Yapıp yediğiniz mayalı ekmekler bu ağrıyı tetikleyebilir!

Yapıp yediğiniz mayalı ekmekler bu ağrıyı tetikleyebilir!

Erkeklere oranla kadınlarda 3 kat daha fazla görülen migren rahatsızlığı hakkında neleri doğru, neleri yanlış biliyoruz? Dr. Berkan Kaplan, en sık 20'li ve 30'lu yaşlarda ortaya çıkan migrene ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Migren kadınlarda daha fazla görülüyor 
Kaplan, "Ülkemizde 18 ila 65 yaş arasındaki katılımcılarla yapılan Türkiye Baş Ağrısı ve Migren Epidemiyolojisi Çalışması verilerine göre kadınlarda migren sıklığı yüzde 24.6 iken erkeklerde yüzde 8.5 olarak saptanmıştır" dedi.

Kişilerin migren ile oluşan ağrı nedeniyle çoğu zaman gündelik aktivitelerini yapmakta güçlük çekebileceklerini aktaran Dr. Kaplan, "En sık migren atağını ortaya çıkardığı bilinen nedenler arasında uyku bozuklukları (uykusuzluk veya aşırı uyku), stres, açlık, keskin kokulu parfüm veya kimyasallar var.

Buna ek olarak parlak ışık, yüksek ses, kadınlarda adet dönemi, hava değişimleri ve aşırı rüzgârlı havalar, bazı ilaçlar (kalp hastalarının kullandığı dilaltı ilaçlar gibi) sigara, alkol, mayalı yiyecek ve içecekler, basınç değişimleri, çay, kahve ve kola gibi içecekler dahil çikolata bile atak oluşturabilir" uyarısında bulundu.

Migren tedavisinde ilaç ve ilaç dışı tedaviler kullanılabiliyor.

Uzm.Dr. Kaplan ilaç dışı tedaviler için şu önerilerde bulundu:

"İlaç dışı tedavinin en önemli basamağı, kişinin uyku ve beslenme gibi yaşam şeklini düzenlemesidir.

Egzersiz de migren ataklarının önlenmesinde oldukça faydalıdır.

Daha önceden bahsi geçen migren ataklarını tetikleyen faktörlerden kişinin kendisini koruması da büyük önem taşıyor.

Ve tabii ki stresten olabildiğince uzak durulması ve buna yönelik gevşeme egzersizleri, yoga veya meditasyon yapmak destek sağlayacaktır.

Bu makale 20 Eylül 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi Berkan Kaplan

Dr. Öğr. Üyesi Berkan Kaplan, Sivas'ta doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerini tamamladıktan sonra, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı Tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak "Tıp Doktoru" unvanı almıştır. Uzmanlığını ise yine Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı'nda tamamlamıştır.

Turhal Devlet Hastanesi, Hacettepe Üniversitesi, Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi gibi birçok hastanede deneyim sahibi olmuştur.
İyi derecede İngilizce dil bilgisine sahip olan Dr. Öğr. Üyesi Berkan Kaplan, birçok ulusal yayını, toplantılarda sunulan bildirisi, ödül ve başarıları bulunmaktadır.

Mesleki çalışmalarına İstanbul Üsküdar'da bulunan Çamlıca Medipol Üniversitesi Hastanesi'nde devam etmektedir.

 

Etiketler
Kronik baş ağrısı
Dr. Öğr. Üyesi Berkan Kaplan
Dr. Öğr. Üyesi Berkan Kaplan
İstanbul - Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları)
Facebook Twitter Instagram Youtube