Vasküler demans nedir? belirtileri nelerdir?

Vasküler demans nedir? belirtileri nelerdir?

Beyindeki büyük ya da küçük damarların kan akımındaki azalma ya da tıkanıklıklar sonucu ortaya çıkan genelde ani başlayan bilişsel bozulma, basamaksı kötüleşme ve bazen bölgesel nörolojik bulgular ile giden bir demans türüdür.

Vasküler Demansın Belirtileri Nelerdir?

Klinik belirtileri lezyonun/lezyonların beyindeki yerleşimine (kortikal veya subkortikal) göre değişmektedir. Bellek bozukluğu, ön beyin (frontal) yürü­tücü işlevlerde bozukluk, bilinç bulanıklığı ve bilinçlilik düzeyinde oynamalar görülebilir. Davranışsal olarak depresyon, kişilik değişiklikleri ve duygudurumunda bozulmalar sık görülür. Fokal motor bulgular, yürüyüş bozukluğu, idrar tutamama, ilgisizlik (apati) ve psiko­motor yavaşlama sıktır.

Bazen beyindamar hastalığı ile giden Mikst Alzheimer Tipi demans da görülebilir. Bu özellikle daha yaşlı hastalarda beyin damar hastalığına bağlı lezyonlar ile Alzheimer demans'ni eşzamanlı olarak bulunduğu pek çok nöropatolojik çalışmada gösterilmiştir. Bu birlikteliğe mikst demans adı verilmiştir.

Vasküler Demans Tanısı Nasıl Konur?

Tanı koyma aşamasında yapılacak olan Bilgisayarlı Tomografi ya da MR’da bilişsel veya işlevsel kayıplar ile korelasyon göstermese de lezyonların varlığının doğrulanması gerekmektedir. Lezyon­lar büyük ya da küçük damarların etkilenmesine bağlı olarak değişen düzeyde beyin iskemisi olabilir.

Vasküler Demans Kimlerde Görülür?

Vasküler demansın görülme sıklığı yaşa bağımlıdır ve her beş yılda bir ikiye katla­nır. Erkeklerde belirgin olarak daha sıktır. Ayrıca bu demansın sıklığı ulustan ulusa farklılık gösterir. 70-79 yaş arası kadınlarda % 2,2'den, 80 yaş üstü erkeklerde % 16'ya dek uzanan bir görülme sıklığı ile seyreder.

Vasküler Demanstan Korunma ve Tedavisi Nasıl Olur?

A) Birincil korunma

Birincil korunma hastalığın nedenini ve risk faktörlerini elimine etmektir. VD'de hedef, inme gerçekleşmeden önce beyindamar hastalığı risk faktörlerinden kurtulmaktır. Tedavi edil­mesi gereken risk faktörleri şunlardır:

Hipertansiyon

Lipid anormallikleri (Kolesterol ve TG yükseklikleri)

Atrial fibrilasyon

Miyokard enfarktüsü

Koroner kalp hastalığı

Diyabet,

Ateroskleroz,

Sigara içimi

Hiperhomosisteinemi

B) İkincil korunma

İkincil korumada ise hedef inme ile başa çıkmak ve inme­yi önlemektir. Bunun için de:

Akut inmenin erken tanısı ve uygun tedavisi

İnmelerin yinelemesinin önlenmesi

VD sürecinde de­vam eden beyin değişikliklerinin hızının risk faktörleri ile ba­şa çıkılarak yavaşlatılması.

VD tedavisinde potansiyel hedefler şunlardır

İşlevsel, bilişsel ve davranışsal ana belirtilerde sempto­matik iyileşme.

İlerlemenin yavaşlaması.

Nöropsikiyatrik belirtilerin (depresyon, anksiyete, aji­tasyon vb. gibi.) iyileşmesi.

Vasküler Demans hastaları hem nöroloji hem de psikiyatri uzmanları tarafından takip ve tedavi edilmelidir. Bu hastalara verilecek tedaviler ile bilişsel işlevlerde, davranışlar­da ve bakım veren stresinde iyileşme sağlanabilir. Ayrıca inmelerin tekrar etme riskini azaltacak ilaçlar ile hastalığın ilerlemesinin de önüne geçilmesi sağlanabilir.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Mustafa Canbazoğlu

Uzm. Dr. Mustafa CANBAZOĞLU, 1976 yılında Bulgaristan - Kırcaali’de doğmuştur. İlk ve orta öğrenimimi Kırcaali - Koşukavak’ta tamamlamış ve 1990 yılında Türkiye’ye göç ederek Bursa’ya yerleşmiştir. 1993 yılında Bursa Çınar Lisesi’nden mezun olmasını takiben Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tıp eğitimine başlamıştır. 1995 yılında ise Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne yatay geçiş yapmış olan Uzm. Dr. Mustafa CANBAZOĞLU, 1999 yılında tıp eğitimini burada tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 2000-2005 yılları arasında yaklaşık 6 yıl Bursa-İznik bölgesinde pratisyen hekim olarak görev yapmıştır. İhtisasına ise 2005 yılında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı’nda başlamıştır. 2011 yılında ihtisas eğitimini tamamlamış ve Psikiyatri Uzmanı olmuştur. Uzm. Dr. Mustafa CANBAZOĞLU, mecburi hizmet yükümlülü ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
twitter
Etiketler
Vasküler demanstan korunma ve tedavisi nasıl olur?
Uzm. Dr. Mustafa Canbazoğlu
Uzm. Dr. Mustafa Canbazoğlu
Bursa - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube