Yaşlanma karşıtı önlemler 30 lu yaşlarda başlamalı

Yaşlanma karşıtı önlemler 30 lu yaşlarda başlamalı

YAŞ OTUZBEŞ! YOLUN YARISI EDER.
YAŞLANMA KARŞITI ÖNLEMLER 30 LU YAŞLARDA BAŞLAMALI
Yaşlanmaya bakışımız, yaşama bakışımızdır aslında. Yaşlanmak deneyim demek, hayata karşı geliştirdiğimiz bambaşka bir bakış açısı ve olgunlaşmak demek. Oysa başa sarıp baktığımızda, küçükken büyümek için çırpınır, yetişkin olma çabalarına gireriz. Ama 30 lu yaşlardan sonra durum tersine döner. Zamanın akışına karşı koyma çabamız başlar. Bu çaba ruhen değil, bedenen bir çabadır aslında. Olgunlaşma ve bilinçlenme sürecimizin doruklarındayken, görünüşümüzün de en iyi şekilde olmasını isteriz. Bu amaçla tüketim dünyasının bir malzemesi olma yolunda harcanmaktansa, bilinçli yollardan önlem alma yoluna gitmemiz gerekir.

Bilindiği gibi derimiz, vücudun en büyük organı ve dış etkenlere maruz kalan ilk bariyer olmaktadır. Bu nedenle yıpranma belirtileri ilk defa cildimizde görülmektedir. 30 lu yaşlara kadar devam eden yapılanma ve yenilenme süreci, bu dönemden itibaren 40 yaşlarına dek plato çizer, ve yapım ile yıkım eşit bir hale gelir. Daha sonra ne olur; tabi ki yıkım süreci ağır basar ve cildimiz yıpranmaya, yaşlılık belirtilerini göstermeye başlar.

O halde nedir bu yaşlık belirtileri? Gülümsemekten elbette vazgeçmeyeceğiz, ama ilk işaretler burada başlıyor. Göz çevresinde, dudak kenarlarında başlayan ince çizgilenmeler, zamanla yerini derin kırışıklıklara bırakmak üzere hazırlanıyorlar. Cildimiz nemini kaybetmeye başlıyor, kuruluk ve sarkmalar boy gösteriyor. Hele bir de güneşlenmeyi seviyorsak, cilt lekeleri kaçınılmaz bir hal alıyor.

İşin aslı, karakteristik özelliklerimiz kaybetmeden alacağımız önlemler doğrultusunda, güzel yaş almaya ne dersiniz! Öncelik cilt temizliği ile başlamaktadır. Bunu için basitçe evde uygulayacağımız cilt temizleyicileri başlangıç için yeterli gelmektedir. Ötesinde aylık yaptırabileceğiniz profesyonel cilt bakımları katkıda bulunur ve cildinizin koruma bariyerini güçlendirir. Günümüzde cilt bakımları vitaminler ve antioksidan ürünler ile zenginleştirilmiş olup, temizliğin ötesinde yapım ve onarım işlemlerini tetikler ve katkıda bulunur. Önemli olan, cildinizin neye ihtiyacı olduğunu saptamak, eksik olanı yerine koyabilmektir. Her birey gibi, siz de farklısınız ve farklı ihtiyaçlarımız var.

Cildin ilk etapta kaybettiği, nemi, kollajen ve elastin lifleridir. Kollajen ve elastin birer proteindir ve kendi vücudumuzdaki enzimler nedeni ile, yenilerini yerine koymak adına yıkılırlar. Oysaki 30 lu yaşlardan sonra yapım süreci azalmaya başladığından, yıkılan kadar lifler yerine konulamaz ve zaman içinde miktarları azalmaya başlar. Bu anlamda, bu sürecin yönetiminde mezolifting adını verdiğimiz uygulamalar devreye girerler. Mezolifting, cilde kaybettiğini veren, tamamlayan bir çeşit mezoterapi uygulamasıdır. Cilde enjekte edilen vitamin, aminoasit, eser elementler ve hyaluronik asit içeriğinden oluşan preparatlar kullanılır. Antioksidan içeriğiyle yüz,boyun, dekolte bölgesi ve ellerde, cildi canlandırır ve yapılandırır. Benzer şekilde, PRP (platellet rich plasma) uygulamasında kendi kanımızdan elde edilen kök hücrelerin saflaştırılmasıyla bu yapılandırma süreci güçlendirilebilmektedir.
Cildimiz gençleştirmede, teknolojinin bize sunduğu en yenilikçi imkan ise, Fraksiyonel lazerlerdir. Fraksiyonel lazer cilt yenilemede ve sıkılaştırmada ameliyatsız yöntemlere alternatif olmakta ilk sırada yer almaktadır. Fraksiyonel lazerler ile ciltte yenilenme sağlanırken, cilaltı dokulara ulaşan kolonlar sayesinde kollajen ve elastin lifleri anında %30 sıkılaşmakta; 6 ay süren yeniden yapılanma sürecine girmektedirler.

Diğer bir taraftan yaşamın akışı içinde, güler, ağlar, kızar, şaşırır ve daha pek çok duygusal değişim geçiririz. Geride bıraktıkları mimik çizgileri olarak adlandırılır. Bu çizgilerin yerleşmesine müsaade etmeden, giderebildiğimiz en popüler uygulama botokstur. Botoks denilince, maske gibi ifadesiz yüzler aklımıza geldiğinden çoğunlukla uzak duruyor ve kaçınıyoruz. Oysa gördükleriniz sadece kötü örnekler. İyi bir uygulama sonucunda botoks yapıldığı anlaşılmamakla birlikte, sadece sizdeki canlılık ve dinamik bakışlar dikkati çekiyor. Bugün Amerika da en sık yapılan kozmetik uygulamaların arasında 1. Sırayı botoks almaktadır. Güvenilirliğini FDA onayı ile kanıtlamış olan bu uygulama, bilinçli ellerde sadece hedef çizgilere yönelik bir önlem olarak sunulmaktadır.

Sırada daha derin çizgiler, sığ bir oluğa dönüşmüş kırışıklıklar var. Bu probleme çözüm önerimiz, saf dolgu maddeleri veya kendi yağınızla yapılan dolgu işlemleridir. Denemeye saf dolgu maddelerini kullanmakla başlayabilir; memnuniyet derecesine göre kendi yağınızla kalıcı sonuçlar elde edebilmekteyiz.

Unutulmamalıdır ki, bu bir süreç ve emek ürünüdür. Doğal güzelliğimizi korumak, yılların izleri azaltmak için, giderek artan bakım takviyelerinden faydalanmak çok uzak ve zor değil. En başta alacağımız önlemler ile sonraki zamanlarda yapılacak onarım süreçlerini kolaylaştırmak ve azaltmak mümkün hale gelmiştir. 
 


 

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Berfu Babucçu

Etiketler
Yaşlık belirtileri nelerdir
Op. Dr. Berfu Babucçu
Op. Dr. Berfu Babucçu
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube