fazla deri kalması ve yara yerinin kötü iyileşmesi gibi durumlarla karşılaşılabilir. Uzman kişilerce yapılması durumunda bu riskler oldukça nadirdir.

• Nelere dikkat etmeli?

İşlem sonrası lokal anestezinin etkisi yaklaşık 4-6 saat sürmektedir, önerilen ağrı kesiciler ile sonrasında oluşacak ağrı kolayca kontrol altına alınabilir. Yara yeri özel pansumanlar ile kapatılır, birkaç gün içinde pansuman çıkarıldıktan sonra yara yerinin beze yapışmasını önlemek ve iyileşmeyi hızlandırmak için önerilen yağlı kremler kullanılabilir. Penis ucunda gelişen kızarıklık birkaç gün içinde yerini sarı renkli bir kabuğa bırakacaktır, bu normal iyileşmenin bir belirtisidir. İyileşme sürecinde sünnet derisi ile penis başı arasında istenmeyen yapışıklıklar olabilir, basit bir masajla bu durumun önüne geçilebilir. İlerleyen dönemde işeme deliğinde darlık gelişebilir, işeme akımının ara ara gözlemlenmesi gereklidir.

• Erken doğan bebeklerde de sünnet yapılabilir mi? Erken doğan bebeklerin yenidoğan yoğum bakımda takip ve tedavisi sonuçlandırılıp taburcu edildikten sonra, çocuk doktorlarının onay vermesi halinde sünnet işlemi yapılabilir.

• Hangi durumlarda, neden beklenmeli? Penisin doğumsal anomalilerinde düzeltici operasyon için bebeğin büyümesi, hayati tehlike içeren hastalıklarda bebeğin sağlığına tam olarak kavuşması, ailede kanama bozukluğu varsa bebekte de bu bozukluk olup olmadı net olarak ortaya konması beklenmelidir.

• Hangi durumlarda acil müdahale sebepli yeni doğan sünneti yapılmalıdır?

Normal işemeyi engelleyecek kadar ciddi fimozis (sünnet derisi darlığı) dışında acil sünnet işlemi için bir neden yoktur.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ahmet Güven

Pof. Dr. Ahmet Güven, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Gülhane Askeri Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. Dr Güven 1995–1999 yılları arasında GATA Çocuk Cerrahisi kliniğinde ihtisasını tamamlamıştır ve Mayıs 2000 tarihinde 600 Yt. Hv. Hastanesi Etimegut/ANKARA’da Çocuk Cerrahisi Uzmanı olarak göreve başladı. Ekim 2005 tarihinden itibaren 1 yıl süreyle Çocuk ürolojisi alanında bilgi ve deneyimlerini arttırmak üzere Amerika Birleşik Devletleri’nde New York eyaleti Albany şehrinde Albany Medical College Çocuk Ürolojisi Bölümünde Prof. Dr. Barry A. Kogan ile birlikte çalışarak operasyonlara ve klinik çalışmalarına katıldı. Ayrıca aynı bölgedeki Albany Eczacılık Fakültesi Araştırma Laboratuvarında Prof. Dr. Robert Levine ile birlikte ürolojik konular üzerinde deneysel çalışm ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Prof. Dr. Ahmet Güven
Prof. Dr. Ahmet Güven
İstanbul - Çocuk Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube