Varis olmaması için neler yapmalıyız ?

Varis olmaması için neler yapmalıyız ?

Varis oluşumu ve ilerlemesi bazı uygulamalarla azaltılabilir ya da engellenebilir. Bu uygulamalar ayrıca varisli hastaların tedavi sonrası tekrar oluşumunu engellemek içinde geçerlidir.

Bunlar yürüyüş, koşu, bisiklet, yüzme gibi düzenli egzersiz, uzun süre ayakta sabit durmaktan ya da oturmaktan kaçınmak, ayakta iken ağırlığın bacaktan bacağa aktarılması ve ara sıra parmak uçlarında kalkıp inmek, kısa süreli yürüyüşler yapmak, uzun süre ayakta durduktan sonra dizler hafif bükük şekilde bacakların yukarı kaldırılarak yatmak, yatağın ayak ucunu örneğin ayaklarının altına tahta blok koyarak yükseltmek, otururken örneğin küçük bir taburenin üzerine konularak bacakların kaldırılması, uzun sure oturulması gereken durumlarda ara sıra kısa yürüyüşler yapmak, evde örneğin kanepeye uzanarak dinlenme alışkanlığı kazanmaktır.

Ayrıca otururken bacak bacak üstüne atmamak, kaplıca, sauna gibi sıcak ortamlarda bulunmamak, sıkı kıyafetler giymemek, yüksek topuklu ayakkabılar yerine ortopedik ayakkabılar kullanmak, kilo vermek, kabız kalmamak, yüksek lifli az tuzlu gıdalar tüketmek faydalıdır.

Varisli damarların üzerine yapılmamak şartıyla ayaklardan bacağın üst bölümlerine doğru yapılan masaj ve hidroterapi örneğin bacakları 3 dakika sıcak suya batırıp, sonra 30 saniye soğuk suya koymak bacakların damar sağlığı açısından yararlı olabilir.

Beslenme olarak   taze sebze tüketimi, özellikle mavi kırmızı renkli taneli meyve ve meyve suyu tüketimi, gıdalarla günde en az 30 gram lif alımı, gıdalarla yada ayrıca A, C ve E vitamini ve çinko alımı varis oluşumunu engellemede faydalı olacaktır.

Tüm bunların yanı sıra örneğin ayakta durmayı gerektiren meslekler, ailede varis öyküsü yada yeni başlamış varisler gibi varis gelişimi için riskli durumlar varlığında en azından diz altı düzeyine kadar uzanan düşük basınçlı korucu varis çoraplarının kullanılması da gerek bireylerin şikayetlerini azaltmada gerekse varis oluşumunu engellemede oldukça etkilidir.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Cüneyt Köksoy

Prof. Dr. Cüneyt KÖKSOY, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini 1987 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1993 yılında ise Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda uzmanlık eğitimini almış ve Genel Cerrahi uzmanı olmuştur. 1998-2000 yılları arasında The Methodist Hospital, Baylor College of Medicine, Houston, Teksas'ta klinik “fellow” olarak Prof. Dr. Joseph S. Coselli'nin yanında aorta ve damar cerrahisi eğitimi almış olan Prof. Dr. Cüneyt KÖKSOY, 2004 yılında Avrupa Damar Cerrahisi Board (EBSQ-VASC) sınavını başarı ile geçmiştir. 2008 yılında Cleveland Clinic Damar Cerrahisi Departmanında Klinik Fellow olarak Endovasküler Cerrahi eğitimini başarıyla tamamlamıştır. Yine 2008 yılında Amerikan Damar Cerrahisi Derneği'nin (SVS) uluslararası ödülünü kazanarak ABD'de birçok me ...

Etiketler
Dikkat
Prof. Dr. Cüneyt Köksoy
Prof. Dr. Cüneyt Köksoy
İstanbul - Kalp Damar Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube