Varisin kıyafetlerle ilgisi var mı?

Varisin kıyafetlerle ilgisi var mı?

Varisin en önemli nedeninin genetik faktörler olduğuna inanılmaktadır. Ancak başta genetik dışında örneğin meslek, şişmanlık, hareketsiz yaşam tarzı ve hormon kullanımı gibi  başka çevresel faktörlerin  eklenmesi varisi oluşumuna katkı sağlamaktadır. Kıyafetler suçlanabilen diğer nedenler arasındadır. Halen varisiniz varsa veya varis gelişme riski yüksekse, sıkı kıyafetlerden ve yüksek topuklu ayakkabılardan kaçınmak en iyisidir. Kaçınılması gereken diğer giyim eşyaları şunlardır: sıkı elastik bantlara sahip kuşaklar, korseler, jartiyer ve çoraplar - bu giysiler vücudunuzdaki dolaşımı kısıtlayabilir ve bu da damar bozukluğunun başlangıcına neden olabilir.

İşte damarlarınızı sağlıklı tutmak için giymek veya giymekten kaçınmak konusunda daha fazla ayrıntı:

Şunları Giymekten Kaçının:

Skinny  Jeans - Bu dar pantolonlar vücudun tüm alt yarısında dolaşımı azaltabilir. Ayrıca, şu anda varis yada venöz yetmezlik gibi bir damar rahatsızlığınız varsa, bu kıyafetleri giymek çok rahatsız edici olabilir.

Korse - Bu kategorideki öğeler şunlardır: Korseler, kuşaklar ve jartiyerler. Bunlar çok sıkıdır ve vücudunuzdaki cildi sıkıştırıp dolaşımınızı azaltabilir.

Yüksek topuklu ayakkabılar - Topuklu bir ayakkabıda, topuk baldır kasınızın sabit bir kasılma durumunda kalması için yükseltilir. Bu durumda baldır kası kalbe kan geri pompalamakta daha az verimli hale gelir. Daha az dolaşımda topuklu giymek varislerin gelişmesine yol açabilir.

Sıkı kemerler ve çoraplardan da kaçınılmalıdır.

Şunları giyinin:

Gevşek / bol giysiler - Bu tür giysiler vücuda sıkıştırmak yerine, vücuda asılır, böylece dolaşıma tehlikesi olmaz. Taytlar ve tozluklar (vücuda daha sıkı bir şekilde oturmasına rağmen) hala giymek için kabul edilebilir çünkü elastik malzemeden yapılırlar.

Yumuşak tabanlı ayakkabılar - Topuğunuz düz bir pozisyondayken baldır kası, kanı bacağınıza doğru şekilde geri pompalayabilir.

Varis çorapları - Bu çoraplar, bacaklardaki damarlara yardımcı olan ve gerilmelerini ve daralmalarını önleyen destek sağlar; sağlıklı dolaşımın desteklenmesine yardımcı olurlar. Bu çoraplar tıbbi bir işlemden sonra iyileşmeden sonra ve damar hastalıklarında önleyici bakım olarak kullanılabilir. Ofis işlerinde çalışanların büyük bir yüzdesi ile gün boyunca yeterince egzersiz yapmamaktadır. Uzun süre sandalyede oturarak, bacaklardaki damarlar tüm gün yüksek basınç altında kalır ve kanın kalbe geri pompalanması zorlaşır. Varis çorapları kan akışına yardımcı olabilir, şişmeyi ve krampları azaltır. Bu günlerde, sıkıştırma çorapları farklı renklerde, malzemelerde ve stillerde üretilmektedir ve böylece onları pantolonların altına veya elbise ve eteğe giyebilir ve hala şık olabilirsiniz.

Bu makale 16 Temmuz 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Cüneyt Köksoy

Prof. Dr. Cüneyt KÖKSOY, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini 1987 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1993 yılında ise Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda uzmanlık eğitimini almış ve Genel Cerrahi uzmanı olmuştur. 1998-2000 yılları arasında The Methodist Hospital, Baylor College of Medicine, Houston, Teksas'ta klinik “fellow” olarak Prof. Dr. Joseph S. Coselli'nin yanında aorta ve damar cerrahisi eğitimi almış olan Prof. Dr. Cüneyt KÖKSOY, 2004 yılında Avrupa Damar Cerrahisi Board (EBSQ-VASC) sınavını başarı ile geçmiştir. 2008 yılında Cleveland Clinic Damar Cerrahisi Departmanında Klinik Fellow olarak Endovasküler Cerrahi eğitimini başarıyla tamamlamıştır. Yine 2008 yılında Amerikan Damar Cerrahisi Derneği'nin (SVS) uluslararası ödülünü kazanarak ABD'de birçok me ...

Etiketler
Varis oluşumu
Prof. Dr. Cüneyt Köksoy
Prof. Dr. Cüneyt Köksoy
İstanbul - Kalp Damar Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube